Diskusia k téme DVB-T vysielače
Ja si myslím, že o frekvenciu 90.8 10kW by bol väčší záujem keby bola koordinovaná niekde na Považskom Inovci viac by zasahovala naše územie i keď bol by zaujímavý na tej frekvencii nejaký Česko -Slovenský projekt.
Zo skenera Yupiteru MVT 7100 som si spravil celkom dobrý vyhĺadávač signálu DVB T a to tak, že som si nahádzal kanály a frekvencie do pamätí a to v modulácii lsb. Frekvencie sú trocha zámerne posunuté o pár hertzov hore.Napríklad pre Makovicu som nahodil 818,0004 Mhz, aby bolo počutˇ tón o frekvencii okolo 800 Hz. Ako anténu stačí použiť originál teleskop od skenera a jednoducho začať skenovať kanály od 21 po 69. Nájdený signál DVB T je zistený jednoducho, keďže tam, kde nieje nič, je ticho a signál je ako tón o frekvencii 800 Hz.Teraz, kde chodím, tam to skenujem a keďže je Yupiteru celkom citlivý, tak výsledky sú celkom spoľahlivé.Najnovšie merania: pečovská nová ves k.25 k40 k64. Druhé meranie: Šarišské Michaľany k.25 k40 slabo, k.64 a tiež slabo aj 63H tokaj. Jozef
Najnižší kanál - príčina. Keď som sa tak zamyslel, že si dopísal príspevok ako ja. Je veľkým nedostatkom radia.sk, že tu nefunguje registrácia užívateľa a editácia príspevku.
ten problém teda mam na mysli , že chytám z BJ len jeden MUX na CH40.....to len pre tých ktorí by si neprečítali príspevky nižšie :)
Inač pre mňa je zaujímave aj to, že anténu mám nasmerovanú na BJ odtiaľ chytám už spomínaný CH40 no ale chytám aj CH 66 zo SL aj keď anténu mám otočenú na BJ a podľa pokrytia by som mal mať lepší príjem z BJ a nie z SL........teraz aspoň chytám MUX1 z SL a MUX2 z BJ......chyba nie je v mojej anténe lebo rovnaký problém majú aj susedia
TUSR vydal na Dubník povolenie 31,477 kW V.
6 Košice Dubník 290,0 25 V 506,00 31,622 45,00<br />
to je na http://dvbt.towercom.sk/odbornici.php tam je uvedené pre Dubník 31 kw
Keď robíš mapu pokrytia, tak zadávaš aj kanál, alebo frekvenciu.
16,9 kW má Heringeš, preto sa zmýlili lebo je to evidované ppod Košicami.
Je zaujímavé, že používame rôzne antény a CH 40 ide vždy oveľa lepšie.
Dubník má podľa http://www.zive.sk výkon len 16,9 kW???, lebo niekde som čítal, že až okolo 31 kW. Funguje Vám v analógu na STV1 teletext, lebo už asi 3 dni nejde.
Tady to je o tom výkone Dubnika:
http://www.zive.sk/popredne-dvb-t-vysielace-zapnut…
Mapu pokrytiamozu mat kludne rovnaku - vyska anteny nad terenom urcuje dosah vysielaca, a jeho vykon urcuje aky silny signal v danom mieste je. To ze Ti 40 kanal ide ok a zvysne dva vyssie nejdu je tvojou antenou - mas ju proste ladenu na nizsie frekvencie. to je cela zahada. Vsetko z magury ide jak ma.
Nie nechytám to v PO tu nemám šancu zachytiť CH 40 nie to ešte ostatné z BJ. Chytám to na chate medzi plavčom a orlovom. Len je dosť zaujímavé , že CH 40 ma kvalitu cca 80 % a u CH 54 a 62 nie je ani náznak signálu. Hlavne , že na mape pokrytia je sfarbené dané územie kde sa nachádzam a dokonca CH 62 ma len 8,5 kW no na mape pokrytia to vyzerá ako u ostatných CH z BJ. Realita je úplne iná .
Už som Ti to vysvetlil. Iné kanály, hlavne vyššie mi v aute sekajú. tkpo sa pýtal, prečo mu ide iba CH 40 a vysvetľujem, že aj keď má rovnaký výkon, tak ide najsilnejšie. Porovnávam ten istý kanál aj u iných vysielačov.
no mna skor zaujima, ze ako podla teba suvisi prijem ceskeho vysielaca v aute u Znojma a prijem z Bardejova uplne ineho vysielaca 300km odtial ? :-D
Prezradím, 40. kanál, ak si si nevšimol, príčina, prečo ide MUX2 SM najsilnejšie.
"tkpo [ip-46.34.255.140.o2inet.sk]
Chytam 40. kanal z BJ"
"Quido [213-108-126-76.netrox.sk]
CH 40 sa výborne šíri. Mám s ním skúsenosti, keď pri 80 kmh išiel bez problémov Mikulov Děvín, skoro až po Znojmo."
A prezradis nam mily Quido, co to ma spolocne? :-D
Výkony:
CH 40 15,75 kW V.
CH 54 15,75 kW V.
CH 62 8,5 kW V.
A to na obyčajnom notebboku, nie ja špeciálnom tuneri. Kde to chytáš? V Prešove?
Je to vysokými kanálmi. Ja to isté dnes v Jasenove, pozri tému DVB-T do konca roka. CH 40 sa výborne šíri. Mám s ním skúsenosti, keď pri 80 kmh išiel bez problémov Mikulov Děvín, skoro až po Znojmo.
Chytam 40. kanal z BJ (joj,joj+,doma,markiza) kvalita je cca 80%. Ako je potom mozne ze z toho isteho vysielaca nechytim Mux1 ani VP mux. Aky je skutocny vykon na tychto muxoch??? Ked som si pozrel mapu pokrytia tak sfarbenie na mape pokrytia je stale rovnake ako keby ani nerozlisovali MUX1,2,VP.
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň