Diskusia k téme slovencina v radiu viva
Všimnite si, že žiadny moderátor nevie povedať slovo diaľnica. Takisto majú problém so slovom nehnuteľnosť.
V pravidlách diskusií nemáš nikde napísané, aby sa diskutujúci vyjadrovali spisovne :) Hlavná vec, že si rozumejú.
keď v rádiách alebo TV počujem napríklad do pondelku či do piatku, včera na SRo 1 v Rádiožurnále (o 12:00 čo bol) povedal moderátor do piatku..správne je to s koncovkou a.
Včera o 13 hod, v správach na Vive zahlásila moderátorka: "v nev jarku" namiesto "v ňju jorku". Nestačil som sa diviť.
Nemyslel som to, ze to je pocut v radiach, ale je to vidiet napriklad aj na tomto fore, ze vychodniari toto pisu. A na zapadnom Slovensku sa toto nepouziva, teda ja som sa s tym este nestretol a to tu zijem. Je to mozne, ze je to prebrate z Ciech, ale pouziva to vacsina vychodniarov :)
Slovo hrá sa v zemplíčine poviem bavi. Nebavi mi radio, trebo ho popravic. Niekde sa používa sa aj hraje, no pôvod má úplne inde a zase na západe v Česku. Heslo Impulsu: Hrajeme český rááádi. Keďže sa naši moderátori radi opičia po českých, tak to používajú a vôbec to neberú ako východniarčinu, pretože po východniarsky nevedia. Ja ovládam východniarčinu a nepoužívam slovo hraje ani mi to včera nejak nepasovalo, keď si napísal, že to je z východu.
No zajtra si urobím prieskum spisovnej slovenčiny v rádiách. Kde to hovoria to hraje? Nepostrehol som. Na Vive? Najhoršie je to, že keď niekto hovorí tvrdo, tak si myslí, že hovorí správne.
Mne zase omnoho viac vadi vychodoslovencina, ked radio hraje, miesto hra a podobne veci :)
Mňa ani tak vonku netrápi ako západoslovenčina ako ludia, hladať a všetko tvrdé. A to vo všetkých radiách a TV.
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň