Diskusia k téme Slovenčina a čeština na krátkych, stredných a dlhých vlnách
Ale si to dal neskoro. Včera to skončilo cca asi o polnoci. Zachytil som to na inom online SDR, ale signál bol slabý a veľa sa do toho miešalo.
Ako vám hrá Rimavská Sobota 1521? Ide normálne, alebo slabo? Niekde na fórach sa píše, že je nejaký problém s moduláciou a rušivým signálom.
a keď niekto prekopne napájací kábel? čo by sa asi tak stalo? myslím s vysielačom nie s tým nešťastníkom ktorý by ho prekopol.
P.S.: prezradím ti horúcu novinku zo sveta technológií - bezdrôtovú dátovú sieť. skúšal som to a nie a nie ju prekopnúť.
Slovensko nema na svojom uzemi more. Nech teda prekopu kable v hocijakom mori na svete, klasicke radio cez FM tu fungovat stale bude.
Neviem či mám dobré info, ale 1098 Nitra je po rekonštrukcii. Nový vysielač 20 kW. Funguje super. Preto pochybujem že by ho mali rušiť. Dupľom v tejto neistej dobe. Keď nám prekopú internetové káble pod morom, nám bude dobré aj klasik rádio
DRM a DRM+ je mozne pouzit v roznych pasmach - od VKV az po DV. https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Radio_Mondia…
Podla mojho nazoru su nerentabilne tie megawattove monstra. Tie su vsak velmi vyhodne v pripade, ze treba pokryt velke uzemie z jedneho miesta. 10-20 kW SV vysielac ma velmi dobry pomer medzi pokrytym uzemim a spotrebovanou energiou. Mozno si niekto pamata, ako dobre chodila Dechovka v Bratislave na 1233 kHz. NItra/Jarok tu chodi uplne perfektne. Da sa cisto zachytit aj na tom holandskom websdr. Netreba pouzivat megawattove vykony na vysielanie do zahranicia.
sa na SK držia iba pre absenciu siete pre okruh Patria v pásme FM.
Inak by to už dávno vypli.
V dnešnej dobe je to absolútne nerentabilné.
Podla mojho nazoru to Madarske politicke strany nedovolia, len vdaka nim bolo zachovane vysielanie SRo na stednych vlnach. Inac by uz davno vysielace boli zburane. Cudujem sa SRo , ze na 1098 kHz po 18.00 hodine nejde modulacia SLOVENSKO 1. Potom slovencinu na SV budeme moct pocut len madarskeho radia MR4 na 1350 kz GYOR/SARAS od 18:00-20:00 hodine/ 17:00-19:00 UTC/. kedze byvam v Londyne tak som v nedelu skusil naladit moju SONY 7600GR na 1350 kHz v case 18:00 UTC a podarilo sa mi zachytit toto slovenske narodnostne vysielanie v dobrej kvalite, samozrejme na prilahlom kopci. Takze stredne vlny nie su mrtve a mozu pri prirodnych katastrofach pomoct. Pekny den. Peter Londyn
zjavne je to teda ako s GSM 3G - odmieta sa prevádzkovať všetky štandardy súbežne, a keďže je moderné poskytovať DAB, tak sa odstavuje AM...
vôbec nemám skúsenosti s príjmom DRM, ale tipujem, že by to aj tak nebolo také dobre naladiteľné, ako AM, takže asi to pásmo ostane mŕtve...
škoda...
toho sa presne obávam roky na úkor FM :-/
Podla tohto dokumentu Jarok a Cizatice koncia 31. 12. 2022.
citujem: Akosi nevidim koordinacie zo strany RTVS v pasme VKV, ktore by mali tie vysielace nahradit. Uz raz uplne zrusili SV a bol z toho riadny povyk.
Ano , npr po zruseni AM 864kHz v Cadci (najprv stanica Bratislava, neskor Regina) sme v meste styratili kvalitny signal vtedajsieho SRo. A ziadna nahrada na VKV pre Radio Slovensko a Regina.
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň