Diskusia k článku Rádio Vlna prináša kampaň, ktorá spúšťa vlnu spomienok
Cieľová skupina Vlny začína na čísle 35, ale väčšina budú 35 až 50 roční a Tí nie sú nadšení z tej hudby ktorú ponúka Vlna, počúvajú ju preto, lebo nemajú inú alternatívu, keď idú v aute. Cieľová skupina Melody sú zasa 35 - 55 rokov. Poslucháči 50 až 55+ už majú iné priority ako počúvať urehotaných moderátorov a koktavých správárov a preto ich nájdeš skôr na Rádiu Slovensko alebo Regine....
Možno by si mal začať chápať rozdiel medzi Oldies a Šláger - sú to rozdielne formáty aj keď niektoré pesničky majú spoločné. Navyše v oldies rádiách zvyčajne nemoderuje mládež aká je vo Vlne, ale pasoval by tam napríklad Marcel Forgáč.....
Môj osobný názor je ten, že ak by Vlna bola riadená nejakým manažérom zo zahraničia, mohla by poľahky predbehnúť E2 a dýchať na chrbát Rádiu Slovensko.....
Myslím že som už v občas spomínal, že nie som fanúšik Vlny či Melody... Alebo Best FM. Ja najradšej počúvam Expres. Niekedy si pustím E2. A niekedy aj Funko, aby som mal prehľad, či už začali ísť nejakým zmysluplným smerom. To že však nepočúvam (keď nemusím, občas si v práci popočúvať Vlnu musím), neznamená že neviem pochopiť čo ich cieľová skupina chce, poznám veľa ľudí ktorým tieto formáty vyhovujú. Nemôžeš očakávať od 60 ročného poslucháča že bude chcieť objavovať starú hudbu ktorú nepozná. O 10 rokov bude taká Vlna možno vyzerať ináč, do ich cieľovej skupiny sa dostanú možno dnešný 40-nici a tí už budú chcieť spomínať na inú hudbu
Je to síce mimo témy, ale predstav si že by neboli obmedzenia - napríklad by sa veselo cestovalo. Nevadilo by Ti, že vďaka tomu by namiesto 10 tisíc mŕtvych bolo niekoľko 100 tisíc? Asi patríš medzi tých, ktorí si myslia že Covid bol iba akýsi výmysel a nespôsobil žiadne komplikácie. Tebe asi v priebehu pár týždňov nezomreli kamaráti na neexistujúcu chorobu....
Ale stále si myslím že Vlna a Melody formátované ako šláger rádiá sú nezmyslom, ktoré tu fungujú len preto, lebo v Čechách funguje Blaník a naši "manažéri" ho jednoducho okopírovali. Dokonca si dovolím pochybovať, že sa robia nejaké call outy pre tieto rádiá. Skús si položiť otázku, kam sa posunuli tieto rádiá odkedy vysielajú Matušku, Duchoňa alebo Hégerovú, pretože ja to vidím tak, že nikam. Ako príklad uvediem moje "obľúbené Holandsko", kde vysielateľ prišiel minulý rok na trh s oldies rádiom JOE a v priebehu 12 mesiacov sa z nuly vyšvihlo na deviate miesto - rebríček má 22 miest - a od vyšších pozícií ich delí už len pár mesiacov tvrdej práce. Bez problémov tromfol aj také rádio ako Veronica, ktoré v Holandsku malo svoje meno a poslucháčov. Ak chceš počuť normálne oldies rádio, kde vedia pracovať s pesničkami, zapni si české rádio Signál alebo švajčiarske Radio 1 a až sa vrátiš k počúvaniu Melody alebo Vlna, zrazu zistíš že počúvaš kopu hnoja....
Pri rádiu Melody je vidieť ako ho Bauer zanedbáva, namiesto oldies je to šláger, programová štruktúra biedna, moderátori nudní, chýba im kreativita a nadhľad. Celý víkend počúvať CS hity môže len pár šialencov. Nemám nič proti Baueru a Expres + E2 fungujú super - aj keď nie som ich fanúšik - ale Melody je pre nich zbytočnosť. Namiesto toho tu mal byť nejaký zahraničný investor, ktorý by na frekvenciách Melody priniesol niečo nové, zaujímavejšie a atraktívnejšie - ale toho sa Bauer bojí ako čert kríža......
No stále si nedal odpoveď na to, na čo tí ľudia majú spomínať. Veď všetkých predsa nezatvorili a predstav si, že sú aj ľudia, ktorí žili obyčajný život a zažili veľa pekných zážitkov. Ty si teda ber socializmus z tej politickej stránky, ale ľudia čo žili to berú z tej stránky bežného života. Veď ani ja predsa nebudem po rokoch spomínať to, čo tu stváral Mečiar, neskôr Dzurinda spolu s Miklošom, neskôr Fico, neskôr Matelko... Budem spomínať na bežný život, nie sa rozčuľovať nad neschopnými politikmi, schopných sme tu ani po nežnej revolúcii doteraz nemali. Ale má mi to ničiť normálne spomienky? Na čo ale určite spomínať budeme, takmer dva roky zatvorené školy, zrušenie kultúrnych či športových podujatí, nemožnosť bežne cestovať cez okresy... To bolo určite horšie ako socializmus
Jasné, spomienky na socializmus, státie v rade na všetko, prenasledovanie ľudí s odlišnými názormi, zatváranie do basy, strieľanie na hraniciach, úplatkoch, život kde členovia KSČ mali všetko a ostatní nič, ten kto nekradol bol hlupák - fakt po tomto túžime?
Neboj sa, žil som aj v socializme, videl som to všetko na vlastné oči, dokonca som stál som v rade každú sobotu na chlieb od 8:00 do 12:00, len aby sa nám ušlo, lebo pekáreň najprv obslúžila komunistických pohlavárov. Následky tej doby nesieme dodnes v podobe morálneho a ekonomického úpadku....
Výsledkom tejto éry sú ľudia, ktorí počúvajú Blaník, Vlnu alebo Melody, lebo im to pripomína časy, keď neschopní tomu šéfovali, pripomína im to ich seba samých. Počúvajú Elán, lebo vtedy boli úspešní, keďže tu nebola zahraničná konkurencia. Akonáhle padol režim, Ráž vyprodukoval akurát tak veľké hov**...
Preto tu máme Vlnu alebo Melody, ktoré spomínajú na socializmus, lebo manažéri staníc sú neschopní priniesť skutočné oldies rádio. Tí manažéri, ktorí každé ráno prídu do práce, rozopínajú si gombíky na košeli a búchajú sa do hrude akí sú úspešní. Jasné že sú, lebo tu nemajú konkurenciu, ktorú postupne pomaly likvidujú.....
Ja nebudem spomínať na hlupákov, ktorí pokrivili tento štát, ale Ty kľudne spomínaj s nostalgiou a slzou v očiach.....
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň