Diskusia k článku MML-TGI 2.+3./2024: Rádio Rock už má vyšší podiel na trhu ako Rádio Regina
Zahraniční majitelia vedia vďaka mappying study nájsť medzeru na trhu a ponúknuť niečo iné ako to čo tu teraz je a zároveň taký formát, ktorý by mohol byť úspešný. Nie je všetko len o Hot AC, 2xCHR a 2x Šláger formátoch.....
Ja som nehovoril, že Bauer robí veci zle. Minimálne Expres, Európa 2 a povedzme že aj Rock fungujú dobre, Melody je riadené biedne, bez ambícií sa niekam posunúť. Melody je pre nich zbytočné a celá FM sieť by mala byť ponúknutá niekomu, kto skutočne má peniaze na prevádzkovanie a nie len kopu firiem, ktoré za sebou ťahajú dlžoby. Ale web stránky by si mal Bauer konečne dať do poriadku, lebo napríklad E2 vyzerá dosť biedne. Nechci mi povedať, že Bauer nevie zaplatiť nejakého skutočného a šikovného kreatívca, ktorý niečo vymyslí. Keby však tu bola plnohodnotná konkurencia, museli by pracovať viac a lepšie, mne osobne fungovanie Fun a Bauer pripomína kartel...
Ale Fun Group je také nevýrazné, a práve tu vidím priestor na zlepšenie, keby to mal v rukách nejaký zahraničný majiteľ. Pričom mám na mysli takého majiteľa, ktorý má skúsenosti s prevádzkovaním rádií a má peniaze ktoré aj investuje späť do rádia. Nie ako Boris, ktorý z rádií vyťahuje peniaze na politiku a svojich 25 manželiek (nie, nezávidím mu ich) a bohužiaľ zveril riadenie do rúk ľuďom, ktorí už jeho rádiá nevedia posunúť nikam smerom dopredu.....
Rovnako to platí aj o Slovenskom Rozhlase, ktoré keby riadili odborníci, tiež by sa mohlo posunúť vyššie a ako som už spomínal, Rádio Slovensko by mohlo šliapať na päty Expresu. Na to však súčasný intendant Bomboš nemá.....
Prečo si myslíš že zahraniční majitelia a nebodaj ľudia majú nejaký všeliek na fungovanie našich rádií? Rádiá skupiny Bauer Media patria zahraničnému majiteľovi, ale akékoľvek riadenie majú na starosti Slováci. A zdá sa že to nerobia zle. A iný príklad, keď na Slovensku začínala Europa 2, patrila francúzskemu majiteľovi a riadilo to české vedenie. Myslíš že v tých časoch bola Europa 2 nejaké špičkové rádio? Veru nebolo. Slovenskému trhu najlepšie rozumejú Slováci, aj preto rádiá z Baueru riadia Slováci a nie Nemci
V krajine, kde jednooký je medzi slepými kráľom, vyhráva Expres.....
Myslím, že ak by sa Fun Group dostalo do rúk zahraničného investora, ktorý podniká v rádiovom biznise, tak tá pozícia jednotky by zrazu stála na hlinených nohách. Rovnako to platí, ak by Slovenský Rozhlas riadili skutočný odborníci, tak jednotkou je Rádio Slovensko......
Čiže spochybňuješ že by súťaže neišli aj na Rádiu Slovensko? To že na Rádiu Slovensko beží súťaž v kuse od 9.9 až do 24.12 je asi nič, že? A posielajú sa SMS na audiotextové čisla....
A ak by si čítal s porozumením a vetu po vete, tak som písal že by "nemali ustupovať súkromným rádiám"....
Spojenie rádia Regina a rádia Patria by spôsobilo pre rádio Regina ešte nižšiu počúvanosť. Lebo viacerých by vysielanie v maďarčine alebo inom jazyku (čo už teraz je) dosť otravovalo a preladili by na rádio Slovensko, kde by národnostné vysielanie nešlo alebo na rádio vlna alebo Melody, ktoré hrajú podobne ako Regina ak ide o hudbu. Potom by rádio Slovensko malo hrať viac slovenskej hudby a celkovo aj viac staršej a menej novej hudby, ak má byť Regina zrušená alebo spojená s rádiom Patria. Komerčná nová hudba patrí na Expres alebo Fun, či E2. Ak nemá ísť takto celodenne Regina. Ale ďalšia otázka z kde budú regionálne správy alebo budú len v istom čase? Ako si predstavuješ spojiť rádia Regina a Patria?
V žiadnom prípade to nie sú prázdne kecy, to má skôr Expres alebo Fun, či Europa 2 a určite nie SRO, a potom píšeš nezmysel o ustupovaní komerčným rádiam, ktoré práve majú len prázdne kecy o SMS hrách a o celebritách a nič iné dokopy.
Práveže Patria a Regina by sa mali oddeliť, nech NEV je spolu s maďarskou redakciou na jednej pozícii a neobmedzuje Reginu. Ako to myslíš prepojiť Patria a Regina? To akože maďarské vysielanie má ísť aj v rádiu Regina? Však ostatné vysielanie NEV na frekvenciách rádia Regina už dávno ide a ja som práveže za opačný postup. Oddeliť komplet národnostné vysielanie preč od rádia Regina a Patria ako jednotný okruh NEV + HU. Prečo by sa z STVR mali stať komerčne ladené rádia s mainstreamovou hudbou? Práveže Regina je viac regionálne zameraná s regionálnym spravodajstvom a dopravou. Slovensko celoplošné info z Regina má aj rodinné formáty ako rozhlasové hry a seriály, Slovensko len 1. RSI má význam z info o Slovensku v zahraničí má význam, a môže pomôcť udržať kontakt s cudzím jazykom pre tých ktorých možno nezaujímajú filmy z alternatíva k sledovaniu filmov v eng / de jazyku môže byť aj rozhlasové vysielanie v daných jazykoch. Pre mňa je to omnoho zaujímavejšie ako sledovať filmy. A DAB multiplex má sa čím zaplniť potom? RSI nemá až také vysoké náklady. Sú to len polhodinove programy v 6: jazykoch. To až tak veľa na výrobu snáď nie je. Pyramída, tak to je najlacnejší okruh, vybrať z archívu je už všetko hotové, len púšťať hotový program, nie je to nijaký problém. Prečo litera? Však nech je možnosť počúvať aj literárno dramatickú tvorbu, nie každý chce počúvať pop music, niekto môže počúvať aj literárne relácie, má byť v rozhlase žánrová pestrosť a nie len hudba z ako keby si v TV chcel mať len 24ku a potom len kanály typu MTV Hits z MTV dance, MTV Rocks, VH1, VH1 classic, Stingray Classica, Stingray jazz a nič iné, žiadne joj cinema, HBO, spektrum, Viasat, ale len hudobné. Asi aj rádio by malo mať viacero žánrov programu, nie? Ešte by mohli aj rádio klasika obnoviť. Hudbu nechaj komerčným vysielateľom. Regina má mať celodenný regionálny program a prípadne večer a počas víkendov. Inak nie je to len bľabotanie typu Expres alebo Fun, ale rôzne informačné rubriky, pozri Regina alebo Slovensko program pre rozhlas. Sú to rôzne rubriky ktoré tam idú a nie nejaké bľabotanie. Napríklad zaujímavosti z regiónu alebo rôzne rady napríklad aj o výžive, ohľadom gramatiky - slovenčina na slovíčko, a rôzne ďalšie. Tak aké bľabotanie?
Teší ma samozrejme líderstvo Expresu, aj dobrá počúvanosť Rocku, ale aj to, že Europa 2 má Funko už na dosah... Čaká nás možno už v najbližšom roku podľa mňa zaujímavý súboj medzi E2 a Funkom
Žeby neschopnosť manažmentu Slovenského Rozhlasu, ktorý ponúka nemoderné a nudné rádiá, ktoré zaujmú len minimum ľudí, kam patríš aj Ty.....
A takto to pôjde aj ďalej, lebo na čele jednotlivých rádií sú politickí nominanti, ktorých jedinou úlohou je slúžiť tejto vláde. Možno keby začali napríklad niečím takým ako analýza rozhlasového trhu, implementáciou výsledkov do jednotlivých rádií, likvidáciou rádií ako Pyramída, RSI alebo Litera, úpravou formátov jednotlivých okruhov. Samozrejme netreba sa báť a ustupovať súkromným rádiám a začať im konkurovať. Možno prišiel čas aj na prepojenie Patria a Reginy...
Nie každý má záujem o počúvanie prázdnych kecov od moderátorov, ktorí tam sedia so stiahnutými zadkami a tvária sa dôležito, lebo je to verejnoprávne médium a oni sú akýmisi polobohmi. Tie prázdne reči možno uspokoja postarších ľudí, ktorí už nemajú záujem o aktívny život a len sedia doma a čakajú na dôchodok alebo iné dávky od štátu....
Možno by bolo vhodné, aby zamestnanci rozhlasu začali podávať výkony a zároveň boli hodnotení podľa kvality, ktorú vyprodukujú. Lebo to čo robia doteraz je nič, sedia si tam na zadkoch a čakajú na výplatu, ktorá im každý mesiac cinkne na účet.....
Taký intendant Rádia Slovensko by si mohol zdvihnúť hlavu a pozrieť sa ako sa to robí v Čechách, prečo je tam Rádiožurnál na prvom mieste. Ale predpokladám že ísť na záchod a napiť sa minerálky je pre neho oveľa prínosnejšie.....
A dalo by sa pokračovať ďalej.....
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň