Diskusia k téme Maximálny dosah
Ved mi vysvetli. Uz mas kde :))
Pardon za OT..
Očividne nechápeš základný princíp fungovania GSM siete a prečo je tomu fyzikálne tak. Čo už, škoda sa baviť.
Na chalupe som od poobedia, ale nerieš tu OT záležitosti.
Nemyslel som Starlink. Zeby zdvihnem transmit power? Inak, dnes som siel okolo chalupy a pan hamak tam zas nebol. Kedy bude? :))
Na Zemi budú vysielať 5G a z vesmíru budú vysielať LTE? To je zase hlod. To má s LTE spoločné možno tak optické káble vedúce do rádiovej časti, tak neurážaj Starlink a študuj.
A prosím ťa, pouč ma, ako zdvihnem dosah? Keď pôjdem nabudúce na školenie, rád by som im to tam predniesol :-)
Ked uz Flasik, tak bud pan Flasik alebo Fedorko :)) Ved ja viem :D Ale ked chcu v buducnosti zevraj vysielat LTE aj z vesmiru a spekulovalo sa aj o Mesiaci, ak sa nemylim. Ale dosah sa da predsa zdvihnut, to by HAMak mal vediet a daju sa zmenit parametre tak, aby to realne fungovalo. Mylim sa? :))
A? Sirenie vo vakuu je predsa prakticky bezstratove.
Flašík? To je zase otázka :-D
Pritom dobre vieš, že v prípade digi prenosu je v tejto problematike GSM maximálny teoretický dosah 34,7 km ...
Priemerná vzdialenosť medzi Mesiacom a Zemou je 384 403 km.
Chlapci a co keby bola na Mesiaci BTSka vysielajuca normalne LTE 800 MHz a GSM 900 MHz, dalo by sa z dvora fungovat? Neviem ci by vykon telefonu stacil (200mW v 4G, 2W v GSM).
Spravil som výpočet straty signálu vo voľnom priestore
L[dB] = 92,4 + 20 Log ( f [GHz] x d [km] ) = 92,4 + 20 log (0,1Ghz x 380000km) = 184 dB. Ak 100 kW ERP výkonu zodpovedá 80dBm, tak na Zem by dopadol signál o hodnote -104dBm, čo je veľmi nízka hodnota a s obyčajnou anténou bez zosilňovača by sme nemali žiaden príjem.
Zo satelitu aj keď je 10-násobne bližšie, bude strata signálu ešte vyššia dôvodu vyššej frekvencie, asi 205dB, EIRP takej Astry je 50dBW, čo zodpovedá 80dBm. Zisk paraboly sa počíta ako G[dB] = 18 + 20 Log ( f [GHz] x d [m] ) = 18 + 20 Log (12Ghz x 0,6m) = 35 dB. LNB konvertor má zisk okolo 60dB. Signál po spracovaní konvertorom by mal mať teda -60dBm, čo musí satelitný prijímač spracovať. Pozerám technické údaje k môjmu prijímaču, uvedená úroveň vstupného signálu je -100 až +5dBm. Takže to vychádza
Na Mesiaci by nemal vysielač opodstatnenie, lebo Mesiac je stále inde v priestore (a je aj "skrytý"), neobieha s rovnakým územím na Zemi ako napr. satelity na geostacionárnej dráhe.
Také satelity ako Astra, Eutalsat a podobne su myslím vo výške okolo 35000km a výkony vysielačov sú asi stovky W, no vysiela sa v GHz. To mesiac je vo vzdialenosti 10x väčšej a frekvencia by bola cca 100MHz. Ale asi by to šlo
bodka ti dal veľmi dobrú protiotázku k povahe otázky a chápem aj prečo. Veľmi zaujímavá otázka ale vzhľadom na povahu, skôr polemická. Každopádne, všetko by záviselo od podmienok, antén, citlivosti prijímača etc.
Síce nie je to FM, taktiež sa nejedná o antény priamo na mesiaci, ale ak si sa pýtal seriózne, odporúčam si prečítať toto: https://en.wikipedia.org/wiki/Earth%E2%80%93Moon%E…
Ak ti nerobí problém anglina. Ak áno, určite Google nájde aj niečo SK CZ ak dáš do vyhľadávania EME.
Ale práve rádioamatéri sa zaoberajú niečím takým ako je odraz signálu od mesiaca a opätovné zachytenie signálu inou stanicou na zemi. EME je vlastne skratkou pre Earth-Moon-Earth, vyšlem signál zo zeme, mesiac to odrazí a odraz na zemi zachytím. Ešte zaujímavejšie ako keby boli antény priamo na mesiaci, keďže musí signál prejsť dvakrát takú cestu, že :-)?
Snáď si to myslel seriózne a čosi ťa z toho chytí, aj keď uznávam, technický to nie je FMko a skús sa v tom trochu pošprtať.
Teraz sa zamysli nad tou otázkou :) Aký výkon majú podľa teba vysielacie antény družíc či iných objektov, lietajúcich vo vesmíre? To budú skôr desiatky W, než kW, nemyslíš? Netuším v akom pásme komunikujú, no ak vieme zachytiť signál z družíc z okraja Slnečnej sústavy, z Mesiaca by to šlo hravo. Odborné hľadisko ti určite niekto napíše.
Chces technicku, filozoficku, pravnu alebo konspiracnu odpoved?
Čo myslíte, ak by bol na Mesiaci FM vysielač napr. s výkonom 100kW s anténami smerovanými k Zemi, bolo by možne zachytiť signál rádia v čase, ak by bol Mesiac viditeľný
Suhlasím s Lalom stará dobrá anténa to k rádiu patrí dvb-t síce ponúka vačší rozsach ale ide tu podla mňa viac o peniaze.Výrobcovia elektroniky budú ryžovať na dvb-t tuneroch.
Trochu Ta musim sklamat. FM asi konci v roku 2020. Sice nie tak skoro, ale tneto cas ubehne ako voda, neboj. :)
presne presne! aj ja som z pohladu klasickeho DXingu proti zavedeniu IBA dvb-t... a hlavne kebyze radia maju vysielat len digitalne tak to by bolo uplne hrozne uz... nastastie aspon podla toho co so pocul sa na slovensku neuvazuje o plnom prechode len na digitalne radia ale vraj to bude subezne s analogom... :)
Ano vidim ze v sposlednej dobe sa tu vkuse hovori o DVB-T. ale co je to. poviem. Plug and Play. Zapojis a ides. nastavis co chces a chytis. lenze bezny analog je troska vacsia sranda. Ked chces chytit daku zahranicnu stanicu musis sa trosku s antenov pobavit. podla mna je F prijem uplne zaujmavejsi. v kvalitnejsom zvuku a podobne. ak ti nestaci das si predzosilnovac a linkkovy zosilnovac a mas vyhrate.
hej pozri http://www.ukwtv.de/sender-tabelle/TV/Oesterreich/… to je Arsenal ide nieco pod 50 kw
myslis Kahlenberg? alebo ktore? lebo odtial ide 50, pokial viem....
DVB-T ide 80 kw z Viedne az takze by to mohlo ist
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň