Diskusia k téme 93.3 Lumen zo Sitna vs. 102.9 Lumen z Panského dielu pre BB a okolie
Pri vysielani cez satelit sa standardne pouziva kompresia MPEG1 Layer II (MP2), ktora by pri 96kbps musela strasne zniet. Uz aj MP3 dost zle znie pri takom bitrate, akurat AAC by to este ako tak stacilo. Lumen obcas pocuvam aj priamo zo satelitu (Skylink) a nekvalitny zvuk som nepozoroval. Jedine, ze by pouzivali este aj iny satelit, ale to by velmi nemalo zmysel.
Mohol by si napisat, ci aj z toho vysielaca co nejde cez satelit ide tiez taky otrasny zvuk. Kedysi davno som im pisal mail, a odpisali mi, ze na satelit idu 96kbps teda nic moc a asi preto je ten zvuk z vysielacov tak neskutocne otrasny.. Ale.. ktovie, i tak krachuju ci preziju...
je to kvoli tomu satelity ako vravi Robert
Mne sa ale zdá, že Sitno je výnimka. Inde by to oneskorené byť nemalo, som si porovnával aj frekvencie iných rádií a všetko bolo synchrónne. Btw, na kótu Panský diel to bolo presunuté až neskôr, to isté rádio Viva.
ale podla mojho nazoru dovod je nasledujuci:
Lumen ma studio v BB. Vysielac na Panskom diely je asi ich uplne prvy vysielac, ktory napajaju MW trasou. Ostattne vysielacie idu cez Skylink. Standardne oneskorenie pri sat prenose je 0,5 s.
Tipol by som, ze vsetky vysielace Lumenu maju voci BB min. 0,5 s oneskorenie, ak nie este vacsie, pokial nahodou niektory z nich nenabaluje modulaciu z BB.
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň