Diskusia k téme Koľko sa dá u vás naladiť rádií?
Väčšinou doma naberiem najviac rozhlasových staníc ... keď idem na čerstvý vzduch, pretože príjem iných staníc doma sa stráca. Vyberám potom napríklad mestské stanice z Krakova a dokonca aj české a slovenské stanice ako Frekvence 1 na 91,0 a 104,3 alebo Rádio Slovensko na 93,5 MHz. Tieto stanice samozrejme stíham chytiť aj doma, väčšinou však v rádiu na telefóne a najvzdialenejšie stanice zachytené na rádiovom prijímači boli Rádio Slovensko zo spomínanej frekvencie a v rokoch 2010 - 2013 aj Europa 2 na 107,1 MHz. Keď som telefonoval, mal som tropo ukrajinských a bieloruských staníc.
40 percent z nich su duplicity, mnohe si navzajom interferuju. Pocuvat sa neda ziadne!
LOKALITA Prešov:
Slovenské:
SRO 1: 96.6 MHz/FM
Regina V: 100.3 MHz/FM
Regina S: 96.9 MHz/FM
Devín: 106.7 MHz/FM
RADIO_FM: 101.5 MHz/FM
Patria: 702 kHz/AM
Expres: 99.5 MHz/FM
Funradio: 87.7 MHz/FM
Europa 2: 103.7 MHz/FM
Rádio Jemné: 98.6 MHz/FM
Vlna: 105.8 MHz/FM
Best FM: 94.0 MHz/FM
Anténa rock: 105.2 MHz/FM
Jazz FM: 107.5 MHz/FM
Lumen: 92.9 MHz/FM
Šport: 89.8 MHz/FM
Roma: 97.2 MHz/FM
SKY radio: 91.4 MHz/FM
KISS: 104.1 MHz/FM
Košice: 90.4 MHz/FM
České:
Čro 1: 270 kHz/AM
Čro 2: 639 kHz/AM
Čro Plus: 1071 kHz/AM
COUNTRY: 1062 kHz/AM
Cesky impuls: 981 kHz/AM
Dechovka: 1233 kHz/AM
Poľské:
PR Jedynka: 225 kHz/AM
PR Trojka: 94.7 MHz/FM
PR Radio AM: 1602 kHz/AM
Krakow: 90.0 MHz/FM
Radio zet: 97.8 MHz/FM
RMF FM: 103.2 MHz/FM
Maďarské:
MR1: 540 kHz/AM
MR2: 92.7 MHz/FM
MR3: 105.5 MHz/FM
MR4: 1188 kHz/AM
Dankó: 1116 kHz/AM
Mária rádió: 100.6 MHz/FM
Retro rádió: 103.5 MHz/FM
Ukrajinské:
UR1: 549 kHz/AM
Rumunské:
Radio Romania Actualitati: 756 kHz/AM
Radio Antena Satelor: 153 kHz/AM
Radio Cluj: 909 kHz/AM
Radio Constanca: 1530 kHz/AM
Radio Iasi: 1053 kHz/AM
Radio Timasoara: 630 kHz/AM
Romaina INT: 11.975 MHz/AM
Nemecké:
Europe 1: 183 kHz/AM
SRF: 7.310 MHz/AM
Bulharské:
BNR Horizont: 576 kHz/AM
Global 24 radio: 9.465 MHz/AM
Dásnke:
DR Langbolge: 243 kHz/AM
Francúzske:
RFI: 9.790 MHz/AM
RMC Info: 216 kHz/AM
Grécke:
Voice of Greece: 9.420 MHz/AM
Írske:
RTE Radio 1: 22 kHz/AM
Talianske:
RAI Radio 1: 900 kHz/AM
Španielske:
Radio Exterior espana: 11.940 MHz/AM
RNE Eadio exterior: 15.500 MHz/AM
RNE Radio nacional: 738 kHz/AM
SE Radio: 1044 kHz/AM
Turecké:
TRTRadyo Bir: 927 kHz/AM
Voice of Turkey: 5.960 MHz/AM
Anglické:
Absolute radio: 1215 kHz/AM
BBC Radio 4: 198 kHz/AM
BBC Radio 5: 693 kHz/AM
BBC World service: 9.915 MHz/AM
TalkSPORT: 1089 kHz/AM
Čínske v zaujímavom jazyku:
CRI (HU): 15.220 MHz/AM
CRI (PL): 7.305 MHz/AM
CRI (RU): 5.905 MHz/AM
CRI (ENG): 9.870 MHz/AM
CRI (CZ/EVN): 7.415 MHz/AM
CRI (CZ/DAY): 15.220 MHz/AM
CRI EU (ENG): 17.490 MHz/AM
servus: nevedel som ze testujes zrovna ssb. no kazdopadne 101.8 ma napriklad najlepsie pokrytie v smere na zapad - AT. neviem ci s tym nesuvisi aj presah hentam. ale napriklad aj u mna v dome v podzemke mam lepsi prijem na 101.8 - netusim ako maju nastavene vyzarovanie. ale zaujimave je napriklad aj 107.6 na trase v smere ZV - DT.. drzi sa to relativne daleko a z inej koty 107.6 oranzovi nevysielaju... Teraz budem len v BA a prilahlom okoli, takz asi budu musiet povedat ostatni. no potesilo by ma (ak ten ssb pomoze v zlepseni pokrytia) keby sa to nasadilo na krizave, lebo najma na trase pri strecne je chrcivejsi prijem.
Ahoj, Majak.
Ďakujem za informáciu, možno to spolu nesúvisí (vzhľadom na pozorovaný presah aj pre 101.8), ale už asi 3 týždne testujeme SSB (Single sideband). Získavam pozitívne odozvy v podobe reálneho zlepšenia pokrytia. Zatiaľ testujeme len 94.3, keď sa neobjavia vedľajšie efekty, nasadíme to všade.
Budem vďačný za každý postreh.
vcera som bol teda ladit nad bystrickou na tankovej ceste ale pri vyhliadkovej vezi z dovodu zasnezenej cesty som vyssie cez les nesiel, ale nic zaujimave som nezachytil, no za zmienku stoji presah z kamzika... 94.3 fun, 101.8 vlna a 96.6 neviem hodnotit kedze rovnka frekvencia je aj pre dubnik. nasledne som si nechal naladene 94.3 a v podobnej kvalite to islo aj na ladovni na sidlisku..
Ty bývaš v nejakej jaskyni? :) Pochodil som rôzne "diery", no nikde som nemal len šum. Ak používaš priemerne kvalitné rádio, analóg naladíš všade nejaký. Každých možno 20 km je nejaký vysielač, výkonné máš tiež celkom rovnomerne rozložené. Je málo miest (na okraji SR), kde nejdú programy ako RS, Regina, Fun či Expres duplicitne. Obzvlášť na kúpaliskách, takmer výhradne situovaných v dolinách a kotlinách, by problém byť nemal.
heh platíme koncesionárske poplatky ale normálny signál na celom slovensku nenaladíte pokialľ nemáte satelit alebo internetové pripojenie,tak si potom skúste vziatť rádio niekde na chatu ci na kúpalisko a môžete tak počúvať akurát šum
A z opačnej strany je ešte dobré miesto nad obcou Stráňavy - kameňolom Polom
Veľmi dobré miesto (i keď trochu mimo MT) je pri západnom portáli višňovského tunela. Je to cca 550 m n.m., no otvorený výhľad na cca 160° horizontu západným až severným smerom. Vidieť odtiaľ Pilsko (PL hranica) i Lysú horu, Smrk i Knehyne (M-S Beskydy). Ide tam množstvo najmä CZ i PL staníc, vrátane digitálu z OV a Opole.
Skús ísť nad obec Bystrička - pod vrchom Krásna je tankodrom - je tam parkovisko a je to dosť vysoko otvorené smerom na juh-východ...
cauko. relativne casto chodim do martina a okolia za posledne tri roky. vedel by si mi dat nejaky tip na optimalne miesto kde by sa dalo ist ladit s autoradiom?
momentálne 18 SK rádií (niekde aj rádio Sever), ešte sa na niektorých miestach Banskej Bystrice dá zachytiť aj Class FM a Bartók z Kékesa. Tuner autorádia chytí toho ešte viac. :)
Ja som v Martine asi pred rokom ladil na autoradiu a Helax tam stale ide aj s Rds. Najlepsie asi v miestach kde je baumax. Z ceskych ide slusne aj Kojal tiez s rds. Prekvapil ma tam prijem madarskych stanic z Kekes, isli tiez s rds-kom. Uz si vsak vsetko nepamatam co tam slo.
že v rokoch 90.tých-Martin, keď ešte nebol tak preplnený éter, tak tam šlo v pohode na teleskop naladiť npr. Helax na 93.7 z Ostravy, viacmenej všetko čo vtedy šlo z Hošťálkovic.
Ale, že aj poľské? Predpokladám, že asi Skrzyczne, alebo Katowice.
Tam to bude podobné, ako má Palo v Stankovanoch. Osobne som to tam nemal príležitosť veľmi prelúskať, no z príležitostných ladení ide dosť českých vysielačov, viacero poľských a mestské žilinské. Ale to by chcelo sadnúť k rádiu a vyskúšať.
nejaké skúsenosti?Teda okrem Krížavy a mestských prdítok :)
Okolie PD je celkom zaujímavé na príjem rádií, námatkovo tu okrem lokálnych zachytíš všetky JZ orientované vysielače (TN, NM i BA), niektoré mestské z NR, Sitno, VK, Suchú horu i Krížavu a mestské z MT. Zo zahraničných idú lokálne Kojál, Zlín, Radhošť, Kahlenberg i Budapešť, zo severu Skrzyczne. Na Severe je toho viac, objavujú sa i mestské vysielače z celého juhozápadu, viaceré maďarské i české rádia... Záleží však od kvality tuneru a lokality, je to veľmi premenlivé i v rámci mesta.
Prosim vas, kde by som mohol najst vystup z kvalitneho bandscanu pre Prievidzu a okolie (zoznam FM stanic)?
Dakujem vopred za info.
okolie Michaloviec je to velka bieda ba priam katastrofa, tu sa realne naladi FUN, EXPRES, Jemne, SRo, teraz uz aj ako tak radio KOSICE, a to je asi tak vsetko, zvysok su Madarske a Ukrajinske rádia... vedel by som si predstavit este aspon 3 stanice ako napr. Europa2, Best FM, Rockova republika, Antena...
v aute mam na celom horehroni spatny signal na expres,funradio,antena,jemne. dovod je ze niesu vysielane z klalovej holi ako Europa 2.
A načo operuje na ženevských frekvenciách najvýkonnejších na Slovensku a myslím si, že nie len podľa mňa by mali vrátiť frekvenciu 107,1 alebo 103,7 pretože sú to frekvencie pre rovnaké územie.
Europa 2 by mala odštartovať nové frekvencie po celom SLOVENSKU !!!
Nie len na určitých miest ! Mala by rozšíriť pokrytie !!!
Náhodou som objavil na YT video nášho rádiového nadšenca z východu SK. Snáď nevadí, že som ho sem zavesil -> https://www.youtube.com/watch?v=izrOr1mVuoc
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň