Diskusia k téme Ženevské frekvencie
to prehodis aj sam... ja som to minule robil v mondeu rv2001 na obratisku pri tesle elektroaukustike ked som dakomu osadzoval novy pioneer miesto vstavaneho stareho - usetris aj 30 az50 euro.. ti idioti nevedia co si pytat
O mesiac dám do servisu aj to autorádio keď budem prezúvať gumy.
U VW Group (a X ďalších značkách) je zapojenie opačné. Stále napájanie vedenie cez žltý (chybne zamienané za ACC -vložený kľúč-) a prerušovaný od spínačky ide cez červený (chybne zamienané za +12V). Každé (ako ktoré) dokupované rádio ma na týchto dvoch kábloch +12V a ACC "vsuvky", práve pre prípad "prehodenia vedení". K tomu napájaniu antény, vedie z rádia modrý kábel, teda aktívnych +12V, pri zapnutom rádiu. Používa sa aj na signálne zapínanie zosilňovača atď, tzv. "Remote Control/Link"
Navigaciu nemám žiadnu, ani v mobile. Na BB a ZA poznam po rokoch uz trasy. Brno mám odjazdené a v BA som sa narodil. Nepoznám východ, ale zas sú tabule.
Mám Škoda, teda áno VW Group. Kupoval som redukciu na antenu v Nay, menil som ho sám. Je pravda že mi uloží rádia len pri naštartovom aute a v polohe kluč musí byť. Napr. Keď som sa pred týždňom vrátil do BA, Expres mi preladilo na inu frekvenciu a nie nie uložiť BA 107,6. až na 7x si to pamätalo. Už som rozmyšľal že nechám jedne kľuče v štartéri aby to nevymazalo po každe. Teraz to to riešim tak že na parkovisku uložim rádio na predboľbu a vyberiem kľuč či drží. Ak nie znovu naladím a preparkujem auto a na 2. alebo 3. krát drží v pamäti rádio po vybrati kľuča. Ľudia nevedia prečo behá auto po Bory Malle a stale parkuje o uličku ďalej :-). Ak uvidíte niekoho preparkovávat auto tu za sebou, tak to len ja ukladám rádia ktorè nedržoa po vybrati kľuča :-). Čo mi ale stále vyskakuje setup. Po každé keď vložim kľuč tak sa ma pyta na set up. To iba dlhšie podržat a tak obísť inak ma k rádiam nepustí alebo nechať kľuč v štarteri vtedy set up neputa.
To by som bral, ale prečo mi v Brne na Černých polích hraje horšie ako v Bratislave v Dúbravke na tom istom rádiu a v tom istom aute a ešte v rovnako zastavanom meste a ešte aj ďaleko od Brna. Inak aj na D2 mi išiel lepšie Rádiožurnál 95,1 ako v celom Brne. Mám pocit inak že aj Vlna na Kamziku 101,8 je widebeam nastavená. V BA to kolíše, ale vedia ju chytiť aj 100km od BA.
Rádio Pioneer je OK. Anténa môže byť vizuálne v poriadku. Problém môže byť vo vedení k rádiu. Anténa môže mať vstavaný zosilňovač "v pätke" alebo na ceste ku rádiu. Neslávne známy problém "VW Group" zaoxidovania plošáčiku v pätke spôsobil v najhoršom nulový príjem aj v priamej viditeľnosti na vysielač. Problém tiež môže byť vo fantómovom napájaní antény, resp. vlastným káblom od rádia. Zo skúsenosti konštatujem, navigáciu (bez reklamy, a nebola Čína), ktorá po zapnutí vymazala celý TUNER v rádiu, tzn. Také funko z BB !! 100 kW !! na priamu viditeľnosť, skrátka nemalo šancu, nehralo nič. Tak isto lacné invertery 12>24-220V z modifikovanou sínusovkou, spôsobovali značné rušenie. Problém môže byť v zapojení rádia do siete a XX ďalších faktorov. S toho čo píšeš ti 100% konštatujem, že máš niekde chybu.
Akurát že Kojál je ďaleko a bez priamej viditeľnosti v Brne (preto má Hády), no Kamzík vidíš z celej BA :)
Môžu to byť aj odrazy. Napr poviem ti, že v BA chytím pekne český Rádiožurnál 95,1 a to je ďaleko 130 km od Brna, ale keď som bol v Brne tam mi 95,1 chrčalo a vypadávalo a to má 95,1 83 kW, zato najlepšie mi hralo v Brne Dvojka 92,6 (teraz to bude Plus) a Krokodyl 103,0. Zrejme je Rádiožurnál na Kojáli nastavené na widebeam. Teda horšie kvalita a ďaleko, superbeam je lepšie kvalita ale krátky dosah. Robí sa to aj na transponderoch na satelitoch.
Mne nechrčí, hraje mi čisto aj nula paličke, ale občas chrčí (10kW vysielače) aj na tej nule v Bratislave keď zle stojím, inak stovky (100kW) hrajú stále dobre. Na nule hrajú desiatky (10kW) tichšie, zrejme prepne na Mono režim. A napadlo niekoho že vysielacie laloky môžu byť smerovaný mimo Bratislavu a potom v BA hrajú horšie ako v meste po vysielačom. Je to vlastne widebeam, stovky (100kW) sú samozrejme superbeam.
a ked ti v aute chrci tak to je uz fakt sila... este by som pochopil ze ides dakde v autobuse.. to si kup lepsie autoradio a daj si pozriet zvod od anteny :)
robte si picu :) .. som myslel ze werty to prijima doma a tak som chcel vediet ci to ma na prutiku pri okne alebo ma zvod zo strechy :)
Napr. V Blatníku, v A stĺpiku, vstavanú v čelnom resp. zadnom okne alebo pod stropnicou ..... Fú. Môže byť kdekoľvek, preto sa pýta ;)
a kde mas prijimaciu antenu? asi nie na streche co?
Ja Bosaniho ulica 105,8 Kronehit zasumene a nula paliciek, RDS nenabehlo, ale za to mi ide OE 3.
Mne sa paci OE 3 viac aj zvukovo. Take basovejsie, je to len moj pocit.
Prezyvku som vymyslel asi pred 3 tyzdnami.
KRONEHIT má až 134 vysielačov po celom Rakúsku, nie je sa ani čomu diviť, je to tam samý kopec. Hitradio Ö3 dokonca až 263 vysielačov po celej krajine.
Zdroj: http://www.fmscan.org
my sa inak nepozname z roburu? tam sa jeden typko volal werty...
to je dost zaujimave... ja som si aktualne zapol (drobneho ulica v dubravke) a neni problem :)
V noci som dal Kronehit, signal mam slaby bez RDS chrci a to som v Dubravke. OE1 92,00 a OE3 99,9 tie mi idu dobre a nabehlo mi aj RDS. Pri Bory Mall viem naladit aj OE 24.
autoradio.
Chytit ho chytim, ale len jedna palicka a sumi. Mne ide dobre akurat 107,6 Expres 3-4 palicky a obcas 5, 104,8 Europa 2 4-5 paliciek, 101,8 Vlna 4-5 paliciek, 96,6 SRO 1 4-5 paliciek, 94,3 Funradio 5 paliciek - funriadio ide najlepsie. Mam naladenu este 99,3 Reginu Z ale aj ta pada na nula paliciek a obcas sumi, inak mam 2 palicky aj na 106,6 Jemne 2 palicky. Jemne som dal prec tie mi padaju na nula paliciek, ale Reginy sa nechcem zdat a radsej pretrpim ten sum obcas v aute, na miesto Jemných radsej tam mam Europu 2 ta ma aspon 4-5 paliciek. OE3 mam jednu palicku a nula a sumi. Obcas mi ide z Brna Impuls 87,6 a R-Zurnal 95,1, ale to skor vecer a v Dubravke. Lepsie mi ide OE1 92,00 ako OE3 99,9. Skusim sa s tym pohrat na 105,8. Skor ma zaujima ale OE 24
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň