Diskusia k téme Dlhé vlny
Take konvertory uz su. Daju so zostrojit v domacich podmienkach. Aj ked zatial nie su velmi prenosne - je to PC so zvukovou kartou, ktore sa pripoji pred AM demodulator klasickeho radia.
vsak digitalne vysielanie ma byt distribuovane strednynmi vlnami, nie?
isto potom dlho nepotrva a najde sa niekto, kto zostroji schemu funkcneho d/a konvertera zabudovatelneho do starych tranzistorakov :)
...tak ako sa kedysi prerabali z vychodnej VKV normy na zapadnu pridanim rezistoru :)
Známy chodí kamiónom medzinárodnú dopravu a keď je "vonku" hovorí, že počúva len ČRO 1 na dlhých vlnách, to chytil udajne zatiaľ všade,dokonca aj v Španielsku. Na Slovensku som skúšal či na západe,strede a vychode, všade som chytil:-)....škoda, že digitalizáciou sa sťahujú radia z LW,MW,SW, ale nebude dlho trvať a zmiznu aj z FM, som naozaj zvedavý načo nám potom budú súčasne rádia,aspoň bude čo recyklovať:-) rok 2011 sa blíži....
tam sa kludne mohol pokazit prepinac rozsahov. Mam niekolko elektronkovych radii a toto je prave najporuchovejsia cast. Pokial ide SV a KV, problem je v ladenom obvode na vstupe alebo v oscilatori, ktory sa prepina prave uvedenym prepinacom. Teoreticky moze byt aj prerusene vinutie prislusnej cievky, vypadnute jadro a pod., ale najskor to bude ten prepinac.
ešte dodám že to je elektrónkové rádio ktoré má viac ako 50 rokov
no diky za odpoved a nevies ci sa na radiu moze pokazit iba jedno pasmo?lebo na SV a KV funguju
na LW sa ešte vysiela.U nás by si určite mal "chytiť" na 270kHz ČRo1-Radiožurnál od 5 do 24h.Potom nonstop Polskie Radio Program 1 na 225 kHz.Na vých.Slovensku ide celkom dobre na 153kHz RadioRomaniaActualitati.To sú tie silnejšie stanice.Večer sa ešte dá na 180 kHz EUROPE 1(franc.),279kHz Belyrusskoye Radio1,162kHzFranceInfo,207 DLF-(nem.).Aspoň mne to funguje.
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň