Diskusia k téme Orava - Námestovo - Magurka - Uhlisko
tento vysielac vobec nedokryva hranice s ukrajinou ani severovychod od sniny tento vysielac dokryva hlave obce od sniny az po humenne
tak potom tu 91.2 mali postavit az niekde pri starine kde to ludia potrebuju naco v snine su miesta pri hraniciach s urkajinou, ale aj severovychodne od sniny kde dubnik a makovica idu lepsie ako magurica
Tento vysielac sice ma primarne pokryt mesto, no jeho poloha je situovana tak, aby dokryl SV uzemie, kde Dubnik uz taky dobry dosah nema. V obciach, ktore sa zvazuju k Ukrajine su radi, ak maju zasumene mono jednej - dvoch stanic, nie stereo 6. :)
minule som si tu vytvoril temu snina magurica a trvam na tom dodnes ze 91.2 MHz s vykonom 10.00 kW radio slovensko je tam uplne zbytocne snina chyta v perfektnej kvalite dubnik radio slovensko na 96.6 MHz s vykonom 100.00 kW aj funradio na 87.7 MHz s vykonom 80.00 kW aj radio jemne melodie na 98.6 MHz s vykonom 50.00 kW aj radio regina na 100.3 MHz s vykonom 100.00 a tiez aj makovicu radio expres na 106.2 MHz s vykonom 20.00 kW prave vtedy som myslel na tu cadcu ako ju slovensky rozhlas vynechal mas pravdu ze by stacilo dat vykon 0.5 kW lebo dalej v smere na zilinu uz krizava ide este sa ta volaco opytam chytis v cadci vsetky programy z radhostu a z kojalu myslim radio aj televiziu
najjuznejsi je sturovo modry vrch to viem isto najvychodnejsi je snina magurica a najzapadnejsi je v devinskej novej vsi na radio sity na frekvencii 89.7 MHz s vykonom 0.03 kW
Individuálna koordinácia pre CA bola úspešná v prípade SRo4 RADIO_FM/za čo som veľmi vďačný/.Takže nevidím problém pre ďalšie 3 okruhy SRo po 0.5kW.Pretože už cca 6-12km za mestom ide Krížava dobre.Ani prípadné navýšenie výkonu Krížavy aj na teoretických 50kW/čistá ilúzia a blízkosť hraníc/ by tu moc nepomohlo.Čadca sa totiž nachádza vo veľmi členitom teréne.Ináč Krížava ide veľmi dobre podstatne ďalej za CA:npr.Český a Poľský Tešín,Karviná,Havířov,Zywiec,Tychy,B ielsko-Biala...aj podstatne ďalej/pokiaľ na blízkej freq.nevysiela lokálna "prďavka 0.05kW-miestny dokrývač/.Keď sa doteraz našlo v CA 5 voľných freq./SRo4,EXPRES,LUMEN,FRONTINUS a VIVA/ tak by to nemusel byť taký problém.za federácie sa toto riešiť nemuselo,pretože prednosť mali 2 hlavné okruhy:federálna HVIEZDA/mali sme ju na DV/ a národný okruh BRATISLAVA/CA -864kHz/.Takže s pokrytím to bolo v poriadku.VKV slúžilo vtedy len ako doplnkové pokrytie.Pritom HVIEZDA resp.ČESKOSLOVENSKO sme tu mali aj na FM,ale z vysielača Ostrava-Hošťálkovice.A odtiaľ sme mali aj tzv.kultúrny okruh-síce nie DEVÍN,ale VLATVU-no postačovalo/veľa programu mali spoločného/.Prekrývanie staníc tu nie je veľkým problémom,pretože aj v časoch keď Poliaci vysielali len na FM-OIRT a u nás sme mali na FM CCIR len 2 stanice:RADIO E+M na 101.4 z Ostravy a neskôr ROCK FM RADIO na 100.1 z Krížavy,tak ten signál bol rovnako /ne/počúvateľný ako je teraz.Podobne to bolo aj s TV.Dlho sa preberal signál z Ostravy/1.program/.No po rozdelení federácie sa akosi na to zabudlo.Na power.szm som našiel zoznam tzv.notifikovaných freq. a pre CA sú tam vyznačené 3.freq.neviem,ale či to znamená,že sa môžu používať.
Nepamätá si niekto z Oravcov akú mal polarizáciu 2. kanál na ktorom vysielala poľská TVP 2 z Krakowa od roku 1970 do 1990??? Vertikal alebo Horizontal??? a aký mal ten 2. kanál ERP??? Viete niekto. Dalo sa to prijímať z Krakowa-Choragwice na celej Orave.
Inak poznám príhodu, keď ešte za socializmu niekto šikovný preladil TV vykrývač tuším to bolo v Nižnej nad Oravou z 1. programu ČST na poľskú TVP 1, lebo už asi nemohli pozerať ten náš otrasný program :o) a Rádiokomunikácie im to po tom ako im to niekto nahlásil (asi nejaký ŠTB-ák:-) asi po týždni okamžite preladili späť a naviac im na TV vykrývač doplnili 2. program ČST aby bolo ešte veselšie...
Toto uzemie ma velku smolu v tom, ze tu je pomerne vysoka nadmorska vyska voci okoliu a blizkost zahranicia... Prehustene frekvencne spektrum potom znemoznuje dobry prijem nasich vysielacov...
Pri dobrej frekvencii potom mozno naladit nase vysielace velmi daleko. To plati o tej 102,4-ke, no najme o 90,1 z BB, 101,8 z BA, 88 z NM, 105,1 z BS...
Tazko je teda povedat, ktory vysielac je dobre ci zle umiestneny... Staci vyjst na Krizavu, Skalku, Sitno, Kral. holu, Velku Javorinu ci tu Magurku a clovek hned pochopi, kam az mozno siaha signal... Efektivna vyska nepusti... Opakom su vysielace, umiestnovane v zastavbe - Okej na Dome techniky v ZA, vysielace v PO ci KE na nemocnici /!!!/ a pod., ktore tam nemaju co robit. Navyse zvecsa ich pokrytie nedosiahne zelany efekt...
Bývam vo Svrčinovci ale len pár metrov od časti Čadca-Podzávoz. Tu ide Okey zo Žiliny na 102,8Mhz stereo s RDS aj na teleskop, no trocha šumí.
Signál z Magurky tu ide dobre len na vonkajšiu smerovú anténu a to v kvalite hore spomínaného rádio Okey. Len na 102,4Mhz to ide čisto. Tiež môžem potvrdiť že Lumen na 105,8Mhz z Magurky tu pred spustením vysielača v Čadci šiel a to dosť dobre. Počas výluk ho ešte pozorujem ale od roku 2005 ho už počuť len ako slabý signál strácajúci sa v šume.
Trstená/Uhlisko sa tu dá zachytiť tiež len na vonkajšiu anténu a stabilný bol len signál Rádia FM na 91,9Mhz ale iba zašumené mono. No po spustení 91,8Mhz v Čadci a 91,9Mhz v Žiline sa už nedá sledovať.
Zamyslel som sa ze v niektorych pripadoch, napr. v tejto diskusii je totalne odvec ze poriadne platite koncesie a dovolim si vyjadrit s prepacenim ze za hovno. Nemate kvalitny signal radii - SRO1 , Regina a pod. Mozno nemam pravdu ale mate nevyhodu ze mate zo vsetkych stran clenite pohoria a kopce. Preto by SRO ako verejnopravna institucia zariadit kvalitne pokrytie aj v tejto oblasti spravnym nakoordinovanim frekvencii a umiestnit ich na spravnu kotu u vas v CA. Stacilo by aj par wattov takych 500 na jeden okruh. Ak nemam pravdu opravte ma. A este jedno. To co som napisal sa asi nikdy nestane
Okey na 102,8 z Domu Techniky v ZA nahodou nechytas? Viem, ze vyhliadky su mizive, nejde to ani v Rajci, alecirou nahodou to moze presakovat na Kysucu lepsie.
podla mna je namestovo magurka najlepsie polozeny vysielac na slovensku ide v namestove trstenej tvrdosine dolnom kubine cadci ruzomberku liptovskom mikulasi dokonca na niektorych miestach v poprade vyborne v zakopanom bol som z toho sam prekvapeny tiez v novom targu na vykon 8.20 kW je to celkom slusne pokrytie
LUMEN tu naozaj išiel z NO(ešte pred spustením CA).Vtedy išlo dobre aj KOLIBA/OKEY z BB na 106.0(mono,ale kvalitne s RDS).Po spustení CA 105.8 sa "zarušilo" aj 106.0.Treba preladiť na 106.05,alebo 106.1,ale to už nie je ono.
Ja netvrdím,že by sa CA dala parádne pokryť z NO,ale npr.na sídlisku Kýčerka ide Magurka v mono parádne.naopak v centre a čiastočne na sídlisku Žarec alebo sídlisku III.ide lepšie Krížava,aj keď hnusne zašumená aj v mono.Je len málo miest v CA,kde ide Krížava v dobrej kvalite(členitosť terénu).
Ide i Lumen, no uplne v pohode SRo na 102,4...
Keď nebol ešte v Čadci vysielač Lumenu na Drahošanke 105,8 V bolo možné prijímať v Čadci Rádio Lumen z Námestova-Magurky 105,8 H.
Myslis Lumen na 105.8 z Namestova? Ten ide v ZA a Rajeckej doline naozaj dobre. Aspon kedysi isiel, ked este nefungoval vysielac na Hradisku. Dnes je uz monzo zaruseny, ale signal ako taky doleti bez problemu.
Myslim, ze sa mylis... V ZA ide Magurka tiez celkom dobre... A to tu ma cez viac kopcov...
Je omyl, že v Čadci ide Lumen z Námestova. Vysielajú na rovnakej frekvencii z lokality Čadca Drahošanka. Problémy s príjmom v stereo sú dané interferenciami lokálneho vysielača v Čadci so vzdialeným Námestovom. Očakávať pokrytie Čadce z Námestova je mýtus. Treba rozlišovať oblasť pokrytia, resp dosahu vysielača a oblasť zaručeného príjmu.
presne tak.Ako som spomínal zlý signál v Čadci,tak jej niektoré časti sú celkom dobre pokryté vysielačom z Námestova:SRo1,SRo3,LUMEN.Stereo síce šuští,ale mono ide celkom OK.Podstatne lepšie sko Krížava.
No z Uhliska v CA nejde nič.V dobe ,keď sa pri hranici ťažko koordinuje,tak by sa nad tým mali v kompetentní zamyslieť.
Orava - Námestovo - Magurka - Budín - Minčol - Uhlisko
Podľa mňa TVS Námestovo nemali vybudovať na Magurke [1107,2 m n. m.], ale viac južnejšie a ďalej od hraníc s Poľskom. Vysielač mal byť aspoň na vyššej kóte napr. na kóte Budín [1221,4 m n. m.] alebo na Kubínskej holi - kóta Minčol [1393,9 m n. m.]. Odtiaľ by sa pokrylo aj Námestovo a Dolný Kubín a hlavne celá Orava. Minčol sa nachádza akoby na hrebeni v dolnej časti Kubínskej hole a Oravskej Magury a signál by sa kvalitne šíril do všetkých strán aj dolinou v smere na Oravský Podzámok, Nižnú, Tvrdošín a Trstenú + dolinou v smere na Hruštín, Babín a Námestovo + dolinou v smere na Terchovú, Novú Bystricu a Kysuce + dolinou v smere na Dolný Kubín. Z Kubínskej hole - z Minčola by sa signálom pokrylo oveľa väčšie územie ako z Magurky, ktorá je na konci Oravskej Magury a z ktorej je naviac obmedzený signál v smere na Poľsko. Nehovoriac o FM staniciach vysielaných z vysielača z kóty Trstená - Uhlisko, kde signálu v smere na juhozápad a západ bráni pohorie Oravská Magura, kde je aj vysielač Magurka. Aspoň 91,9 MHz SRo 4 - Rádio_FM by sa malo presunúť na vysielač Magurka, aby bolo kvalitné pokrytie územia aspoň SRo 4, vždy lepšie z Magurky 1104 + 47 = 1151 m n. m. ako z Uhliska 858 + 35 = 893 m n. m. Rozdiel 258 metrov!!!
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň