Diskusia k téme 94,3 KE neznáme rádio
Zdravím vás! Žijem na západe SR a tu, žiaľ, rumunské rádiá nie je možné prijímať. Cez internet často počúvam Trinitas a chcela by som upresniť, že sa jedná o pravoslávne rádio, nie katolícke. Televízia a rádio Trinitas patria priamo pod mediálnu agentúru rumunského patriarchátu "Basilica". Želám vám všetkým príjemné počúvanie akýchkoľvek rozhlasových staníc, ktoré Vám svojim vysielaním robia radosť.
Rumunské rádia nebolo preto možné prijímať na Slovensku pred cca 5 rokmi, lebo v Rumunsku všetko vysielalo len v pásme VKV 1, hlavne štátny rozhlas, až posledné roky sa postupne prechádza do VKV 2. (V Rumunsku bol ťažký komunizmus, socializmus a diktátorstvo a krajina sa veľmi pomaly z toho spamätáva najmä po ekonomickej stránke, preto až taký neskorý nástup FM 2.)
Info o vysielačoch Radia Trinitas je tu: http://fmscan.org/net.php?r=f&m=s&itu=ROU&pxf=Radi…
http://www.power.szm.sk/hrana.htm
Inak to Radio Actualitati na 102,5 MHz z Baia Mare - Mogosa ide aj na Šariši. Detto 94,1 MHz Frekvence 1 z Valašské Meziříčí - Radhosť ide na Šariši, Spiši, pod Tatrami... aj RDS. Ale aj iné stanice Z ČR a RO tu idú.
Mnoho nových zahraničných staníc vysiela v tesnej blizkosti našich frekvencii a bez vypadku alebo odstavky vysielača ich nie je možné ani naladiť. Asi 5 rokov dozadu nebolo v KE možné naladiť ani jednu rumunskú stanicu, teraz ich je neurekom, pricom 100,1 a 102,5 su najsilnejšie z nich.
Je to predsa rumunské asi katolicke radio a 94,3 ide z vysielača Baia Mare - Mogosa, odkiaľ idú aj spominane RRA 102,5 a RRC 100,1.
No ja som tiež z KVP a mame tu radio romania actualitati (RDS je RRACTUAL) na 102,5, dalej radio romania cultural na 105,0 aj 100,1 a niečo na 98,0 bez RDS. Ale toto je nejake nové rádio, ktore nie je možne zachytiť počas vysielania lumenu na 94,4
No ci to bolo nejake Trinitas neviem, ale nieco take ako su rumuni mame na KVP asi 3 radia, staci si to dobre naladit, cize moze to byt, ze si naladil rumunov :o)
Dnes vypadol vysielač na Heringeši, a teda aj frekvencie 94,4 a 94,8.
Na 94,3 Mhz sa mi tak podarilo zachytiť v mierne zašumenom steree nejaké rádio aj s RDS. Bolo tam TRINITAS. Možno to boli rumuni, ale nie som si istý. Neviete niekto ?
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň