Diskusia k téme Rekordy
Mám podobnú skúsenosť z Rádiom Slovensko, na konci Prešova smerom na Fintice pri železničnom priecestí. Leto 2023, podvečer pred západom slnka. Pri spustených závorách, čakajúc na prechádzajúci vlak som si všimol, že sa autorádio preladilo. Z 96.60 MHz (Dubník-KE) na 103.50 MHz (Žilina-Krížava). Len čo sa zdvihli závory a rozbehol som sa, už to znovu bolo na 96.60 MHz. Druhý deň som tam zastavil a ladil ručne, ale bez úspechu. Tak neviem či nejaký „zablúdený“ signál, možno odraz od Tatier.
Je to skôr kuriozita ako rekord. Na konci obce Budimír v okrese Košice-okolie smerom na Prešov mi autorádio možno na 300-400 metroch preladilo Vlnu na štyri rôzne frekvencie. Najprv to bol Prešov 105.8, potom Snina 88.5, Stropkov 92.4 a "klasické" Kosice 94.8. Najvzialenejsie vysielace ako Snina a Stropkov sa objavovali este ďalsich pár kilometrov smerom na Lemešany.
Včera sa mi pri Žiline podarilo na prút zachytiť DR z nedávno spusteného LM na 88,9 (0,1 kW) a Bartok z Kekesa na 90,7 (30 kW). Na hranici zrozumiteľnosti, no zaujímavé úlovky.
Ešte doplnok: dnes podvečer som ešte skúšal ladiť a napokon tí Poliaci na 225 i Maďari na 540 (?) išli. Oveľa zaujímavejšie to však bolo na krátkych vlnách, kde toho išlo veľa - námatkovo: 7215 až 7600 kHz (7350 francúzi), potom 9315 kHz číňania, 9400, 9500 arabi, 9570, 9620, 9630, 9730... až po 9875 kHz, potom od 11510 po 12095 (11885 rusi, 12030 taliani, 12095 opäť rusi)... Veľa mi pripadalo ako stredoázijské a zakaukazské postsovietske republiky, viacero išlo po čínsky, resp. čínska angličtina :) a tiež arabské...
Ahoj, no, nič moc... Narýchlo som prebehol pásmo - cez den len zo dva slabé náznaky, teraz nieco hralo, ale asi žiadna sláva. Najlepšie išlo na 1548 kHz, potom hralo aj na 1413, 1386, 756 a 540, Poliaci na 225 nič... Ale ako píšem, len som to zbežne prebehol. Neviem nakoľko je pásmo plné a čo by sa dalo naladiť na inom tuneri...
Na DV/SV Ti toho vela cez den nepojde, lebo jednoducho tam uz dokopy nic nie je. Napr. tu v Bratislave cez den na SV zachytim iba tri madarske verejnopravne radia - Kosuth, narodnostne vysielanie, Danko a okrem toho uz len akesi madarske narodnostne vysielanie zo Slovinska. Podla FMscan.org by tu este teoreticky mali ist nejaki Rumuni, ale zatial sa mi to nepodarilo zachytit. Na DV cez den ide polska Jedynka, ktoru by si mal dobre zachytit, a rumunska Antena Satelor kdesi od Brasova.
Moja otazka smerovala k tomu, ci sa ten prijimac sam nerusi, ako som sa docital v jednom diskusnom fore. T.j. aj pri nepripojenej antene a ziadnom signale na vstupe je spektrum plne roznych rusivych signalov, ktore generuju digitalne obvody vnutri prijimaca.
Tiež nad ním rozmýšľam, len sa mi nepáči zabudovaný akumulátor. Radšej mám vymeniteľné batérie. Ale displej má vynikajúci.
Ja mám Tecsun PL680. Ak by si chcel spraviť porovnanie v teréne pypo(zavináč)to mesto na severe naopak.sk
To som skúšal iba veľmi zbežne a pripadalo mi to dosť biedne. Ale veľmi tejto oblasti nerozumiem a zrejme s nejakou rozumnou anténou by to vedelo čo-to zachytiť. U mňa cez deň takmer nič, no po tej 22. už hralo kadečo.
Ako funguje ten prijimac na AM rozsahoch? Nema problem s rusenim od vlastneho displeja alebo s niecim podobnym?
Ahoj, mám https://www.dxc.cz/eshop/tef6686-am-fm-dsp-radio/ toto (TEF 6686), objednávané tuším cez Aliexpres (neriešil som ja). Bandscany tu s ním občas dáva Quido a vtedy ma ten tuner zaujal. Nie je to síce práve lacná hračka, no poteší a ten príjem je ozaj dobrý.
Tu mi nejde, mnohé frekvencie rušia Poliaci a Česi, no už nad dedinou, s výhľadom na Rajeckú kotlinu, mi Kamzík aj Kahl. slabo idú. A na 105,8 mi ide Magurka v stereu, takže toto asi neprebije. Tento čínsky zázrak to určite naladí, no to až keď bude teplo pôjdem testnúť. Včera mi s únikmi išla iba tá 103,8, no po chvíli tam už išiel Ružomberok. Viedeň hrá dobre aj vo Fačkovskom sedle, kde ide aj Gerecse a tuším aj nejaká Budapešť a tuším aj Kekes. Celkom zaujímavé to bude pri chate (1030 m n. m.) pod hrebeňom, odkiaľ je celkom zaujímavý výhľad.
Černá hora z Králik (175 km) išla i dnes celkom slušne, no z rovnakého smeru išla aj zo Śleže (235 km) R. Maryja na 88,9 MHz, kde som čakal Rádio Jih. Na 89,2 išlo prekvapivo RMF FM z Bielska (0,1 kW!) a na 89,3 z Hostýna R. Orion (0,5 kW). S únikmi nabehol aj FM4 z Kahlenbergu. Všetko na štandardný teleskop.
Nie rekordy, no zaujímavé úlovky sa mi podarilo v zástavbe, v údolí, neďaleko Žiliny. Niektoré sa dajú v pohode ladiť na kopci, mnohé nízkovýkonky a silnejšie frekv. - Třinec, OV, Kojál, komplet Katowice, Kráľova hoľa, Magurka, Sitno, Zlín, V.Javorina a pod. ani neuvádzam. Vzhľadom na miesto príjmu ma zaujali tieto, ktorých časť som doteraz nikdy nezachytil:
* 87,8 MHz - Hitrádio Černá hora (CZ) - 1 kW!
* 90,0 MHz - Rádio 90, Rybnik (PL) - 3 kW,
* 90,6 - Proglas, Hostýn (CZ) - 1 kW (tento hráva často)
* 92,3 - Express, Laziska (PL) - 1 kW
* 94,7 - Country, OV (CZ) - 1 kW
* 95 - Fun, LM Háje - 0,5 kW
* 96,7 - Expres, LM Háje - 0,5 kW
* 98,2 - Vltava, Praded - 20 kW
* 99,5 - Expres, Východná - 1 kW
* 100,3 - Vanessa, Raciborz (PL) - 3 kW
* 101,1 - Kiss, Frýdek-M., - 1 kW
Prijímač TEF... Celkom sa teším, keď sa mi bude dať vyliezť na kopec... :)
Čakal som niečo z Kamzíka (možno i Viedne), no snáď nad dedinou niečo pôjde. Tiež som čakal moravské R. Jih, ktoré som kedysi opakovane naladil. Tu je celkom dosť frekvencií rušených Poliakmi a blízkymi silnými vysielačmi.
V poriadku..ten vysielač v Budapešti je v nadmorskej výške len 258 m.n.m.
Tam je ale uvedené len 3kW a je to reálne vyžiarený výkon. Na powerSZM bol uvedený maximálny výkon 5kW, na radiosites.hu je uvedený výkon 5 kW, na FMScane je tiež 5kW.
Stránka frekvencia.hu nemusí byť vždy aktuálna. Napríklad 90.9 Jazzy tam má uvedený výkon 0.76kW avšak na stránke Jazzy je uvedené 1.8kW.
Uvidíme čo mi povedia v rádiu BestFM v Budapešti, potom to sem napíšem....
Keď budeš v Košiciach vyjdi na Furču, naladíš veľa rumunských FM staníc. Na Furči bol za analógovej aj TV príjem z vysielačov Oradea, Baia Mare - Mogosa a ďalších.
248 a pol km..vysielač v meste Oradea je vo výške 232 m.n.m. (zdroj fmscan.org)
Príjem realizovaný 14.01.2024 okolo 15:45.
GPS miesta príjmu: https://1url.cz/ouUAD
https://fmscan.org/info.php?i=6600393
Bez RDS v MONO, ale v počúvateľnej kvalite.
Sencor SRD 7200.
https://fmscan.org/info.php?i=500721
GPS miesta príjmu: https://1url.cz/juCeD (cca 685 m.n.m.)
Síce zašumene, ale hrá na Sencore SRD 7200.
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň