Diskusia k téme Vysielače pre rozsiahlé územia s výkonmi do 2kW
Oni mi odpísali skôr v zmysle, že power.szm nie je dôveryhodný zdroj.To pkrytie je z Krížavy rovnako zlé a je jedno či sa jedná o nižšie či vyššie freq.,ale to je dané terénnymi podmienkami.Preto tam možno je stále spomenutý Devín a Regina- a p.Oravec mi odpísal o tej nedôveryhodnosti+že vraj je niečo na dobrej ceste a malo by byť Slovensko a Regina.Ale tá dobrá cesta akosi dlho trvá, takže naozaj neviem.Ale aspoň máme SRo4_FM.A nakoniec ako som spomenul dve z tzv.notifikácii ITU(EXPRES a VIVA) tu v CA fungujú.Skôr mám pocit, že sa im v SRo akosi nechce.
Ak Ti odpísali z SRo, že to nie je dôveryhodný zdroj, tak potom pre nich ITU nie je dôveryhodný zdroj? No veď to aj tak vyzerá tá ich koordinačná (ne)činnosť. Veď to je na tých power stránkach uvedené, že je to notifikácia ITU a to je medzinárodná telekomunikačná únia. Či oni sa ešte orientujú na ZSSR?
http://www.itu.int/ITU-R/publications/brific-ter/f…
Ale raz ešte dávnejšie v rozhlase v nejakej relácii spomínali, že v Čadci by mali pribudnúť Devín a Regina, lebo najlepšie pokrytie má SRo 1 - tam je aj niekoľko násobných prekrytí frekvenciami SRo 1 na územi Slovenska. A dokonca, keď bol SRo 1 z Krížavy na 97,2 MHz mal lepšie pokrytie ako teraz na 103,5 MHz. Na nižších frekvenciách sa lepšie šíri signál ako na tých nad 100 MHz.
prečo nelogickú?.......niekedysatčí aj menší výkon a pokryje pomerne veľké územie ak je na dobrej kóte a naopak aj ôsilný" vysielač na zlej kóte toho moc nepokryje.A autor tu mal pravdepodobne na mysli vysielače na tzv.nových kótach(mimo GE-84), ktorými sa dokrývajú územia resp. vysielatelia si po obsadení GE-84 hľadajú nové.
Co je to za nezmysel, nazov tejto temy? Rozsiahle uzemie s vykonom 2 kW????? To je rozlahle uzemie, s vykonom 2 kW??? Na rozlahle uzemie je potrebne pouzit vysielac s vykonom 50 kW, alebo 100 kW a nie do 2 kW..
však práve......power.szm píše Regina & Devín a SRo mi odpísali, že plánujú SRo1-Slovensko a SRo2-Regina(čo sa mi aj zdá logickejšie), ale akosi to dlho trvá...a neviem potom čo s tzv. notifikovanými freq. Zo SRo mi odpísali,žeto nie je dôveryhodný zdroj ale z 5 notifikovaných sú už dve rozvysielané: 95.4 EXPRES a 99.6 VIVA, takže \"človeče vyber si\" :)
Brezová a Ščobík sú oničom. Nie vždy je výška výhoda, preto netreba veľa špekulovať s umiestením vysielača.
Dobre zásobuje územie aj Prešov - Stráž 740 + 43 m - Kiss a Lumen z neho počúvajú až vo Svidníku, či Stropkove.
Čo sa týka výškového umiestnenia sú dobré kóty aj:
Levoča - Brezová, 948 + 50 m
Snina - Ščobík, 756 + 50 m
Makovica, Táňovo, Surovina, Panský diel, Uhlisko, Veľká lúka, Bralová skala, Kuní vrch...
Veril by som skor tomu, ze tam budu tlacit SRo 1 Slovensko, ako Radio Devin.
no ale mne odpísali ešte minulý rok, že ešte sú len v štádiu hľadania a že power.szm....nie je dôveryhodný zdroj.Akurát opísali, že by chceli nasadiť SRo1-Slovensko a SRo 2-Regina..a na power vypisujú Reginu a Devín,takže fakt neviem
Na juroškovom vrchu koordinuje slovensky rozhlas 2 frekvencie <br />
<br />
http://www.power.szm.com/FM_regiony.htm
alé sú koordinované ďalšie frekvencie pre Čadca-Jurošovský vrch? O žiadnych som nepočul ani nečítal.Čítal som jedine o troch, ale z toho dve sú na TvP-Husárik a jedna v lokalite U Líškov, ale konkrétne pre Jurošovský vrch.Ináč pre CA to bol celkom dobrý nápad.Expres bol prvým rádiom v miestnom FM éteri, ktoré sa dalo naladiť čisté stereo bez šušťania. No VIVA či SRo4_FM majú horší stereosignál ako EXPRES.
Mne sa zdajú najvyužívanejšie vysielače Zámčisko a Dubina.
Budúcnosť pre stanice regionálne či celoplošné ako sa vám páči budovanie takýchto vysielačov využívanými viacerými vysielateľmi
napr :Rožňava - Dievčenská skala
Stropkov - Vrch Baňa
Prešov - nemocnica
Jurošovský vrch
Prešov - Pod Šibeňom
Brezno - Chvatimech
Na týchto vysielačoch sú koordinovane ďalšie voľné frekvencie
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň