Diskusia k téme FM transmitter
Avšak ohľadom spustenia detské rádio na 102.7 nemám zatiaľ žiadne informácie.
Vysielanie sa ťahá ešte z dôvodu MTV EMA, ktorá pôjde mimoriadne live na 102.7 miesto bežného programu, tá bude 10.11.2024 o 21:00 potom už nebude potrebné to nechávať ďalej v prevádzke. Ďalší dôvod je prechod od 102.7 na Android radio simulator, ale ten ešte hotový nie je a možno ešte tento rok nebude. Snáď čoskoro to bude hotové, potom to bude v nejakej sekcii na volnadiskusia.webnide.sk, niekde v bonusovej časti stránky.
Ale radiožurnál SRO ako relácia rádia Slovensko, ktorá sa vysiela aj na rádiu Regina o 7:00 a 12:00 a o 18:00 sa vysiela len na rádiu Slovensko. Na 102.7 sa však vysiela tiež na rozdiel od ostatných frekvencií rádia Regina. Okrem toho sa počas týždňa vysiela na 102.7 aj RSI 17:00-17:30 a tiež každý deň RSI 9-12. Vysielanie sa pravidelne vypína po 24:00. V prípade zapnutia 102.7 detské rádio, by došlo k zmene frekvencie na 89.8 , kde tiež nejde nič alebo iná frekvencia. Vypnutie je z iného dôvodu, náhradou má byť do budúcna Android radio simulator pre Android. Alebo frekvencie 100.3 resp 96.6 a RSI v DAB alebo SAT. Vypnutie bude z dôvodu, že budova kde sa FM transmitter nachádza sa nevykuruje, je to stará chata čoskoro na zbúranie a využívame dom vedľa, naša stará chata nakoľko sa nevyužívala sa využila existujúca parabola na redistribuciu STVR cez FM transmitter, vzhľadom na klesajúce teploty bude potrebné vypnúť vysielanie, FM transmitter, 12V redukcia ani Amiko prijímač nie sú stavané na prevádzku počas mrazov a nízkych teplôt.
Ahoj TTL Prečo hrozí vypnutie tvojho transmitera fm pásma tvoj Radiožurnál od 11.11.2024 11:11 hod. kvôli čomu to ideš robiť, idú spustiť detské rádio Prešov - Drienove-vodojem na 102.7 MHz. môže byt to daj otázku prečo tak môže byť.
Rádio Regina od teraz až 24/7 (okrem národnostného vysielania) je potrebné najneskôr 10.11.2024 o 18:15 preladiť na 100.3 MHz, rádio Slovensko odteraz 24/7 aj mimo rádiožurnálov vrátane relácie z prvej ruky, kontakty, nočná pyramída a ďalších non stop na 96.6 MHz. Rádio Slovakia international v novom čase od 18:00 do 6:00 (v Piatok od 19:00) vrátane slovenskej redakcie, anglickej, nemeckej, francúzskej, španielskej a ruskej aj vrátane repríz v DAB (10C). Alternatívne všetky stanice aj v SAT 12363 V 29500 3/4. Prípadne aj DVB-T K23. V budúcnosti bude aj app Android radio simulator s virtual FM a virtual AM pásmom, kde budú pôvodné mutácie dostupné (nie je to skutočný rozhlasový prijímač príslušných frekvencií, vysielanie ide cez internet, nepôjde vlastný FM transmitter, a pre používanie sa vyžaduje pripojenie na internet a tiež aktívne GPS), plnohodnotné využitie len na území Slovenskej republiky.
Potvrdzujem vypnutie 102.7 MHz, k 11.11.2024 k 11:11 končí, v najbližších dňoch aj hlásenia ohľadom vypnutia 102.7 budú zväčša po rádiožurnále a podobne.
Hlásim vypnutie vysielania z môjho transmittera pre stanice STVR - rádio Slovensko, STVR rádio Regina (východ), STVR rádio Patria (NEV), a STVR - rádio Slovakia international k 11.11.2024 k 11:11. Okrem toho bude dňa 10.11.2024 deň pred vypnutím od 19:00 zmena vysielacieho programu, pôjde prenos z MTV Germany súvisiaci s MTV EMA 2024 vrátane špeciálu s nomináciami a red carpet. STVR sa ešte vráti do vypnutia vysielača dňa 11.11.2024 ráno.
Ja som mal k FM tr. pripojené 2 teleskopické antény dĺžky 75cm, ktoré v podstate predstavujú otvorený polvlnný dipól. Podľa toho, čo som našiel, takýto dipól ma zisk 0dBd, resp. 2,15dBi
Čo je to bezprostredne, existuje vôbec nejakä tabuľka alebo vzorec na výpočet teoretického dosahu vysielača vo vonkaj#om prostredí bez prekážok. 50nW dosiahne 10m, 100m, 1000m ? Je to niekde uvedené ? Ja som len tipoval, že ERP toho usb transmittera je okolo 100-200mW. Ale aj to len vzhľadom na to, že som mu nameral spotrebu 225mW. Možno má výstupný výkon len rádovo nW aleno uW a nie mW. Pri 0dB anténe je ERP zhodné s výstupným výkonom z transmittera. Jasné bez nej tam mohol byť zisk aj -20dBi, takže ERP bol rádovo znížený oproti výstupu. No ERP asi ťažko zmerám. Na niektorých transmitteroch anténu vytvára pripojený 3,5mm jack kábel. No aj v závislosti od jeho dĺžky, prevedenia, smerovania sa bude ERP meniť a kto to odmerá, či sa 50nW neprekročilo ? Nikto
Maximalny povoleny ERP pre bezdrôtové audio
a multimediálne strímingové vysielace
s analógovou frekvencnou moduláciou s nepretržitým
vysielaním je 50 nW (nie miliwattov ani mikrowattov). Su urcene len na spojenie na bezprostrednu vzdialenost ako napr. v aute, Pri uspenych spojeniach na radovo km muselo byt uvedene ERP prekrocene o niekolko radov.
Ešte aktuálny pohľad zo 40m výšky zo strechy 12p paneláku smerom z KVP na východ
https://ibb.co/72VwY0G
Ahoj nikers mas transmitter fm pásmo tam vysielas frekvenciu ktorú nerusi to mas na 99,3 a presove je detské rádio na 99,5 po exprese nemalo to by rušit tu frekvenciu, budúci rok 2025 budes vysielať apríli a máji na 2 hod. Aj ja mam transmitter fm pásmo do mobilu a nb az 5 tam vysielam frekvencie a skôr 3 na 2 mobily tiež rock na 102,7 a 89,8 Šírava len do 400-2500 metrov, to je na notebook na novom vivu na 100,7 a 2 izbe rock cez internet na 102,7 2-3 hod. Pre moju okolie aj beriem to aj do miernej práci ako centrum spolu na výlet ešte aj na lekárske veci.
99,3 je voľná frekvencia, takže nič a nikoho nebudem rušiť a zapnuté to bude max. tak hodinu, ale najskôr tak apríl-máj. Určite to bude cez víkend alebo vo sviatok a nesmie byť dážď.
Ešte raz prikladám aj screen z google maps:
https://ibb.co/xfNpKXD
Nezabudni celé meno a telefón, aby nemali policajti veľa práce, keď ťa prídu zobrať za nezákonné vysielanie a rušenie frekvencií :)))
Prosím napíš presnú adresu, odkiaľ budeš vysielať. Veľa ľuďom zjednodušíš príjem a budú ťa lepšie počuť.
Bez zasunutej karty má pri 5V spotrebu 45mA (vysiela iba nosnú) a pri zasunutej karte - prehrávaní a vysielaní 62mA. Čiže keď zoberiem iba nosnú, tak to je okolo 225mW spotreby, čiže výstupny výkon transmittera je nižší. Otázkou je ERP, nakoľko zisk antény (dB) zvyšuje vysielací výkon ERP oproti výstupnému výkonu z transmittera (napr. ak je výstupný výkon vysielača 1W, ale je naň pripojená anténa so ziskom 20dB, tak ERP je až 100W). Ale tu ide iba o obyčajnú teleskopickú anténu, ktorej zisk môže byť 0-1dB. Takže to veľa nespraví, ale povedzme že ERP mám 0,1-0,2W. Bude to stačiť aj na 6 alebo až 10km ? Uvidíme. Potom niekedy v lete sem určite napíšem, kedy to presne vynesiem hore na strechu a spustím a Košičania by sem mohli uviesť, že kde všade na 99,3 zachytili signál.
Má to síce aj 3,5mm jack vstup, ale keď dám výstup z prehrávača alebo mobilu na maximum, tak to hraje len veľmi potichu. Takže je použiteľný iba s vopred nahratými mp3/wav na zasunutej micro SD karte. A aj keby to šlo, ja na tom vysielať nič pravidelne nebudem. Kúpil som si ho le kvôli tomu, aby som mohol vyskúšať jeho dosah - či dokážem dostať signál v rámci KE z KVP na Ťahanovce - Furču - Jazero - Letisko. Zatiaľ je to 3,07km ale možno bude aj tých 6km alebo viac. Však stál iba 6€ a vôbec som nečakal ani tie 3km
Prípadne aj dať vedieť, keď to pôjde., aj keď ja som z PO kraja tak neviem či pôjdem týmto smerom v tom čase, ale možno by som niekedy vyskúšal, keď by išlo niečo z STVR čo inak na FM v KE nejde, prípadne by si mohol dať tam aj ČRO 1 Radiožurnál alebo ČRO Dvojka.
Čo tam vlastne vysielaš a aký najdlhší máš dosah zatiaľ? Len tie 3 km alebo skúšal si aj ďalej? Vedel by si tam niekedy na chvíľu pustiť r Partia prípadne RSI (jednoducho niečo od STVR čo inak nie je bežne dostupné v danej lokalite), tak na 1 deň napríklad?
V lete plánujem vyniesť transmitter až na samotnú strechu 12p. paneláka (výška 40m). Čo myslíte, bude dosah aj na 6km vzdialený Lingov, Ťahanovce, príp. 7,5km Važeckú ? Alebo aký je teoretický dosah takéhoto mini zariadenia. Nepoznám síce jeho výkon, ale môžem zmerať aspoň spotrebu.
Temu je čínsky online market. Aktuálne majú cez paketu dopravu zadarmo. Stačí objednať nad 10€ (avšak nie za viac ako 25€, aby sa neplatilo clo ani daň) a čakať asi 2 týždne. Zaplatiť je potrebné dopredu, no platil som virtuálnou kartou, platba ide niekam do Dublinu v Írsku.
Temu je slovenský obchod alebo zahraničný? Inak ja vysielam STVR (konkrétne rádio Slovensko, rádio Regina a rádio Slovakia international), zdroj signálu satelit Amiko a konkrétne Astra 23.5E 12363 V, kde vysiela SRO, pripojené cez audio kábel cez cinch redukciu na jack 3.5 mm kábel.
Napájanie je cez USB? Ako predĺžiť dosah pre môj transmitter (napájanie je cez auto zapaľovač, mám redukciu z 220 na 12V), anténa asi cez audio kábel, ale nie som si istý. Skúšal si viacero transmitterov? Ktorý by si mi odporučil. Inak je tento transmitter použiteľný aj v SR (spĺňa požiadavky ktoré sú u nás alebo oficiálne nie, lebo transmittery u nás predávané by mali spĺňať, toto bolo predávané u nás či v zahraničí)?
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň