Diskusia k téme FM anténa k tuneru
Tym "Malo by sa jednat o aktivnu antenu, hlavne pre prijem vzdialenych stanic." som chcel povedat, ze potrebujem nejaku ziskovu antenu s vybornymi prijmovymi vlastnostami. Nad kruhovym dipolom som, samozrejme, vobec neuvazoval. To by si kupil iba cisty lamer... :) V zasade hladam nejake vhodne riesenie pre prijem stanic zo smeru Rakusko, Ceska republika. Lokalita prijmu je mestska cast Bratislava - Dubravka. Signaly z Kojalu su bezne prijimatelne silnejsie stanice (Radiozurnal, Impuls...) v danom mieste aj na mobilnom telefone, pripadne prenosnej TV. A pre par rokmi som tu naladil skoro vsetky stanice z Kojalu (tym padom aj Mikulov) a vsetky blizke vysielace. Preto hladam vhodne riesenie pre novy system, ktory som si zakupil. Tuner ma slusne vlastnosti, chcem ho naplno vyuzivat. :) Kedysi som cital clanok z modreho AR, ktory popisoval stavbu "aktivni pokojove anteny" ktora sa takym zvlastnym sposobom vesala k oknu do vertikalnej polohy. Vyzera to zaujimavo, ale vysledky predpokladam, ze nebudu bohvie ake... Potrebujem exterierovu antenu. :) Co sa tyka polarizacie, povacsinou FM vysielace vyzaruju horizontalnou polarizaciou, cize neviem, preco by som mal zvolit vertikalnu (mal by som mat na to nejaky dovod?)...
"Malo by sa jednat o aktivnu antenu, hlavne pre prijem vzdialenych stanic."
Tyto dvě části věty se navzájem vylučují :-)
Není na tom co vymýšlet, podle prostorových možností:
dipol, 3-prvek, 5-prvek, 7-prvek=Supersonic. Nic jiného neexistuje normálně dostupné, na FM nejsou "zázračné" antény jako na DVB-T :-) ještě třeba se samolepkou :-)
Vše je podřízeno délce vlny, a ta je u VKV-FM 3 metry. Takže velké to bude vždy. Taky přemýšlej nad polarizací. Asi si budeš muset vybrat co a odkud chceš hlavně poslouchat. Podle toho pevně zvolit směr a polarizaci. Hlavně ne nesmysly jako je kruhový dipol apod :-)
Caute, banda :) ! Na Vianoce 2010 som si doprial novy receiver a nastala chvila, kedy som zacal vazne uvazovat o inom zdroji prijmu signalu rozhlasu, nez z KTV rozvodu. Viete mi niekto, prosim, odporucit (hoci aj skladacku) nejaku vhodnu antenu tak, aby som ju rovno koaxialom pripojil do receivera? Malo by sa jednat o aktivnu antenu, hlavne pre prijem vzdialenych stanic. Moje moznosti su nasledovne: Prieraz steny z izby na balkon s predpripravenym kablom, moznost navrtat akukolvek konzolu do stenu na balkone a tam dat antenu - len zrejme ziadne 21-prvkove hebeda, kedze by to asi totalne odstavalo od steny a byvam na prvom poschodi, cize by to vyzeralo zle, a okrem toho by to dakto mohol roztrieskat, pripadne ked dorastu stromy zavadza, alebo ak niekto vyhadzuje smeti z vyssieho poschodia (u nas uplne bezna zalezitost)... Dakujem vopred za odpovede :)
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň