Diskusia k téme MW 981 kHz
a neviete co je to za radio ?? mimochodom zhorsil sa mono prijem na 30% stereo ktore asi nevysielaju 0% Potom na 709 kHz mi nabehli Madari ktori na mono asi 95% stereo 0%
aha tak ja som si to splietol s tym drm+ :) diki Juraj
Pre mňa je tiež novinka, že sa na stredných vlnách využíva v niektorých krajinách analógové AM stereofónne vysielanie. Celkom by ma zaujímalo, ako to funguje, ak je to teda pravda.
DRM určite nepoužíva amplitúdovú moduláciu, s tým rozhodne nesúhlasím. Využíva ortogonálne delený frekvenčný multiplex, kde sú stovky subnosných vĺn modulované pomocou QAM modulácie. Ale aj tam sa využíva len tzv. parametrické stereo, kde sa k monofónnej informácii priradí prídavné dátové pole, ktoré popisuje, ako sa líšia dátové signály medzi pravým a ľavým kanálom. Prijímač na základe údajov v prídavnom poli "vypočíta" pravdepodobné signály v pravom a ľavom kanáli. No nikdy to nenahradí skutočné kvalitné stereo vysielanie. Šírka kanálu 9 resp. 10 kHz to jednoducho neumožňuje a to DRM používa ešte kodek s veľmi silnou kompresiou. Prijímač, ktorý nie je schopný dekódovať parametrické stereo, prídavné pole len ignoruje a dekóduje iba monofónnu informáciu. Až DRM+ využíva skutočný stereofónny prenos.
Celkom by ma zaujímalo, ako sa toto realizuje v analógovej forme s AM moduláciou.
Nespochybňujem vysielanie na stredných vlnách, ale stereo na AM je prežitok, podobne ako taký pager, alebo fax. Na stereo potrebuješ mať silný signál a keďže je šírka AM kanála obmedzená na 9kHz, nikdy nedosiahneš pri analógu takú kvalitu, aby mal stereo efekt nejaký význam. Jednoducho stereo je ti nanič, ak máš kolísavý, alebo rušený signál.
ked dokaze amplitudova modulacia prenasat jednotky a nuly v pripade drm tak dokaze aj stereo .. neviem co sa cudujete a ako sudi vravi uplatnenie by som na take veci hladal najma v dajakej prerii alebo busi... :)
Aky nezmysel, AM Stereo a stredne vlny vobec perfektne sa uplatnuju na obrovskych uzemiach ako napriklad pustove regiony v USA ci Australii. Prave ze nezmysel je staviat tam hustu siet FM vysielacov.
Stereo na AM funguje úplne inak ako na FM a v dnešnej Európe, ale aj v ostatných častiach sveta vysielať stereo na stredných vlnách je nezmysel.
Praveze o radiovom vysielani viem toho naozaj dost. Skor som sa vyjadril. Pisal som hlavne o prijimacoch, pretoze tie nemaju stereo zlozku... Neviem o tom, ze by sa take radia u nas dali kupit. Ale je mozne, ze existuju, v tom nemam prehlad, to priznavam...
Tak potom vela toho asi nevies o radiovom vysielani. AM Stereo sa pouziva najma v USA, Australie a taktiez niekolko stanic vysiela aj vo Francusku.
http://en.wikipedia.org/wiki/AM_stereo
Prikladove vide :
http://www.youtube.com/watch?v=amr43lL1UW8 - USA
http://www.youtube.com/watch?v=sktZAIs6vb8 - Francusko
Zadaj "am stereo" na YT a najdes toho viac
Celkom ma to pobavilo, co si napisal :) Ale nie v zlom, ale ako moze na MW vlnach hrat radio stereo? :) Ved tieto frekvencie nemaju stereo zlozku, takze to ti nikdy ani svietit nemoze.
Ahojte, tak ja na MW vlnach s SV/MW Loop anténou na frekvencii 981kHz chytam iste francuzske radio na SKORO CISTE MONO ale neukazuje stereo ani "tuned". Vzdialenost vysielac-príjmac cca. 1600km. Chytate to aj vy?? Co to je za radio?? iba take info je to hudobne radio.
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň