Diskusia k téme Ake mate skusenosti zarušenia v blizkosti vysielača FM ?
na síť Ti to šlo "lépe", protože přívodní kabel fungoval jako protiváha antény.
Mal by to byť skalický vysielač Lumenu? Ten dostali ešte v máji 2010 a stále sa nemajú k tomu aby to zapli. Keby sa pridali k Záhoráckemu rádiu na Clementisovu ul. alebo k Expresu na holíčsky vodojem tak by to mali už dávno spustené.
Pamatam si niekedy, ked som este nemal kvalitne primace, ze na Strbskom Plese mi vsetko pohltil Lumen. Aj v PP som mal problemy na radiomagnetofone Philips s Dubinou, ale to len pri vzdialenejsich vysielacoch ako je Krizava a Dubnik. Zaujimave bolo, ze zarusenie bolo ovela vascie, ked som magic napajal zo siete, ako pri bateriach. Ešte si pamatam, ze ked som chcel naladit Zet 94,5 MHz, tak na baterky islo super a zo siete sa miesala Dubina, cize Fun a Twist. Podla mna vela zalezi na kvalite primaca a filtroch.
ja byvam momentalne od kamzika 4,17km (podla mapy.atlas.sk) a 1,55km od vysielaca radia sity v dubravke .. tak ci tak mam problem s pomerne silnym rusenim v urcitych frekvenciach - taky mismas kadejakych prebudenych signalov.. neviem si predstavit co by to spravilo ak by som bol tak blizko ako vravis ty..
p.s.: zavidim ti ten tuner :P
To Ti veru nezavidim. Raz som zazil takyto mestsky FM vysielac niekolko stovak metrov od seba. Nedalo sa dokopy nic pocuvat. Strech Ti nevytvori dostatocny tien, ten sajrajt bude uplne vsade. Mozes dufat jedine v smerovu charakteristiku anteny, ktora snad bude mat tendenciu viac tlacit do horizontalnej roviny ako smerom nadol.
viem že v tesnej blízkosti vysielača idú takzvane parazitné frekvencie
Ale či roh domu z balkonu od antény vytvorí dáždnikový efekt zo strechy neviem
Bývam totiž na samom vrchu
neviem aky vykon budes mat nad hlavou, ale ak to bude viac ako tych 100w, pravdepodobne ti to stiahne signal ostatnych radii. mozno len ciastocne, ale mozno aj uplne.
V akej tesnej blízkosti máte rádiový vysielač
Ja mam teraz 100w asi180m vzdušnou čiarou a zrejme čoskoro asi 7 m nad hlavou
Takže neviem ako sa vysporiada mojaReceiver Yamaha RX 473 alebo tunerSony ST SE700
Teraz mam na 180m na priamu viditelnosť z anteny a zarušené je +- 1MHz
ale budem mať 7m nad hlavou takže za prekažka bude len roh domu
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň