Diskusia k téme Najlepší moderátor
Tak snáď dobré rádio sa nejako podarí ešte zlepšiť po finančnej stránke, aby neskončilo ako samohrajka, snáď Best FM tiež, ale áno samohrajky len zaberajú priestor v éteri. Ale verejnoprávny rozhlas by mal získať frekvencie aspoň niektoré po samohrajkách, aby bol dostatočne dobrý signál pre rádio Devín a rádio _FM na celom Slovensku a tiež aj chýbajúce miesta pre rádio Slovensko a Regina. A hlavne aby sa do iných okruhov nemiešala Patria. Tá v podstate vysiela ako samostatný okruh a má prepožičane frekvencie rádia Devín a _FM a ešte sa v istom čase dostáva na rádio Regina. Ak by mala Patria dobré celoslovenské pokrytie na vlastných frekvenciách nemusela by používať prepožičané frekvencie a ak by bolo pokrytie dobré tak ani používať vysielací čas na rádiu Regina.
Je tam aj Goldies, čoskoro príde na rad Best. Finančne je na tom veľmi zle Dobré Rádio, k zániku smeruje aj Wow, na ružiach nemá ustlané ani Rebeca......
Ja viem iba o jednej samohrajke v éteri. Top rádio. Takže tých frekvencií by sa veľa neuvoľnilo. Alebo som na nejaké takéto rádio zabudol?
Trošku sa prikláňam k názoru TTL, že samohrajky určite nepatria do FM éteru. Kto ich uprednostňuje, nech ich hľadá na nete. Je ich tam kopec. A sú služby ako Spotify ako píše TTL, vôbec však nie je nutné poskladať 160 hodinový playlist. Stačí občas niečo popočúvať a Spotify už bude denne zostavovať Mixy na dnes, prípadne je tam novinka, Daylist, ktorý sa aktualizuje niekoľko krát denne. Samohrajky do éteru podľa mňa nepatria. Sme tu ale mimo témy, takže len dodám, že práve moderátori sú ľudia, ktorí dávajú rádiám dušu. Nie šéfovia hudby či programu. A preto som veľmi rád, že tí najlepší moderátori sú práve v tom najlepšom rádiu. Moje tipy sú nižšie, kľudne však doplním, že do Expresu výborne zapadol Vlado alias Láďo
Inak takéto žánrové rádia majú ísť cez internet alebo ešte keď je miesto tak v DAB. Tam môže byť priestor aj na niečo také. Ale aj žánrové rádia by mohli mať moderátorov, to sú až také vysoké náklady že aspoň ráno počas týždňa by nemohli mať moderátorov, prípadne aj pár hodín popoludní? Alebo tie špecializované relácie na konkrétne hudobné žánre by nemohol aspoň v istom čase niekto komentovať, je to až také drahé? A ak pri tom špecializovanom žánri to čo hrajú, opakujú dookola, že nie je to redakčne pripravované, tak potom nech vysielajú len cez internet alebo ešte možno DAB ale bez moderátorov aspoň občas skôr ten internet. Inak tieto rôzne žánre sú aj na Spotify a Spotify má aj playlisty k týmto žánrom. Teda takéto rádia bez moderátorov v pohode nahradí Spotify, moderované a špecifické okruhy SRO ako Devín alebo _FM však Spotify nenahradí. Preto radšej zobrať samohrajkám tie frekvencie a prideliť SRO. Napríklad Best FM ako bolo pred tým z či Goodies a podobne čo už nejaký čas nemajú moderátorov nie sú niečím špecifickým čo by sme tu už nemali, napríklad oldies je Vlna a podobne. Inak Best FM už má aj moderátorov, len nech im to vydrží aj.
Samohrajky nahradí v pohode Spotify. Aký ďalší okruh má SRO? Má ich 5 ,len patria parazituje na frekvenciách Devín a _FM teda tiež ide na FM, len nech má vlastné frekvencie a nepresahuje na Devín a _FM. Potom môže sa aj z rádia Regina presunúť blok NEV na rádio Patria miesto zdieľania s rádiom Devín alebo _FM by išlo po 18 h NEV a potom RSI. Dokrytie tiež, veľa územia nemá signál na rádio Devín a _FM ani 12 h sú územia kde vôbec nejde. A dokonca aj územia bez signálu na rádio Slovensko alebo Regina napríklad tá Čadca a to nie je asi jediné územie. Riešenie na dokrytie SRO 1 a Regina je buď opätovne spustiť AM vysielače v pásme stredné vlny z podobne aj Patria, alebo odobrať frekvencie samohrajkám a prideliť SRO na dokrytie + rádio Patria samozrejme niekde aj skoordinivanie ďalších frekvencií, nie všade sú frekvencie na ktorých sa vysielajú samohrajky.
Samohrajky vznikajú aj teraz, častokrát sú to však doplnky tých veľkých rádií, hrajú skôr špecializovanú hudbu. Napríklad teraz vzniklo v Holandsku rádio popri finančnom a spravodajskom BNR Nieuwsradio, volá BNR Business Beats a hrá soul, funk a pop. To je napríklad samohrajka akú by som si vedel predstaviť aj u nás.....
Nemyslím si že verejnoprávny rozhlas by mal spúšťať v FM pásme ďalší okruh, skôr by sa mal realizovať v DAB+....
U mňa je to komplikované, lebo slovenské rádiá počúvam len veľmi málo - takže nemám nejakú svätú trojicu tých najlepších. Skúsim však vybrať....
Marcel Forgáč (Fun Rádio)
Galager (_FM)
Edina "Idaina" Chodilová (_FM)
Ak by samohrajky skončili a ich frekvencie sa uvoľnili tak by bol priestor pre 5 okruhov STVR aj v FM pásme a s dobrým pokrytím. Samohrajky mali zmysel keď ešte nebolo internetové rádio kde môžu fungovať naďalej a keď neboli služby ako spotify a podobne.
Takýto typ rádií napríklad zbytočne zaberá frekvencie pre niečo lepšie napríklad aj SRO, mohlo byť sa dokryť SRO 1 napríklad v Čadci podobne Regina, taktiež Regina V pre Poprad nakoľko Kráľová hoľa šíri verziu pre stred, a hlavne dokryť Devín a _FM a ešte partiu aby sa tam mohlo presunúť aj vysielanie nev ktoré zasahuje do Reginy a zrušenie prepožičania frekvencie rádia Devín a _FM pre patriu ktoré by mohli ísť znovu 24/7.
Takéto rádia by mali zaniknúť ak takto fungujú dlhodobo, na toto je už spotify ešte ak má nejaké redakčné relácie kde playlist vyberá nejaká osoba ale v takomto prípade kľudne môže byť ten čo to vyberá aj moderátorom. V spotify je možné poskladať playlist a prípadne ho postupne dopĺňať a púšťať dookola v náhodnom poradí, ak mám playlist na 161 hodín a viac tak sa to nebude opakovať každú chvíľu a navyše zakaždým môže to ísť aj v inom poradí.
Barbora Chlebcová, Michal Sabo, a istú dobu ma bavil aj Binďo
Jedna zásadná vec mi tu ešte chýba:
Kto je podľa teba najlepší moderátor na Slovensku?
Yvetta Šoltýsová - Regina (V) od Augusta neaktívn
Roman Bomboš - Slovensko 1
Gabika Angibaud - Slovensko 1
To viem ale bola tam ešte tento rok, ešte v júli, v auguste asi už nie, nakoľko tam ešte bola, tak som ju mohol nominovať hoci aktuálne tam už nie je. Ostatní by ešte mali byť stále.
kde je Iveta šoltysová na regine V v slovenskom rozhlase už nemoderuje hudobne pozdravy už ina tma je to kvôli čomu tak je, je tam iveta vaculova.
Ľuboš ČERNÁK (Rock FM)
Pavol POLANSKÝ (Twist)
Tibor HLISTA (Fun)
No je problém vybrať z obrovskej skupiny troch skvelých moderátorov, ale skúsim to. Žiaľ na všetkých dobrých sa nedostane.
Marek - Expres
Miška M - Expres
Viky - Expres
Moderátori majú spoločného menovateľa, Rádio Expres. Asi to nie je náhoda, lebo u lídra je normálne, že chce mať tých najlepších moderátorov, akí sa momentálne na Slovensku nachádzajú
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň