Diskusia k téme DAB/DAB+ na Slovensku
Doba vypínania analógu je u nás v nedohľadne. Ale ak k tomu raz príde a Ty budeš chcieť silou-mocou proti DABu bojovať, nemôžeš chcieť, aby tak robili všetci. To že už dnes vieš že po rokoch DAB nebudeš chcieť, je Tvoja vec. Svoj názor si povedal, máš na to právo. Ale nechci, aby Tvoj názor zdieľal celý národ. O tom, ako to bude so šírením signálu vyzerať v budúcnosti, aj tak nikto z nás vôbec nič nevie.
http://www.zive.sk/clanok/57123/na-co-nam-bude-dig…
Na FM naozaj DAB nemá. Už teraz ten DAB neznašam
Na DAB noví hráči nebudú. Podobne ako pri DVB-T, kde sú malé tv iba v lokálnych muxoch. To čo je v FM, bude ten istý balast aj na DAB a možno niečo na L-Pásmo. Ako poznám neznalú slovač, kúpia DAB tuneri bez L-pásma a budú nariekať ako im nič nejde. Ja DAB nechcem, chcem ho odignorovať a zaťať sa tak že budem bez rádia.
V aute počúvam len jedno rádio a iba na ďialnici (EXPRES). U nás v BA som bez rádia, v BA občas Fun rádio. Preto mi je DAB na dve veci...
Na dialnici ma okrem rádia EXPRES nič nezaujíma.
Včerajšia vychádzka na kopec Stráž, lokalita Fintice, okr. Prešov. Nadmorská výška 740 m.
https://www.radia.sk/vysielace/32_presov-straz
Zachytil som poľské DAB na kanále 12D. Signál plný. Prijímač: TESCO DR1403B-CE
Trošku ma prekvapilo FM pásmo. Žiadne zaujímavé úlovky.
Nevysílá, porucha vysílače, provozovatel se omlouvá a prosí o trpělivost.
Ja som svoj názor na rádio cez internet dnes písal ráno, trošku zopakujem a rozšírim. Počúvanie cez internet je dobré doma, kde máš wifi a máš nejaké zariadenie v podobe wifi rádia prípadne priamo na PC. Určite nebudeš doma pobehovať s mobilom, to ja považujem len za také príležitostné počúvanie. Vonku mobilné dáta na počúvanie rádia málokto použije. Mimo wifi, čo človek môže, rieši offline. Aj napríklad Google mapy sa už dajú stiahnuť na offline použitie. A ešte jedna vec, pri počúvaní rádia je dôležité aj prepínanie medzi stanicami. Ak máš v aute provizórne riešenie, mobil napojený na audio, musíš zobrať mobil, odomknúť obrazovku, pozerať stále na ňu a to prepínanie v aplikácii na mobile má za následok stratu pozornosti za volantom. Prepnutie na normálnom rádiu je predsa len jednoduché. Ja sám počúvam rádio cez internet, mám okrem PC jedno wifi rádio a mám super zariadenie Gramofon, čo stojí len 59 eur, ale v aute, na chatách, v garážach, na stavbách a čo ja viem kde ešte ak chce človek počúvať rádio, rieši to teraz cez FM, neskôr to asi bude cez DAB, ale asi nie cez internet
Aj ja pocuvam doma 11D ale podobne nemam signal a to od 1.1. Nevie niekdo preco to nefunguje?
Už vidím ako slovenské firmy, reštaraucie nakúpia DAB tuneri. Veľa firiem v obchodoch používa na rádia DVB-S, alebo aj DVB-C. Vo veľa podnikoch som videl naladenú Európu 2 takto. Tí čo digital chceli, už maju teraz. DAB je akurát tak do auta alebo do kuchyne pri varení, ale to ja nepotrebujem.
na radia.sk sú takmer všetky dostupné slovenské rádia. Proste ja už DAB nechcem. Rozbeh som zažil pri DVB-T, mal som aj DVB-S. Ak mám mať dnes rádia, tak spolu s tv. DAB jedine ako bonus spolu s DVB-T na jednom tuneri, ale v DVB-T sú rádia RTVS. To čo obmením všetky domáce reťazce na DAB, za to už zainvestujem do internetu. Či budem mať SRo1 alebo Fun rádio cez DAB alebo internet je u mňa za jedno (píšem za seba). Internet má prednosť. Pri čítani GMAILU si pustím RS alebo Vlna z internetu. Určite nechcem DAB do auta. Ak bude DAB a vypnu FM (cca rok 2020), ja budem radšej bez radia. Nato sporadické počúvanie mi ozaj stačí aj internet.
Rakuský balik z Wien vám funguje ?
Už dva dni mi nejde nladiť
A čím je prekonané? Internetom? Dovoľ sa mi zasmiať. Koľko rádií má jedna domácnosť tak v priemere 1 autoradio 2 prenosné rádia 2 mikro systémy. Tak by som chcel vedieť ako môžeš nahradiť internetom. Budeš zo sebou nosiť telefon a púšťať si cez audio vstup? Bavilo by ťa to týždeň a potom by si sa na to vykašľal. A to ani nehovorím o tom ak budeš mimo pokrytia. Internetové rádia sú určené aby si ich púšťal na PC. Wifi rádia začínajú na cca 120€ aj to si obmedzený používaním a výpadkami. V mobile dá sa použiť internetové ale aj na to musíš mať slušný balík dát a kvôli počúvaniu rádia platiť internet je smiešne. Koľko ľudí dnes počúva rádio cez terestrial a koľko cez internet?
Keď je to už dávno prekonané.
Veď DAB je starý 13 rokov. Pozeram dopredu, DAB Vás bude baviť 5 rokov a potom objavite signal cez internet. Ja som skôr vpredu. Pri DVB-T som sa stretol prvý krát s digitálom (vtedy ešte MMEG2) v 1999 na Imtermedií, koľko rokov to už je ? Vtedy ale internet nebol. Jedine kde sa drží digital je DVB-S. DVB-T nemá ani 1 milión ľudi na Slovensku. Ludia dnes chcú HD, neskôr UHD (4k, 8k). Na DVB-T toho veľa nenajdu. Ani DVB-T2 nemôže konkurovať DVB-S. Kto chce kvalitu hľadá na satelite.
Ty si ako moja stará mater - obhajuje všetko staré (a "bojí" sa všetkého nového) bez toho, aby to nové vyskúšala.
Digitalizácia je pri preplnenosti SK éteru nevyhnutnosť.
A rádio cez internet? Pri súčasných predražených dátových balíkoch, kedy sú SK mobilní operátori (lebo rádio má byť v prvom rade mobilné, takže o žiadnych free WiFi či pevnom nete nemienim diskutovať) - chvalabohu aspoň okrem 4ky - schopní pýtať si za 1 GB nekresťanské sumy rádovo niekoľko Eur... Nuž ako primárny a jediný zdroj príjmu rádia asi ťažko.
Radia budú nútene prejsť do Dab kvôli existencii. Dnes reálne slusne zaraba z komervnych Expres a Funradio. Na trhu je množstvo rádií ktoré pre pokrytie nemôžu konkurovať ďalej je to aj nizsim podielom reklám. Preto aj keď rádia sa na začiatku bránia skôr tie väčšie kvôli obavam postavenia na trhu nakoniec aj tak prejdú. Prechod plynulý na tuto technologiu už mal začať ale aj teraz si viem predstaviť, že by v Dab zadarmo vysielali rádia ktoré prevadzkuje Towercom. Kvality sa neobávam pretože budú musieť ponúknuť porovnateľnú alebo vyššiu kvalitu. Také iste obavy boli aj pri dvb-t, že v analog ponukal kvalitnejsi obraz. A k DVB-T2 by som povedal len tolko, ze sa zlucia 3 muxy do jedneho pre televizie stale je zaujimave dvb-t kvôli jednoduchej dostupnosti. Neviem si predstaviťaby tv Markíza tv Joj dostupná len cez platene služby. Koľko domacnosti ma doma viac ako 1 tv prijimac asi tretina a z nej tretina využíva dvb-t. Veď už dnes ide digitálny signál na vysielače FM Dvb-t a nikomu to nevadí.
Dufam že ľudia pochopia že FM ma vyššiu kvalitu. Radšej šumieť a počuť, ako digital a ticho.
Ja pozerám do ďalekej buducnosti. Za 10 rokov študie pre nízky zaujem DVB-T a T-DAB (v Nemecku skončila RTL Group pre nízky záujem v DVB-T) sa v pláne na ich frekvenciách zaviesť celoplošne internet v Európe, tak by vlastne internetový stredovek skončil na výpalnom za sieť. Na Slovensky by skončilo DAB tak že tam bude pre nízku záujem a vysokú cenu len RTVS, Fun rádio a možo Expres. Ostatné rádia do starého drahého DAB nepôjdu, ale radšej budu len na satelitoch DVB-S.
Pekné že máme internet. Ale keď je audio zariadenie prepojené s telefónom, dá sa hovoriť len o provizórnom riešení. A ďalšia vec, v aute nemáš wifi a mobilné dáta minút na rádio? Určite to veľa ľudí nebude robiť a aj tí čo to robia, cez mobilné dáta si zväčša používa nižší dátový tok. Ďalšia vec, vybíjanie batérie. V autách sú povedzme možnosti na nabitie telefónu, ale kto by bol ochotný stále nabíjať mobil? A tiež nehovorím o tom, že po prenesení určitých dát operátori internet spomaľujú. Internet je fajn, ale skôr doma. Existujú internetové rádia, myslím zariadenia, mám jedno wifi rádio a mám zariadenie Gramofon, ktoré prehráva hudbu zo serveru Spotify a tiež aj internetové rádio. A len tak pre zaujímavosť, keď na moje audio zapojím tento Gramofon, zvuk je úplne iný ako keď na audio zapojím mobil. Mobil s audio systémom je len a len provizórne riešenie, určite nie niečo moderné.
Rozdiel tam určite bude, veď rakúske MPEG2 slovenské MPEG2 (4000kbps) v DVB-T je rozdiel. Verím že aj Nóri majú neklamaný DAB. Naše HD a nemecké HD tak isto rozdiel. Naši slubujú 128kbps, ale neverím im, pri FM aspoň viem čo počujem. O streamovaní viem, Expres používa na uplink Thor. V BA ale zrejme použiva sa optika na trasy cez Kamzík. Niekde po Slovensku je to počuť že uplink je zo satelitov.
vies o tom, ze signal zo studia odchadza uz zdigitalizovany v MPEG/AAC/HE-AAC aj na vysielace FM? ... vidis, basy tam stale su, aj v DAB-e budu az vysielatel nebude setrit a zaplati poriadny datovy tok
medzi studiom a vysielacmi je uz davno nasadena digitalizacia, towercom berie signal zo svojich RR tras, Expres/Fun zo satelitu, viacere mensie radia vyuzivaju ip audio
No ja osobne mam pioneer radio a DAB ked pocuvam v nemecku tak to hra ovela lepsie ako v fm pasme. Napr. Kultradio alebo Sunshine live a to basuje. Ono sa to doladi casom. Ale pravda je ze aspon 96 kb treba zachovat ako minimum lebo potom sa stanane zvuk naozaj ako plechovka.
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň