Diskusia k téme Kvalitná FM anténa
Obec Svinia v Prešovskom okrese v smere na PP. Hej nad strechu by to nemal byť problém namontovať, mám držiak po bývalej antene na internet. Ale v poriadku ak hovoríš, že nie je problém chytiť vzdialenejšie stanice tak určite to skúsim. Čo sa týka montáže antény nie je žiadny problém hej? Klasický ako DVBT anténa len hodím koaxiál a idem?
Na kruhový dipól mi idú aj vzdialenejšie vysielače a to aj bez predzosilňovača. Samotná anténa - dipól má zosilnenie - zisk 1,5 dB. Dipól umiestni najlepšie na strechu. A v akej lokalite bývaš?
Čiže radšej odporúčaš ten dipol? Pôjdu na tom dobre aj vzdialenejšie stanice? Lebo má to slabší zisk ako ta smerová. Popr. ešte nejakú všesmerovú zo silnejším ziskom by si vedel odporučiť? Fakt mám dobrú lokalitu na príjem aj vzdialenejších staníc keďže som pomerne na kopci. Len potrebujem k tomu aj nejakú poriadnu anténu.
Ale to je len smerová anténa - jeden smer + blízke vysielače zo všetkých smerov. Potom je tu ešte všesmerová: http://www.premiumstore.sk/kategoria/satelitna-tec…
https://www.eltasat.cz/satelitni-a-dvb-t-technika/…
Je podľa Vás táto anténa kvalitná? Popr. montáž tejto antény je jednoduchá ? Rozmýšľam nad jej kúpou kvôli príjmu vzdialenejších staníc ale keďže v tomto som laik tak pred tým než niečo kúpim by som si rád overil či to splní účel.
nerobim reklamu mne to robili http://www.ansat-tn.sk mam od nich satelit aj antenu NA FM A DAB PRIJEM MOZES POUZIT STARSIU VYRADENU ANTENU III PASMO KANALY 1 az 21 opravte ma ak sa mylim ja som kupil rodiny dom a tam bola antena mini colorka cca 89 cm dlha a bola zachovalom stave dokupil som iba zosilovac dotiahli iba drziak ocistili ho natreli aby nezhrdzavel povedali mi ze aby som ju nedaval dole bude sa mi hodit na DAB prijem teda ak chcem pytal som sa na to ked montovali satelit ze co stou starou antenou vsak naco si robit starosti lezenim na strechu rodinneho domu odmontovanim nosenim na skladku vsak ked uz tam boli monteri tak som opytal keby bola zla nech si ju zoberu vsak kupov vyrobku platim aj recyklacny polatok nie?
tak uz cakam na DAB SK CZ chytim wieden poliakov nieje to zle ale bodlo by aj nase sk alebo ceske nechytam TEDA pokial nemam primac na DAB co podporuje L PASMO moja elta ma iba DAB/DAB+ ale iba C PASMO 174-230mhz alebo pokial domontuju vysielace na C pasmo signal beriem od zlina brna
neplati ak byvas na dedine na rodinnom dome ale pri satelite a dvbt by som bol tiez opatrny sused si sam nahadzoval a zle ju nahodil a sposobuje rusenie teraz byvam na chalupe preto viem mne to robila firma prisly vzali daky merak na signal dobre ju uzemnili nic mi nerusi najme wifi mobil a mam istotu ze ked by bachol blesk do chalupy satelitu mam papier pre poistovnu a nedam im sancu vyhovorit z poistnej udalosti mam papier o montazi ze splna poziadavky ohladne uzemnenia blesku atd ved ide o bezpecnost mojej rodiny nehovorim ze som hlupak ze neviem nic robit aj plyn viem zapojit elektriku len nemam certifikat opravnenie ale ked vyhorim kvoli elektrike plynu co potom? vsak mozete jazdit aj bez vodicaku pokial vas nechytia naucit sa teoriu ohladne krizovatiek vedenia auta nastartovat nie problem naucit sa kto ma prednost atd zapat svetla atd da sa ale potrebuje vodicak a to iste plati ze potrebuje potvrdenie od plynara kominara elektrikara napr pre poistovnu bezpecnost atd
JA ROKY ROKUCE POUŽIVAM SPOLOCNU ANTENU NA PANELAKU MANE V STENE KRABICKU ZE TV A RADIO SKUSAL SOM AJ TEN KRUHOVY DIPOL JE DOBRY LEN SA OBCAS STAVALO ZE NA JEDNEJ FREKVENCII BOLI DVE RADIA A SPOLOCNEJ ANTENE SU KVALITNEJSIE ZOSILOVACE A FILTRE PASMOVE PRIEPUSTE CO DOKAZU SPRACOVACOVAT SIGNAL CO JE DOBRE PRE TVOJE RADIO MNOHE RADIA SI S TAKIMTO SIGNALOM NEDOKAZU PORADIT A VYSLEDOK JE DVA JEDNOM TEDA POKIAL NEVLASTNIS DAKY SPICKOVY RECIVER ONKYO JVC SONY TECHNICS JA MAM OBYCAJNE DOMACE KINO KUPENE V TESCU ZNACKA ELTA STALO 1200SK cca 40 euro slape doteraz len vycistena cocka na dvd a prestriekanie kontaktov sprejom na suciastky kontaky myslim ovladacie potenciometre a aj ovladac funguje len ma osuchane tlacidla to ma az netrapi mam univerzalne skusil by som spolocnu antenu potom laborovat do okna niekedy sa stava ze sused ta uda na bytov druzstve ze nemas povolenie alebo si nesplnil ohlasovaciu povinost a cena pokuty za tu cenu si kupim 10 kruhovich dipolov moji rodicia sa tak oklamali firma im namontovala satelit skor ako ohlasovacia povinost nadobudla plastnost chvala bohu firma bola ochotna zakesovat pokutu lebo to bola ich chyba lebo prisli skor ako bolo uvede v ohlasovacej povinosti mali prist v piatok a prisli utorok treba zvazit ci ten prijem stoji za to ohlasenie nestoji vela tusim 2eura kolok a mala by to robit firma co zabezpeci ochranu pred bleskom najme DVBT A DAB ANTENY SATELITY
Ďakujem veľmi pekne za radu. Jednu z nich si určite vyberiem :) Tak chcem to chytať v dedine pár km od Prešova smerom na Poprad. Zase nejaká veľmi vzdialené stanice nie , už aj bez tých maďarov si to viem predstaviť ale na príjem poľských staníc mám veľmi dobre podmienky , už pri vonkajšom umiestnení toho drôtika (ktorý mám teraz ako anténu) mi nabehlo napr. RMF FM 103.2 alebo Trojka na 96.3 celkom slušne išli no na bežne počúvanie nič moc. V aute samozrejme omnoho viac toho dokážem chytiť RMF FM mi hrá na 100.1 , 101.1 , 103.2 potom chytím Radio Zet 107.4 a 97.8 Trojku mám tiež na 96.3 , 92.0 , Jedynku na 88.0 , radio krakow 90.0, spomeniem ešte Zakkarpatya FM z ukrajiny a z maďarských radio maria 100,6 a Kossuth 90.2 no je toho dosť , tá lokalita príjmu je pomerne celkom slušná keďže dá sa povedať , že už to bývam na takom vyvýšenom mieste. Zase myslím ,že niečo univerálne môže stačiť keďže na DX momentálne ani nemám nejaké vybavenie len klasická veža aj keď do budúcna to nieje vylúčené ale práve teraz bude stačiť aj univerzál :) Na veži by som bol rád ak by sa mi podarilo počuvateľne naladiť RMF FM , Radio Zet a možno ešte nejaké stanice z Popradu keďže tiež pomerne dobre tu hrajú.
@rasto: ale fuj!
@eMko: nepises nic o moznostech umisteni, jak vzdalene chces chytat stanice, apod. Na smerovku z vice smeru bys musel mit rotator. No esi tu hraji v aute ty popisovane, melo by stacit neco univerzalniho, treba jen dipolova jenoprvkova H/V antena
http://www.dxc.cz/p738-antena-iskra-fm-10v-h-v/
http://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=Iskra+FM-10V
http://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=vkv+Alcad+FM-2…
http://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=Ant%C3%A9na+21…
Jsou to identicke anteny, zadny DX, ale pro bezny prijem staci, pokud ty zahranicni jsou dost silne jak popisujes. Zaklad je mit antenu venku, to se pak deji divy. Zesilovac bych nedaval, nevim kde bydlis, mohl by se zahltit silnymi blizkymi vysilaci.
Prvé sa chcem ospravedlniť, že zbytočne zakladám túto tému ale naozaj nevedel som tu nájsť žiadnu tému kde by som to dal. Chcem sa vás spýtať predsa máte s príjmom signálu FM väčšina odtiaľ lepšie skúsenosti a snáď mi budete vedieť poradiť akú vonkajšiu anténu najlepšie so zosilňovačom by som mal kúpiť (naj. do 20€) ak chcem kvalitne prijímať zahraničné rádia. Mám vežu a mám len takú kablikovú anténu na ktorú vážne chytím len základné stanice pritom na autorádiu v pohode chytám kvalitne poľské , ukrajinské a aj nejaké maďarské radia čiže chcel by som nejak podobne mať aj doma na veži. Diki moc všetkým ktorý budú ochotný poradiť ;)
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň