Diskusia k téme RTL-SDR
Ak máš prijímač a nejakú širokopásmovú anténu vieš počúvať všeličo. Ešte v začiatkoch mobilných telefónov v systéme NMT sa bez problémov dalo odpočúvať, pokiaľ si bol v blízkosti BTS alebo mobilu. Pokiaľ bola nado mnou vesmírna stanica MIR, tak aj to sa dalo počuť.....
Pokiaľ je to využívané len pre osobnú potrebu ako hobby, zakázané to nie je. Pokiaľ by si človek urobil nejakú platenú aplikáciu, ktorá by využívala dáta z družice, tak to už legálne nie je....
Zdravim, pisem za syna, ktory mi dal otazku, na ktoru mozno tu najdem odpoved.
Syna zaujima pomocou jednej open source aplikacie a pomocou maleho USB hardwearu s nazvom RLT SDR, dekodovat signaly z meteorologickych druzic. To znamena, ze syn zisti kedy a kade lietaju nad jeho hlavou ktore druzice, tam namieri antenu, a aplkacia mu vykresluje po ciarkach zaber na cast Zeme, na skoro az celu Europu, v nizkej kvalite.
Otazka znie: je toto legalne?
Lebo nic o tom konkretne napisane, zeby to bolo alebo nebolo legalne, syn nenasiel.
Dakujem
za malo penazi vela hudby necakaj ... 7 eur odpoveda technickym moznostiam prijmu miestnych a silnych vzdialenych stanic - na nieco vzdialenejsie je treba inu vybavu, no pochopitelne s airplay alebo sdrplay prijimacmi by si bol financne uplne inde
Tiež som si už objednal z ebay-u tyčinku za 7€ pred dvoma dňami, prakticky hneď potom čo som si naštudoval a pozrel o tom pár videí, tak som si povedal že za 7€ to určite stojí, no takže sa teším ked to dorazí :) Ešte k tomu mám tablet s Windows-om takže budem aj vcelku mobilný aj v exteriéri :) keď to dorazí, tak dám vedieť čo všetko sa mi podarilo u mňa (Pezinok / Bratislava) zachytiť.
ahoj, mám doma jeden z aliexpresu, tam ho kúpiš aj za 7 eur. Funguje celkom fajn. Ak ho chceš použiť aj inak ako na tv, potom musíš nainštalovať driver zadig + nejaký program, je ich viac napr. sdr sharp alebo sdr console. Ja som si ho kúpil hlavne na dab, keď som ešte nemal dab rádio z tesca. Na dab je potom buď program dab player, ktorý funguje s originálnymi ovládačmi, alebo potom pod zadig ovládačom funguje sdr-j dab receiver. Ja používam hlavne sdr sharp, chytím tam klasické fm-ko, potom okolo 130 mhz lietadlá, na 145 mhz rádioamatérov, na 446 mhz pmr a tiež miestny rozhlas, ktorý vysiela na nejakých 447 mhz. SDRSharp obsahuje aj ADSB Sharp, s ktorým sa dajú prijímať dátové pakety z lietadiel 1090 mhz a vďaka prijatým dátam môžeš sledovať polohu lietadiel. Prijímať s ním môžeš frekvencie od 50 - 1500 mhz, ale ak si dokúpiš k tomu ešte takú malú krabičku, alebo ho kúpiš rovno upravený, môžeš prijímať frekvencie už od 100 khz. Pravdaže na to, aby si niečo aj chytil, budeš potrebovať ešte aj nejakú vonkajšiu anténu.
Nenašiel som tu ešte nič k tejto téme, ktorú som objavil až dnes, no zaujala ma hneď na prvý pohľad...
O čo ide: RTL-SDR je lacné softvérové rádio, ktoré sa dá spojazdniť pomocou lacného (+- 10€) USB DVB-T tunera, ktorý pracuje na chipsete RTL2832U...
Viac info: http://www.rtl-sdr.com/about-rtl-sdr/
Každopádne, je tu niekto kto má skúsenosti s SDR pomocou DVB-T USB tunerov a má niečo také doma? Možno by som mal zopár otázok, ak nie, budem aspoň rád ak by sa tu otvorila diskusia aj k tejto téme :)
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň