Diskusia k téme Rádio Star Nové Zámky
Podľa mňa sa používala hifi stopa, pretože linear stereo videí so skutočne kvalitným zvukom bolo málo a PCM procesor by v podstate eliminoval iba "vrčanie" spôsobené prepínaním hláv, k inému zlepšeniu zvuku by nedošlo - aspoň nie takému, čo by sa dalo počuť cez FM.
A vie mi niekto povedať, či sa nahrával zvuk do hifi stopy, linear mono/stereo, alebo sa používal PCM procesor? Lebo ja som z Nemecka kúpil vyradený PCM procesor (z rádia), ktorý v spojení s VHS rekordérom slúžil práve na "nočný prúd".
Ako dlhoročný pamätník môžem potvrdiť, že tak ako píše Rasťo, nahrávanie na video kazety bol kedysi jediný spôsob, ako nahrávať záznam pre radu. Na každý deň sa použili 3 kazety, technik mal každých 8 hodín naprogramovanú pripomienku, aby nezabudol vymeniť kazetu...
Dnes sú technológie úplne inde, už počas nahrávania je možné vypočuť si záznam toho, čo išlo napr. pred pol minútou, urobiť z toho samostatný súbor a okamžite použiť do vysielania. V grafickom prostredí, kde presne vidím, kde skončila pesnička, kde začal jingel, vstup moderátora a podobne. To keby mi niekto ukázal v roku 1994, tak by som asi pozeral :) Samozrejme, že na 286-ke by to bolo asi trochu zložitejšie :)
Síce je to mierne od témy, ale v USA koncom 80-tych sa objavili počítačom riadené CD meniče na 100-200 CD, čo bolo viac-menej postačujúce pre automatizáciu vysielania počas nočných hodín, ale vraj sa používali aj inokedy.
Okrem toho kratšie záležitosti (jingle, reklamné a iné spoty) sa začali aj na Slovensku prehrávať z počítača ešte v 90-tych rokoch. Rádio Star takéto vymoženosti nemalo, CD a MD tam boli na 100%, kazety sa používali iba v extrémnych prípadoch a vinyl snáď vôbec (musím zistiť či vôbec mali v štúdiu gramec).
Čo sa týka VHS v režime LP, nebolo to zlé riešenie, ale občas sa stávalo, že záznam bol krátky (napr. z dôvodu, že technik meškal do práce, žiaľ v rádiu Star sa to stalo) a po poslednej aktuálnej pesničke sa pustil koniec staršej nahrávky.
Áno, je to pravda. Boli to 240 min. videokazety, na ktorých bol nahratý mix pesničiek v režime LP, čiže to bolo 480 min. čo je 8 hod. Moderované vysielanie končilo o 22:00 hod. a zvyčajne technik do cca 22:15 ešte mixoval ručne z CD. Potom nahodil videokazetu a ďalší technik ráno pred 6:00 hod., kedy začalo ranné moderovanie ju "premixoval" na CD režim :-). Myslím, že tých kaziet bolo 10. Stavalo sa, že sa kazeta zasekla a tak do príchodu technika na ranné vysielanie bolo ticho. Stávalo sa to málokedy. Záznam 24 hod. vysielania pre účely Rady pre rozhlas a TV sa tiež nahrával na videokazety v režime LP. A v rádiu Flash si spomínam na technika, ktorý v roku 1994 predpovedal budúcnosť rádia a techniky. Hovoril, že CD a MD sú zastaralé technológie a príde doba, kedy na "čipe" bude uložených 3 000 pesniček. Vysielanie bude riadiť počítač. Tak som pozeral s vyvalenými očami na starú 286, blikajúcú modrú obrazovku na ktorej som videl databázu CD a pesničiek rádia Flash. Keď som v roku 1999 držal po prvýkrát pamäťovú kartu, tak som si hovoril, že Marián nekecal.
Aj v Rádiu Flash púšťali v 90. rokoch v noci hudbu z videokazety, niekde som to čítal alebo Michal Hudák to spomínal v nejakej relácii alebo rozhovore...
To by zaujímalo aj mňa. Síce sme to počúvali bežne, ale veľa si z toho nepamätám, teda skôr vôbec nič. (zaujímavé, že na jingle Local FM sa pamätám)
Mám dvoch známych, ktorí robili v rádiu, podľa ich popisu tam vládla celkom dobrá atmosféra, niektoré technické riešenia boli celkom zaujímavé (napr. nočný prúd hudby z videokazety, ale asi v tej dobe to bolo bežné).
A čo sa týka konca rádia, je to úplne iná, ako jediné rádio s povoleným dvojjjazyčným vysielaním by zaslúžilo... zbankrotovali kvôli nedbanlivosti majiteľa, odobrali im licenciu (ktorú ešte majiteľ po odobraní stihol niekomu predať)
Dobrý den,
máte někdo prosím nahrávky už neexistujícího rádia Star, které vysílalo na frekvenci 92,7 FM v Nových Zámkách? Také mě zajímá, jak se jmenovali moderátoři, kteří v tomto rádiu pracovali a také jaké pořady se v tomto rádiu vysílali.
Děkuji
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň