Diskusia k téme Rádio Muzika
nevieme o aky soft sa jedna. V linku nizsie je napisane:
Prenájom software modulácia - doprava zvuku + RDS + VPN.
Cize asi soft, ktory zvuk spracuje do urciteho kodeku/podoby, dopravi ho v baliku aj s RDS na vysielac a to pomocou privatnej siete VPN, ktora je samozrejme platena
Audacity čo viem použivajú aj v Exprese na základné úlohy, alebo v _FM. Ale sú to jeho peniaze, tak si može platiť čo uzná za vhodné :-)
No dobre, ale ved "chudobnemu" radiu by nestacilo aj take Audacity ZADARA?
;-)
ja som len chcel poznamku k prenajmu softu - dnes velmi vela programov funguje ako subscription a nedaju sa kupit ako celok s licenciou, takze by som sa necudoval, ak by v slovko "prenajom" krylo slovo "subscription". Koniec mojej poznamky :)
Dik. Nedokazem cely ten pripad posudit - len mi pride zvlastne, ze vsetko si prenajimaju - este aj anteny. :-)
Ved tie anteny maju kazdy mesiac kupene nanovo! No dobre, mozno kazde 2 mesiace - podla toho, o ake "profi" droty sa jedna (len sa obavam, ze to bude nejaky AliExpress - takze mozno aj kazdy tyzden zaplatenych 100% kupnej ceny).
Zrejme maju nejakeho "dobreho" "odborneho poradcu", ktoreho (nechtiac) zivia.
*
Tieto "male" radia nepreziju, pokial im stetka MEDIAN bude (implicitne) prisudzovat 0 % pocuvanost.
Pisal som uz inde nedavno, ze by sa mali spojit a zaplatit si vlastne PROFESIONALNE a NEZAUJATE PRIESKUMY.
Takisto individualny predaj reklamy je neefektivny a vycerpavajuci - na Zapade male radia predavaju cez velke agentury, ktore klientom priam "vnucuju" kazde jedno (nemozu si ani len vybrat stanicu)! Aj vdaka tomu tam preziva kopec "okrajovych" zanrov.
*
RTVS je iny pripad - len tak pre zaujimavost, reklamy maju (pokial viem, aktualne) povolenej 0,5 %; sukromne 25 %. Ale zas BBC ma 0 % (okrem "extra" satelitnych programov, ktore idu v "komercnom" rezime). Americke NPR ma povolene len citane oznamy, ak sa nemylim.
Inou otazkou je, ci RTVS si plni zakonne ulohy... HM... nie som si celkom isty (napr SRo 1 Slovensko uz zjavne pada na dno a la EXPRDES + FUJ).
Príspevok s tým rozpisom platieb je z 23.09.2019, teda nie tak dávno, celé znenie príspevku:
→ Rádio MUZIKA tento mesiac podporili:
5 firiem – reklamné kampane, mesto Dubnica n/V. a TSK, sedem ľudí čo dali zahrať svojím blízkym v relácií hráme jubilantom, 6 darcov čo počúvajú cez internet a traja interpreti / Števo Hruštinec, skupina DRÍST a Harmoniková Akadémia. ĎAKUJEME.
Podporte vysielanie Rádia Muzika: QR kód na podporu.
Veď jedna hodina vysielania stojí cca: 10€.
Nezabudnite pri uhrádzaní daru na podporu vysielania uviesť do správy pre prijímateľa či počúvate cez internet alebo frekvenciu a napíšte akú. Zistíme či sa oplatí posielať platby do luftu cez frekvencie alebo šetriť a prinášať kvalitné vysielanie cez digitálne vysielanie.
Pozrite sa na čo všetko sa skladáme a kde idú koncesionárske poplatky za Rozhlas a TV k tomu ešte dostávajú dotácie od štátu a predávajú reklamu. Nech to skúsia ako my. https://www.rtvs.org/o-rtvs/povinne-zverejnovanie ←
Dám sem ešte jeden, lepší odkaz na rozpis platieb:
https://www.facebook.com/regionalneradiomuzika/pho…
V komentároch pod príspevkom je spomenuté, že firmy a podnikatelia budú radšej platiť reklamu celoploškám alebo v novinách, z MUZIKY napísali ohľadom záujmu a podpory od interpretov, že oni to (MUZIKU) nepotrebujú, do 13.12.2020 budú na FM a potom sa prezentujú (na ich stránke) digitálnym vysielaním, v ich prípade cez internet. Špekuluje sa aj o návrate GO DJ, len neviem, či pre nezáujem interpretov (tí nech sa potom prezentujú na Šlágri TV alebo TV Senzi), alebo chcú vrátiť GO DJ symbolicky a tak definitívne nadobro zakončiť vysielanie, ako ho kedysi s GO DJ začali.
Este aj strihovy SW si prenajimaju... SRANDA.
Za 6 frekvencii to nie je vela. Neviem, ci si zratali, o kolko im klesne pocuvanost, a tym aj trzby z reklamy.
Kazdopadne nechapem, preco si prenajimaju vysielace - pri tych cenach hentake slabe masiny maju za rok splatene/kupene.
Na FB stránke majú rozpísané platby podrobne za všetko:
m.facebook.com/regionalneradiomuzika/photos/pcb.499366194222577/499354770890386/?type=3&theater
Rádio Muzika v decembri 2020 na FM končí, zrejme budú pokračovať len na internete.
Samý odborník a majiteľ bestsellerov tu ...
Možno začnete namietať, že chytáte všetky ich frekvencie, alebo že Púchov hrá až v Dubnici, či Dubnica v PB v aute a pod. No aj ja chytám Fun na 104,0 či 94,3 a predsa tu majú 89,1 lebo 104,0 a 94,3 na bežný príjem nestačí. Takže tak nejak. To sú už len také úlovky, ktoré na bežný príjem nestačia.
To je tak, keď majú v skoro v každom meste vysielač, v TN dokonca 2x, a pritom všetky začnú "za prvou zákrutou" za mestom chrčať, šušťať a strácať sa. Potom sa čudujú, že majú vysoké náklady a malé príjmy, lebo pokrytie je neefektívne.
Prečo dali do BnB 500 wattový vysielač, keď mesto je v údolí a keď výjdete na kopce za mestom a začnete sa vzďaľovať, tak Vám mesto zmizne pod kopcom a odreže sa Vám signál? A mohol by som pokračovať. Dubnická 88,5 sa stráca už v Teplej. A 92,8 hrá lepšie na miestach, kde to akože dokrýva 89,8, pritom je prekrytá 92,8. PB to isté - prídete do Sverepca a Muzika sa stráca. Púchovská 88,3 sa dá počúvať po Ladce, max. v niektorých častiach Košece, tiež kôli kopcu. Tak čo s tým.
P.S. Hrajú retrovky, ako na Vlne, či Bestku ale s omnoho širším výberom skladieb, ktoré som na Vlne nepočul zahrať. Večer púšťajú aj niečo tanečné, diskotékové. Po hudobnej stránke teda OK, ale dali sa aj tie ľudovky.
gabika ludovky neudrzia radio pri zivote musia ist s dobou majitel je sukromna osoba musi platit nemale financie za chod radia nik nepride za nim tu mate 5tisisc eur na vysielanie
Prosím vás prečo ste prestali hrať ľudovú hudbu ved ste pekne hrali. Môj otec vás rád počúval. Dnes ráno keď si vás naladil na tabete bol sklamany . Tak pekne ste hrali. Škoda. Ďakujem. Prajem pekný deň vám aj všetkým poslucháčom.
Rádio Muzika, môže vysielať naďalej teda dokiaľ im neskončí platnosť licencie a tú majú platnú až do 13.12.2020, Takže skôr ako 13.12.2020 na frekvenciách Muziky nemôže vysielať rádio WOW, samozrejme pokiaľ ju sám p. Dokupil nevráti skôr.
WOW už dostalo tie frekvencie.
A MUZIKA prišla o licenciu.
Dúfam že aspoň budú vysielať v TN BN keby že im wow zoberie frekvencie
Vyzerá ale že wow to dostane čo by bola veľká škoda,
Teraz je to tak by som povedal že wow to majú rozbehnuté finančne a Muzika to má rozbehnuté poslucháčmi
A teraz kto vyhrá?? No jasné ten kto má prachy...
Wow chce vraj teraz investovať dosť do vysielania, vynovenia štúdia, techniky a podobne. Čo hovoril na výberovom konaní. Uvidime čo z toho bude, alebo sú to len Ševčikove prázdne kecy..
Zrejme nepomôže ani to, že tie frekvencie žiadal už ako právnická osoba a potom žiadosť stiahli. Tak majú ešte vyše rok a pol do skončenia licencie, za ten čas sa môže udiať všeličo, ako v Muzike (môžu požiadať o odobratie licencie), tak aj vo Wowku. Pravou ostáva, že na frekvenciách po go DJ sa často striedajú rôzne rádia. Myslím si, že ostatné frekvencie po muzike sa porozdávajú neskôr, v TN pravdepodobne regionálka a v BN sa o to asi budú biť celoplošky, ako X, Fun, E2, Jemné, Vlna a možno niekto z RTVS.
A nebudu zvyšné frekfencie BN a TN v jesenom vyberovom konaní ?
Muzika skončí iba na FM po 2020, na nete by mali ostať. Problém sú určite financie resp málo reklamných zadávateľov, zdravie majiteľa a podobne. Netvrdil by som, že ide o neúspešný projekt. Dnes je žiaľ zlá doba a malým resp lokálnym podnikateľom sa nedarí bez nejakej významnej podpory od finančných skupín. Bude to škoda, pretože každý projekt Maja D. bol jedinečný a pre TN región obohacujúci
Počkáme si na Wow, ako to rozbehnú, o nich sa tiež všeličo píše v téme rádio Wow. Mňa zaujíma, či budú hýbať vysielačmi po Muzike pretože mnohé sú utopené v nízkej nadmorskej výške na objektoch, kde nemuseli platiť za vysielače v Muzike.
Frekvencie boli pridelene radiu wow uvidíme čo ukážu co ponuknu, škoda že majo Dokupil svoju žiadosť o pridelenie FM stiahol, asi nema financie na prevádzku radia, škoda bude také dobre rádio na Slovensku žiadne rádio nehea taku hudbu, to uz je 3 projekt co mu nevyšiel, šláger rádio, Melody FM a teraz Muzika
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň