Diskusia k téme Horizontálne alebo vertikálne FM vysielače
to o jednofrekvencnych sietach a nevyhode pri kruhovej polarizacii som nevedel. dakujem za info.
95,6 je cca pol sekundy za 105,5 MHz.
Vysielanie Fun rádia na Veľkej lúke a Javorníku prevádzkovala spoločnosť Anténa Plus, ktorú kúpil TWC. Anténa Plus prevádzkovala aj niektoré ďalšie vysielače Fun a Jemné Melódie.
Na Veľkej lúke vysielalo Fun Rádio stále horizontálne. A z toho stožiara Anténa Plus na Veľkej lúke vysielalo aj Rádio Žilina a Zet.
Cirkulárna polarizácia sa využíva len výnimočne, lebo spôsobuje slabé rušenie v signáli. Aj Expres mál pôvodne skoro celú sieť s C polarizáciou a prešiel na V respektíve H. Rovnako Expres upustil aj od jednofrekvenčných sietí, lebo pri analógu dochádza na rovnakej frekvencii k rušeniu v signále ak sú vysielače blízko seba, ale ak nie sú terénne prekážky, tak na rovine môže spôsobovať rušenie aj na väčšie vzdialenosti. Preto boli menené niektoré frekvencie za iné detto polarizácia.
Parametre sa nemenili ani pri vysielaní z Veľkej lúky. Chceli ušetriť tak to dali tam. Towecom však časom skúpil firmu , ktorá to tam prevádzkoval tak to išlo logicky naspäť na Krížavu. Vysielanie z Lúky bolo však dosť nespolahlivé. Sekanie, výpadky pre naberanie signálu zo satu.
a btw preco potom vsetci nevysielaju kruhovo ked je to "najlepsie" ?
a na velkej luke ked to tam nejaky cas bolo presunute sa tiez vysielalo horizontalne?
Príklad rozdielnej polarizácie som sledoval pred pár dňami pri portáli višňovského tunela; na horizontáli mi išiel Lumen s RDS, na vertikáli Proglas (či čo to bolo) z Pradeda. Zaujímavé, že sa vôbec nerušili - jasné, že pri naklonenej anténe hrali obe :)
V polarizácii prekážajú vertikálne prekážky ako komíny, budovy, kopce a signál degradujú odrazy napríklad od kopcov, budov
H a C polarizácia sa lepšie dostáva za prekážku napríklad kopec
C polarizácia je najlepšie obnoviteľná za prekážkou
Fun išlo z Krížavy vždy v H polarizácii.
Nič nemusíte mať, len môžte mať :-)
Zmenou polarizácie antény oproti vysielaču TEORETICKY môže signál poklesnúť o 4dB, čo sa Vám na krátku vzdialenosť nemusí prejaviť, ale pri DX a diaľkovom príjme je to rozhodujúce.
Jeden príklad: Kedysi za čias, keď som ešte neprofesionálne sledoval rádia, bol najlepší "AVC" zmena polarizácie. Z Moravy vysielal na 99,3 Evropa 2 H a zo ZA ide Funradio na 99,2 V Mal som anténu HB9CV vertikálne, otočil na Orav a hralo Funradio. Antéu som dal horizontálne a hrala Evropa 2 :-) .
Tu máte praktický príklad útlmu signálu spôsobenú nesprávnou polarizáciou.
A ked vysielac vysiela horizontalne tak musim mat horizontalnu antenu a ked vertikalne tak vertikalnu?
Oboje maju svoje vyhody, všetko zaleží od umiestnenia vysielača a výpočtu pokrytia. Jeden príklad za všetky: Rádio WOW malo v PD horizontal v dobe keď bol vysielač na Markušovej. Akonáhle sa dal nižšie do Bojníc, tak sa to dalo prekoordinovať na vertikal.
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň