Diskusia k téme Domácnosť bez televízie
Je to taká mainstreamová alternatíva. Množstvo spevákov patriacich do tohoto žánru nehrajú, prípadne zahrajú len veľmi zriedka, v noci....
je dobrý na sledovanie športu. Ja napríklad sledujem NHL a Premier league.
vraj pre tých čo počúvajú alternatívu tu na Slovensku rádio nie je. A čo RADIO FM?
Dobrá otázka...u mňa je to rôzne,aj rádio,aj telka,aj streamovacie spoločnosti,u mňa teda najviac Max.
Spotify, či iné nie,pretože mám veľmi bohatý archív hudby a čo mi chýba, zoženiem si.
Pre mňa v podstate tiež na Slovensku neexistuje, pretože počúvam výlučne tanečnú hudbu, novšiu ani tak nie, skôr to staršie do roku 2007-8.
Ale občas zapnem z rádií Expres, či Vlnu, poprípade Trnavské Rádio.
Ľudia povedzme 40+ fičia na televízii, mladší preferujú streamy ako Netlix alebo Disney. Rádio sa počúva hlavne v pozadí pri nejakej činnosti a v autách. Mládež má Spotify, alebo si stiahne mp3. Tí s vyšším vzdelaním zasa hľadajú náročnejšiu hudbu ako je jazz alebo klasika, niektorí majú radi alternatívu, alebo rock na úrovni ako napríklad Yacht Rock - ale pre nich rádio na Slovensku nemáme.....
Možno ho Lukáško už aj dostal, lebo pár dní je od neho pokoj. Sa čudujem že táto téma ešte prežila. Ale keďže je tu, skúsime ju premostiť k rádiám a dám otázku, môže byť v dnešnej dobe v domácnosti viac in rádio ako televízia? U mňa napríklad je, lebo viacej frčí Expres ako nejaká Markíza
Vidíš spamovať na webe, ktorý sa venuje satelitom sa moc nevypláca.
Možno aj tu dostaneš trvalý ban,aby si mohol ešte skoršie zrušiť tú televíziu.
K čomu je dobré spamovať o hlúpostiach na druhých weboch nechápem.
Hádam si vyrástol a nie si už decko
Asi prejdem na domácnosť bez televízie od Apríla 2027 (končí mi ANTIK SAT vtedy), aj o dôvod viac, keď som dostal na parabole trvalý ban (hlavne najskôr to bolo len ako dočasný ban)...
Nepísal som o písaní uhlíkom na stenu ale skôr o písaní fixkou na bielu tabuľu. Tú tabuľu by som mal na stene miesto TV. Tak som to myslel.
Každý si zapína telku kedy chce a púšťa si tam čo chce. Ak sleduje "spravodajské" alebo slovenské "seriálové kanály", má mnohonásobne väčšiu šancu osprostieť, ako keď si zapne nejaké dokumenty. Podobne to je s tými soc. sieťami; ak slúžia a nezotročujú, je to v pohode. Nedá sa vrátiť do jaskýň a kresliť po stenách uhlíkom kvôli strachu... Každý je manažérom svojho času a strojcom svojho šťastia... Vyjsť vo voľnom čase za mesto na kopec či lúku je ešte stále dovolené a bezplatné. Alebo stačí zobrať vrece a upratať okolie ;)
Ale na tom Harvard sa niečo k tomu písalo, samozrejme mohli by sa tiež povenovať aj sociálnym sieťam a spraviť výskum aj tam. Inak rozhlas by mal zatiaľ byť bezpečný relatívne, hoci sa ohľadom toho asi výskum zatiaľ nekonal. Tak riešenie je biela tabuľa + rozhlas.
Vyzvou dnesnej doby nie je zit bez televizie, ale bez tzv. socialnych sieti. Ak si ich pouzivatel, nebezpecenstvo osprostenia je mnohonasobne vyssie ako v pripade sledovania TV. Uz ich samotne pouzivanie je diagnoza...
Píše niečo aj Harvard k tomu...
https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/too-m…
Daj si tam akvárium. Bude stále na čo pozerať a je to celkom upokojujúce. No a k tomu vplyvu telky na mozog... Čo majú povedať ľudia, ktorí sa musia 8 hodín denne pozerať na monitor počítača? Ich mozog musí asi dosť trpieť, tam chápem že potom doma ďalšie 4 hodiny pri telke musí byť zabijak :-D
Takže mám obývačku, kde je televízor, odstránim ho a dám tam bielu tabuľu, kde budem čarbať hovadiny. Ty musíš mať skvelý vkus na zariaďovanie bytu....
Fakt? Ako toto Ti behá po rozume?
Ale ak už sa rozhodneš ten televízor dať do zberu, skús si tam zavesiť obraz, momentálne letí Monet, preorganizuj si nábytok a zakúp si sošku "Bozk" od Rodina - pri pohľade na ňu sa Tvoj mozog bude iste vyvíjať tým pozitívnym smerom. Môžeš tam napríklad nainštalovať aj nejakú ikebanu....
Prípadne si tam umiestni kvalitný gramofón, k tomu HiFi súpravu, na rôznych burzách alebo v antikvariáte dostaneš všelijaké platne, doporučujem Bratislava Hot Serenades, je to pohodová hudba a popritom čítaj knihy. Ach áno, knihy! Môžeš do nich investovať, budeš múdrejší, daj si k tomu suché červené vínko, ale nie viac ako pohárik denne.....
Čím nahradiť priestor kde bola pred tým TV? Jednou z možností, je napríklad biela tabuľa, na ktorú sa dá písať resp kresliť fixkami na bielu tabuľu, podobne ako je to v niektorých školách. Čo si myslíte o nahradení TV bielou tabuľou? Dá sa písať poznámky, napríklad dnes treba upratať alebo v sobotu v Kauflande je taká a taká zľava a podobne, potom je to dobré na kreativitu dá sa tam kresliť, a napríklad poznámky sú viditeľné na celú izbu tak len tak ľahko sa nedá prehliadnuť na rozdiel napríklad od mobilu, kde poznámky dám odložiť alebo zrušiť a potom ich môžem prehliadnuť na tabuli to vidieť v celej izbe. Ďalej miesto sledovania filmov či dokonca horšieho žánru - reality šou, je možné na tabuli počítať príklady z matematiky napríklad tie z maturitných testov. Však aj v dospelosti je fajn si opakovať matematiku. Ďalej sú aj hry ako napríklad tie písmenkove (šibenica), Scrabble, alebo prípadne piškvorky a rôzne iné. Teda dá sa na tabuli dokonca aj hrať. Čo si myslíte o aktivitách na bielej tabuli miesto sledovania TV?
Čo si myslíte o nápade zriadiť domácnosť bez televízie? Vraj sledovanie TV 4 hod a viac denne má negatívny vplyv na vývoj mozgu resp môže spôsobovať dokonca degradáciu aspoň tvrdí to štúdia. Too much TV could really rot your brain sa píše v jednom článku. Čo si myslíte, vedeli by ste si predstaviť domácnosť bez televízie ale úplne myslím, nie len bez klasickej TV, ale aj bez streamovacích video služieb. Lebo prechod na Netflix nerieši nič, len je to iná forma prístupu k obsahu.
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň