Diskusia k téme Su na Slovensku horsie radia ako v zahranici?
No a nejaké 2-3 mulltiregionálky by tiež neboli zlé.
No,nie je to zlý nápad.Ale je aj chyba v tom,že by sa malo odlíšiť zadávanie reklay pre celoplošku a regionálky.V tom aj ja vidím problém,keď celoplošky berú reklamu malým rádiám vsunutím regionálnych reklamných okienok.
Možno to nie je celkom ideálne, ale asi takto. V Nitre samozrejme tiež 1 city rádio.
Tiež predpokladám obmedzenia pre celoplošné rádiá v prípadoch regionálnej reklamy, ktoré výrazne uberajú z koláča malým lokálkam. Chyba je však tiež v nasmerovaní reklamy, keď kompetentní všetko tlačia len do TV a printov, pričom na rádio zabúdajú.
Verejnoprávny rozhlas može mať tie 4 stanice. Celoplošné stačia dve, jeden v štýle Expres, druhé ako Funrádio. Predpokladám tiež existenciu rádia_FM, ktoré by bolo ďalšia alternatíva celoplošného rádia. To by úplne stačilo. Potom regionálne stanice asi takto. Bratislava a okolie - 2 city rádiá. Západ celkom 2 lokálky, pritom jedno určite v Nitre. Stredné Slovensko - 2 regionálne rádia, Žilina a okolie 1 city rádio, Banská Bystrica a okolie 1 city rádio. Východné Slovensko - 2 regionálne stanice, Košice a okolie 1 city rádio, Prešov - 1 city rádio.
Rozdiel medzi regionálnym rádiom a city rádiom by bol, že regionálne by oslovilo celú oblasť, kde vysiela a city rádio sa sústredí na život v meste, tipy do kina, divadla, a tak.
Možno aj máš pravdu.Mám ale na mysli kúpischopnosť populácie-aby sa oplatila reklama,dosah stanice a podobné veci.Rozmýšľal som,že koľko staníc v jednom meste by bolo asi OK?Napadlo ma asi toto: 4stanice-verejnoprávny rozhlas SRo 1,2,3,4. 3 alebo 4 komerčné celoplošky/ale mali by byť odlišné a myslím si ,že4 celoplošky je na tak malú krajinu moc. No a potom 2 alebo 3 regionálky resp.lokálky-no neviem si predstaviť ako by sa mohli uživiť.No a ďalej treba počítať aj s presahom staníc zo susedných regiónov resp. zo zahraničia.
Skúsme teda popremýšľať.
Pre 5 miliónovú populáciu nie je rozhlasových staníc až tak veľa. Súhlasím však z nerovnomerným rozmiestnením, formátoch a v niektorých oblastiach chýbajúce regionálne stanice. Ani jedno komerčné rádio nie je venované menšinovému žánru tak ako v Českej republike.
fakt,na to akou malou krajinou SK je,tak ti máme veľa celoplošiek resp.staníc,ktoré sa akosi chcú tváriť celoplošne a veľmi málo regionálnych resp.lokálnych staníc.Druhou stranou mince je fakt,že pre 5.5 mil. populáciu je tých staníc pomerne dosť,aj keď majú divné rozmiestnenie a pokrytie.o formátoich staníc nehovoriac.
Nepoviem ci su lepsie,len vo svete su skupiny,ktore maju viac radii. V CR 2 vyznamne celoplosky Europa 2 a Frekvence 1 patria pod 1 medialny dom. V Nemecku ma RTL Group niekolko radii,svoju siet tam ma aj NRJ Group-radia Energy. V USA je napriklad Clear Comunication. U nas je na to aka sme mala krajina vela celoplosiek a naopak,neexistuje normalne regionalne radio s jasnym formatom. Tu je dost zavazny rozdiel medzi nami a zahranicim.
Samozrejme - ale asi len 2 - Expres a trocha Twist :-)
Možno je Slovensko nanič krajina, ale rádiá určite nemáme horšie ako inde - napríklad v Maďarsku sú rádia fakt hrozné...
Ak sú totiť rádiá podobné ako vajce vajcu, jedna dobrá súťaž, alebo dobrý ťah môže spôsobiť odliv poslucháčov.
Ako zabezpečia, že všetky "expresi" v Nemecku majú solídnu počúvanosť a fičia?
Laco daj sa vyšetriť! Potrebuješ fakt kvalitného psychiatra!
myslím si ,že určite nie.Aj za hranicami nájdete plno shitov v éteri.Ja som sa o tom presvedčil v Taliansku.53 staníc na FM v jednej oblasti, ale počúvateľných bolo asi 5.samozrejme ,že všetky som pravidelne nepočúval-nebolo to možné a viacmenej som sa riadil podľa ladenia:páči-nepáči.celkom rád som mal RADIO MONTE CARLO-vysielalo pom taliansky celkom fajn muziku a ďalej RADIO RTL-tiež po taliansky a nakoniec lokálka RADIO 101.Bola to oblasť RAVENNA-SAN MARINO.Aj na druhej strane :oblasť SAN REMO to bola pohoda,ale tu sa dalo naladiť aj pomerne dosť staníc z Francúzska.
A práve Francúzsko je krajina,kde sa mi éter asi najvic páčil.FUN RADIO PARIS-super muzika,podobne radio NRJ a FRANCE BLEU.Za zmienku stojí ešte SKY ROCK RADIO.Takže si myslím,že sme niekde medzi. Pri porovnaní CZ,PL a SK môžem jednoznačne potvrdiť,že SK je na tom najlepšie.
táto IP adsl-d213.87-197-194,skrachovalé rádio SiTy ...
moje meno ,,Laco,,
Nemecko je 10-krát väčšia krajina než my. Navyše takých Expresov je tam ako maku a všetky majú solídnu počúvanosť. Tanečná hudba je na ústupe, či sa to niekomu páči alebo nie. Medzi mladými momentálne najviac "letia" gitarovky a hip-hop. Prečo asi FUN tak výrazne obmedzilo tanečnú hudbu? Lebo zo strany poslucháčov už o ňu nie je záujem...
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň