Diskusia k téme Časté chyby moderátorov
Počúval som dnes v noci rádio Slovensko, o zhruba 00:13 Tomáš Ďurček povedal, že je piatok, siedmeho októbra. :))
Súhlasím s tým, čo napísal Joppo . Len malé upresnenie: Schopnosť upútať poslucháča a takpovediac ho donútiť počúvať príslušnú stanicu a človeka za mikrofónom vrátane jeho kolegov, ako aj "donútiť" ho k tomu, aby si ho obľúbil, je vlastne definícia moderátorovej CHARIZMY . Mnohí špičkoví moderátori na Slovensku by sa nikdy neboli stali špičkovými a ostali by len druhotriedni, keby nemali značnú charizmu - a aby som príliš neodbočoval od témy diskusie, nerobili chyby a brebty len výnimočne. Uvediem ako príklady súčasných i niekdajších moderátorov, ktorým mnou opísané kvality nikdy nechýbali: Boris Filan,Eva Bacigalová, Julo Viršík, Miroslav Babjak alias Mirec, Janette Štefánková, Barbara Štubňová.
Celkom dobre sa bavím,keď čítam príspevky,ktoré sú uvedené v tejto diskusii,pretože je vidieť,že prispievatelia majú zmysel pre humor a niektorí sa naozaj snažia napísať niečo múdre,len to nevedia akosi "prepasírovať" do riadkov k tejto téme. Samozrejme,ani ja nebudem výnimkou,lebo nechcem vytŕčať z davu. Pretože mám málo času,budem stručný. Dobrý moderátor musí mať moderovanie v krvi. To je prvá vec. Pokiaľ to berie len ako spnenie si svojho detského sna a na ostatné dôležité veci akosi zabudne,tak je celé moderovanie o ničom. Druhá vec ktorá je samozrejmosťou je mikrofonický hlas,správna dikcia,výslovnosť,fonetický pravopis,dýchanie,schopnosť upútať poslucháča - niečo ako prirodzený šarm. Posledným atribútom je potrebné vzdelanie,ktoré viažu ďalšie súčasti spojenej s prácou hovoreného slova,aby celkový efekt,bol na vysokej,t.j.profesionálnej úrovni. Asi je zbytocné písať o tom,že by mal byť po každej stránke rozhľadený,mať prehľad o všetkom,čo sa na okolí mihne,čo obnáša práca v masmédiách,ako s nimi komunikovať.Musí zvládať marketingovú ko unikáciu. Ovládať slovom aj písmom materinský jazyk a aspon jeden cudzí,neslovanský je pripomínať absolútne zbytočné. Nakoniec,existuje škola moderovania,štúdium ovládania svojho jazykového a hovoreného prejavu,kde sú do tajov spomínanej problematiky zasvätení naozaj odborníci. Ale toto všetko,čo som napísal je len môj dojem,možno nemám pravdu a navyše to množstvo gramatických chýb hovorí za všetko.
to ty mas natrhnute usi, lebo pocujes to, co neexistuje...to len tvoja hlava to tak spracovava :D ..ja som to este teda v zivote nepocul...
Dnes sa rozmáha nepochopiteľný trend mäkčenia tvrdých koncoviek ako: Donovaľi, zo škoľi, maľí a podobne... Katastrofa tŕhajúca uši.
Mne trhalo uši, keď som počul ako "Snehurka Lejdy Marianna" hovorila v správach TV Angelika: "Slovenská demokratická lavica" a aj ďalšie ako dolava, Palo, Lubo
http://www36.zippyshare.com/v/46722000/file.html
Dnes v športe na SRo 1 tesne pred 12:30.
V poslednych rokoch sa ako nezmar šíri až nechutná akási obrátená výslovnosť L a Ľ. Kde má byť tvrdé, používa sa mäkké - DonovaĽy, škoĽy, maĽí (závej) a podobne. A ešte viac uši trhajúce je opak - tvrdenie Ľ - Lebo, Len, Lebo, chLeba, cibuLa, TornaLa, Dr. ILko (to mi zhnusí celé ráno, dííík Šoóšová a spol. :-D) atď.
Dnes pred 12:30 v športe moderátor chybne podal info o zápasoch NHL (pomenil zloženie tímov, sedel len zápas Philadelphie).
http://213.215.116.181:8001/slovensko/2012-03-02/3… (od 21:51).
A takto to všetko malo byť -> http://i41.tinypic.com/dzjxxd.png
V Športovom magazíne hovorila moderátorka, že v L-skupine EL je aj Levski Sofia, je tam CSKA Sofia...
Vstupy nesmú prekračovať limit, ale je dá sa veľa povedať aj krátko, len treba voliť vhodné slová
asi za nimi stoji nas priatel SRo, ktoreho nechcel ani gratis sudruhopan Lukasenko :)
najnovsie na Vychode, to sa neda pocuvat. Kym si clovek vobec uvedomi, ze konecne nieco povedia, tak ani nezaregistruje, co vlastne hovorili a uz zasa hraju a reklamuju a jingluju... stoji niekto za nimi so psom alebo co?????????? vsak su tu pre ludi.... alebo minule mali s kymsi prispevok, moderatorka hnala ako ferari a host bol v pohode... vobec neviem, co tym chceli povedat.... tak im tam odkazujem: POHODA, KLIDEK, TABACEK....
a NoName tým "jedným" poslucháčom myslel Jamesa Bonda
Asi preto aby jeden poslucháč nemal sto CD a telefóny, aby šancu dostali aj ostatní.
Preco sa stale moderatori Radia Vychod pytaju kto kedy vyhral.
Ak vyhral do 2 mesiacov nedovolia dalej sutazit.Ved oni nam neplatia telefony.A neviem aky zakon zakazuje vyhrat CD ci nieco ine castejsie ako raz za 2 mesiace.Pripada mi to detinske a ubohe.Ale stale to praktizuju a buzeruju posluchacov.Dakujem
pozor na rozlisovanie slov 'hlásateľ'(čohokoľvek) a 'moderátor'. Ak to nevieš, nech sa páči, vpravo sú ikony,klikni na tú,kde SLEX99 online...
Jasneeeee, ty si minule hlasil tie odchody vlakov:)
veď ja som tiež moderátor a aha, aký pekný príspevok
No teoretikov je tu plná riť ..ale len Vás posadiť za mikrofón a ani ten najhorší na Vás nebude mať !
Už som icht tu napísal dosť ( no nie zas viac než dosť) no prekáža mi jedná dosť veľká - podávanie nepresných alebo skreslených informácií (napr. o čase alebo nejakú neoverenú správu). No tak isto aj chyby v ich výslovnosti, intonácií, hltanie hlások, rýchlosť "kecania" atď.
Podľa SLEX99(viď. odkaz na tejto stránke)
Telefónny, príd.: telefónna ústredňa, telefónny prístroj, telefónne číslo, telefónny zoznam, telefónna búdka;
Telefonický, príd.: telefonické spojenie, telefonický (roz)hovor;
Teda "telefónny" sa používa v konkrétnom a technickom význame, pričom "telefonický" sa používa v abstraktných a laických spojeniach ako "telfonickej linke."
Čiže milý sancho-pancho v rámci exaktnosti ak by bol poslucháč na telefónnej linke, to by musel na nej naozaj stáť, resp. sedieť.
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň