Diskusia k téme Zaujímavosť
bude 99 % svetovej populácie (7,7 mld. ľudí) mať k dispozícii denné svetlo - 83 % (6,4 mld.) priame slnečné žiarenie, 16 % (1,2 mld.) nepriame, odrazené; len 1 % (80 mil.) bude mať čierno-čiernu noc.
"Prečo je na rozhlasovom trhu taká nuda?" I keď starší článok, ale je to aktuálne dodnes.
https://www.radia.sk/citaren/dr-eter/2985_dr-eter-…
Mám Peugeota rok výroby 2013 a ten tiež má odstupňovanie po 0,05. A ináč ešte donedávna, moje obľúbené rádio Globo v Ríme vysielalo na 99,65 MHz. Niekedy okolo roku 2014-2015 to posunuli ma 99,60 MHz.
Tieto "polfrekvencie" s odstupom 0,05 MHz má aj väčšina veží - tunerov - walkmanov. Je to dobré na odrušenie, keď sú frekvencie blízko seba - tak to posunieš a odrušíš. A napr. v USA aj v iných štátoch sa využívajú aj tieto "polovičné" frekvencie.
Čaute. Práve som sa zamyslel nad jednou vecou, ktorú mam na jednom z autoradií (konkretne značka Pioneer). Ide o ladenie staníc, ostatné rádia mi pri ladení ukazujú frekfencie radií ako sú napr. 91,2 ; 95,9 ; 96,6. Ale na tomto autorádiu mam možnosť aj 91,25 ; 95,95 ; 96,65. Na týchto ,,polfrekfenciach nikto nevysiela prečo je potom možnosť ich naladiť ? Síce nepočuvam rádio cez FM pásmo, ale pri par bandscamoch sa mi stalo, že rádio naladilo radšej napr. 106,75 ako rovných 106,7. Diki za odpovede..
Ak berieme do uvahy mesta od 50tis obyv: Martin ma Radio Rebeca, avsak dlho bol bez akehokolvek radia (od cias prvej Rebecy). Prievidza (Bojnice) ma Radio Beta. Poprad je vsak momentalne bez radia.
Mimo najvacsich miest od 50tis su radia len na zapadnom Slovensku.
CR ma podstatne lepsie/rovnomernejsie pokrytie regionalnymi/lokalnymi radiami.
som sa zamýšľal nad tým, že či majú všetky krajské mestá na Slovensku aspoň jedno Rádio, ktoré vysiela v FM pásme, no a dospel som k tomu, že v Trnave (70 tis. obyv..7. najväčšie mesto na SK) nie je ani jedno. Bolo tu predtým Forte a neskôr Naj. Uvidíme či z tohto krajského mesta o5 začne vysielať v dohľadnej dobe nejaké Rádio. :)
Opera je aj tak najlepšia
No aj to je dosť, myslím, že sa tu neozve nikto kto by mal starší, ale ten 35-ročný farebný telkáč nie je taký starý ako teletext, ten vznikol už v roku 1974 vo VB, málokto by to povedal, že už má 36 rokov...
Mám starší Color oravan, má 25 rokov. Ide mi na ňom digitál na chalupe.
dnes som mal tu moznost zachytit sporadicku vlnu ES.boli to talianske radia.isli celkom dobre,ale nie vsetky vysielali RDS.ale niektore ktore sa dali dobre zachytit tak nazov stanice mam.
vela z tychto stanic nevysielalo RDS
RDS (RT)
89.8 RADIO NUOVA VOME
90.1 DEEJAY
91.1 RADIO1 (RAI APER)
94.1 RADIO1 (RAI APER)
94.8 DEEJAY
96.1 RADIO *
nechcem posobit ako pedant, ale stvorznakove unikatne oznacenie radia v RDS ma skratku PI (Programme Identification). Inak mas pravdu.
Uz som na to prisiel. Na 98.5 maju IP Twistu.
V piatok cesta do ZA.. hned za trencianskou hranicou smer zilina - za prvym kopcom, go deejay v mojom telefone zmlklo a nieco ine tam hralo.. neidentifikovatelne..
ked v nedelu prechadzam Trencinom smerom na Zilinu, tak za hranicami mesta mi GO DeeJay chyti iny zvuk a namiesto mojho tuc tuc hra omsa zo Ziliny - radio Lumen :) skoda, ze su iba cisto lokalne radio...
inak Lumen vs. GO DeeJay = cista ryza :)
doporucujem vyskusat. omsa v rytme Tiesta stoji za to :)
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň