Diskusia k téme Slovenské skladby v poľských rádiách
Nie som si istý, ale Kristínino „Horehronie“ pravdepodobne letelo v Poľskom rozhlase v roku 2010, ale príležitostne pri príležitosti Eurovízie. Na druhej strane som si nič nevšimol. Podobné situácie sa stávali skôr v Česku ako na Slovensku. Preto podporujem vytvorenie stanice alebo aspoň vysielania na Slovensku, ktoré tiež hrajú poľskú hudbu. Najlepšie v tejto záležitosti je Rádio Expres, ktoré spolupracovalo na dvoch programoch s poľskou RMF FM, ktorá je podobná spoločnosti Expres, ktorú vlastní Bauer Media.
Čo sa týka Poľských verejnoprávnych rádií, myslím že sú obsahom muziky pred nami. Je pravda, že väčšinou tam len rozprávajú, ale často tam bežia relácie, kde hrajú a opisujú určitých exotických hudobníkov a skupiny. A to rôzných žánrov. Hrajú takú pohodovú , neagresívnu, niekedy až relaxačnú muziku. To je to , čo ja vyhľadávam. A nielen to. Mám silný pocit, že kvalitatívne ich rádiá su niekde inde ako naše. Možno nepoužívajú po prenosových trasách žiadnu kompresiu (?) Hrajú plnšie, otvorenejšie , hutnejšie. Aspoň teda tie verejno-právne. Subjektívny pocit.
Na Rádiu Prešov tiež občas hrali aj poľské skladby, ale už dlhšie som nepočul aby to hrali ......
Obcas som nejake polske skladby zapocul aj na radiu Lumen.Teraz neviem ci este nejake vysielaju.
Myslovitz - Sound Of Solitude sa dosť hrávalo, ale teraz to už nehrávajú, ako ani iné PL skladby. Aspoň som ich teda už dlhšie nepočul v našich Rádiách. V relácii Štúdio svet na SRo 1 (v sobotu po 10-ej), ak je reportáž práve o Poľsku, tak zvyknú po nej hrávať PL pesničku. ;-)
minuly tyzden som pocula celu prezentaciu o polskom DeeJayovi Krist Van D na trencianskej lokalke GO DeeJay. Maju ho tusim aj v rotacii. Inak fasa DJ, ten mix, co spravil so Shaunom Bakerom ... :)
Nebolo by odveci vymyslieť na rádiu_FM špeciálku zameranú na populárnu hudbu okolitých krajín, okrem Česka, keďže tá je u nás bežná. Občas si vypočuť poľské, Ukrajinské, Slovinské, Chorvátske hity. Ja som už nad rozmýšľal dávno, ale teraz ma to opatävne napadlo. Určite by to bolo spestrenie. A _FM preto, lebo je verejnoprávne, komerčné rádia už jebú na všetko, čo im neprinesie poriadne prachy.
Samozrejme, radio Twist casto hravalo Myslowitz v originale aj v anglictine, pan Polansky hraval v peknej hudbe Annu Mariu Jopek a dost casto bolo pocut pani Marylu Rodowicz /dufam, ze som tie mena nezbabral/
Hrala sa aj Republyka - kedysi som to počul na Rádiu Okey, vynikajúca kapela!
LEN v SRO-Rádio Slovensko,ked´ide reportáž z Poľska.
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň