Diskusia k téme Dopravný servis jednotlivých rádií
Na klajnici cesty niekto seje
P. S. Moderátor račkuje...
Všetko je vymyslené, stačí to správne implementovať !
RE: Laik (19.4.2024 11:11); nepísal by som to tak ultimátne. RDS nie sú funkcie, ale len vysielané "príznaky". Je na firmware každého prijímača, ako na daný príznak zareaguje (akú funkciu spustí).
Máte pravdu, ale počúvať že pri východe z parkoviska Coop Jednota v Moldave nad Bodvou sa ťukli dve autá, alebo že v Bratislave nejazdí električka v úseku XY - YZ je na celoplošnom rádiu zvrhlosť. Toto patrí na regionálnu stanicu. Diaľnice a cesty medzinárodného významu patria na celoplošky. Žijem prevažne v Taliansku a na celoplošných staniciach idú informácie o doprave len z diaľnic a ciest medzinarodného významu. Hliadky a meračky rýchlosti sú zákonom zakázané zverejňovať. Hlásia sa len kolóny, dopravné nehody. Dopravné info sa hlásia od juhu smerom na sever alebo opačne, ale nikdy nie na preskáčku (napr. sever-juh-stred Talianska). Informácie sú jasné, stručné a zreteľné.
"pride mi totragikomicke citat kde sa stala ak dopravna nehoda"
Príde mi tragickomické, že niekomu nenapadne, že pre vodiča to môže byť nanajvýš užitočná informácia - obvykle nechce vliezť do kilometrovej kolóny (ak ho na konci cesty čaká rozzúrená svokra, tak možno áno).
"regionalizácia, že je zase zatovorená Horelica je na západe, juho a východe všetkým šuma-fuk"
Ak ráno vyrážaš z Bratislavy do Bielska-Bialej, tak ti to šuma-fuk byť nemusí. Z tohto dôvodu nesúhlasím ani s odpájaním, ktoré spomína Palo2 a prikláňam sa skôr k Jazz_Lacovi.
"je ÚPLNE zbytočné púšťať telefonáty, pri počúvaní v aute je to na 99% nezrozumiteľné"
Súhlasím, nemecké ani rakúske rádiá to nemajú vo zvyku. "Čaute, tu Jašter," ma v čase, keď som ešte počúval Expres, pravidelne iritovalo. Mohol aspoň povedať, či Brachiosaurus, Mosasaurus alebo Velociraptor...
"a ak to po telefonáte ešte prerozprava moderátor, tak aj zbytočné."
Na Exprese do roku 2020 (neskôr neviem posúdiť) to moderátor niekedy nezopakoval, čo som vnímal ako ešte horšiu možnosť.
Regionalizácia nemusí byť vždy dobrý nápad. Ak má šofér naplánovanú cestu povedzme do Košíc a nebude vedieť o problémovom úseku pri Poprade (napríklad), tak nebude môcť zvoliť inú obchádzkovú trasu, pretože regionálny vysielač mu to povie príliš neskoro....
S tými zbytočnými telefonátmi sa dá súhlasiť....
1. je ÚPLNE zbytočné púšťať telefonáty, pri počúvaní v aute je to na 99% nezrozumiteľné a ak to po telefonáte ešte prerozprava moderátor, tak aj zbytočné.
2. A ak je policajná akcia, tak množstvo hliadok a radarov zahlti éter celého Slovenska, stačilo by to odpajat po regiónoch.
1) nepúšťať do vysielania telefonáty, je to nezrozumiteľné
2) regionalizácia, že je zase zatovorená Horelica je na západe, juho a východe všetkým šuma-fuk
Dopravný servis bežne ponúkajú mnohé rádiá v Európskych krajinách. Pre vodičov áut sú to potrebné informácie aby vedeli, ktorým úsekom sa majú vyhnúť, kde majú byť opatrní, čomu sa treba vyhnúť......
RDS TA (Traffic announcement) funguje aj dnes a má 2 funkcie:
1) Zvýši hlasitosť (keď vysielateľ pošle pokyn),
2) Preruší prehrávanie iného zdroja (CD, USB….).
RDS TP (Traffic programme) naladí len tie stanice, ktoré pravidelne vysielajú TA.
Čítanie dopravného servisu pre cele Slovensko je tragedia, je to dalsi zoznam nepotrebnych informácií, zahlcovanie , pride mi totragikomicke citat kde sa stala ak dopravna nehoda, tymto zivit ludi, okrem citania sprav kazdu hodinu, pocasia, reklam, inych zoznamov nezmyslov este aj dopravny servis, absolutne nepotrebne informacie, niekedy sa to dalo nastavit na autorádiu, ze sa dali zapnut/vypnut teraz to pustaju povinne vsetkym. Dnesne radia su uz len nezmyselne hovorene slovo obcas prerusovane hudbou.
Na Exprese nebolo nič (pokoj na cestách), no SRo 1 tam dačo malo, viď nahrávka:
Je snáď naj neaktuálnejsi dopravný servis na SVK, nehoviriac o veľakrát somarinach ktoré hlasia v tzv. Mimoriadnych servisoch.
Hlásil som nehodu, isto aj kopa ludi co tam stáli... Po vyše hodine, keď už bola cesta prejazdná sa z autorádia ozve.. Aaaa mame tu čerstvú nehodu...
Taky servis je na figu borovu.
Class FM 102.5 a 95.5 nemá žiadny dopravný servis (pri dosahu FM transmitterov dopravný servis nemá význam navyše pri vopred nahrávanom vysielaní, kde správy sa opakujú celý deň tie isté)...
https://funkyimg.com/i/2Wfyi.jpg
Podcast DS na Exprese je v mobilnej aplikácii k dispozícii do dvoch minút od začiatku dopravného servisu..u ZV je to v tomto ohľade podstatne horšie.
Časť príspevku venovanú slovenských rádiám som myslel silne ironicky. Viem, aký je tam obsah dopravného servisu (vrátane RTVS). Český rozhlas neinformuje o hliadkach/radaroch vôbec (od toho majú cestní piráti Impuls), len o nehodách a obmedzeniach.
Naozaj by si potreboval dopravný servis, kde jeho najdôležitejšou úlohou je informovať kde sa meria rýchlosť, počúvať každých 15 minút? Nemyslíš vážne... Len tak pre zaujímavosť napíš, či podobné hlavné poslanie má aj zelená vlna v ČRo, nechce sa mi to ladiť a čakať na dopravný servis
Dnes ČRo Radiožurnál pri príležitosti konca prázdnin a s tým spojených masových presunov vysiela Zelenú vlnu celé popoludnie v intervale 15 minút. Som zvedavý, či si na niečo podobné trúfne aj nejaké rádio na Slovensku, alebo to zostane len pri "najlepšom dopravnom servise pre cestných pirátov" v intervale max. 30 minút.
Myslím že dopravný servis v rádiách by sa mal uberať iným smerom... Kedysi veľmi dávno keď sa začalo s informáciami o tom, kde merajú rýchlosť, pôsobilo to originálne a ak také úsmevné, prvý krát som to počul vo Funku. Teraz, keď top témou dopravného servisu je to, kde merajú rýchlosť... Slušní vodiči to vedieť z rádia nepotrebujú, pravidelní vodiči tie miesta poznajú aj bez rádia... Bolo by fajn, aby dopravný servis obsahoval fakt dôležité informácie, kde je uzavretá cesta, kde si treba dávať pozor, kde sa vodiči zdržia... To niekoľkominútové rozprávanie o tom kde sa meria rýchlosť, nie je ani dôležité a ani vtipné a pre nešoférov prípadne tých čo nie sú v tej chvíli za volantom, zbytočne otravné
Dopravny servis by mohol byt aj ovela strucnejsi. Uplne by stacilo kazdu polhodinu povedat, aby vodici dodriziavali predpisy vsade. Na co to zbytocne konkretizovat a tak podporovat tych, ktori ohrozuju ostatnych.
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň