Diskusia k téme Prečo zabíjajú lokálne rádiá?
Chceli vysielať v Nitre, avšak RVR zmietla ich žiadosť zo stola.
Okrem toho je to o to tazsie pre regionalky, ze tu je uz 6 komercnych mutliregionalok/celoplosiek( bez Lumenu). V okolitych krajinach to bolo trocha regulovane organmi, a tak je tam viac priestoru pre regionalky,lokalky. Ale uz sa to u nas davno pokaslalo, a takymi rozhodnutiami licencnej rady ako naposledy to bude este horsie.Prajem vela optimizmu.
...som ra, z som uplne mimo, ba ma to viac menej tesi, aspon viem, ze ty si v obraze :)
...len si mohol napisat aj nieco konkretnejsie...
...najlepsie co som si precital v tejto diskusii je, ze lokalky sa musia prestat tvarit ako celoplosne radia... ...lokalne radio ma vtedy zmysel (podla mna), ked bude vysielat pre ten okruh ludi, pre ktorych lokalne vysiela s dorazom prave na posluchacov... ...lokalne radio by si malo robit, tyzden, co tyzden malu prieskumnu anketu v regione, v ktorom vysiela a malo by sa pridrzat nazorov anketarov, vtedy moze mat aj vela posluchacov a to plati tak pre vysielanu hudbu, ako aj spravodajstvo a tiez publicistiku... ...regionalne radia to maju vzdy trochu tazsie, ale prave v tom je krasa ich roboty, skoda len, ze si to tieto radia nejako nechcu uvedomit... :)
Mili moji zlati!
Som rada, ze sa ozyvate a Vase prispevky ma milo prekvapili! Je super, ked si mozem precitat nazory inteligentnych ludi, ktori navrhuju alebo sa snazia navrhnut nejake riesenia problemu! Flash-akom drzim paste!!! Ako by sa mali spravat regionalky, o com by malo byt ich vysielanie, co by mali hrat???
Verim, ze mi date na moje otazky odpovede!
Dakujem, moji zlati!
Radio Flash nezaniklo, iba muselo prerusit vysielanie, pretoze im vyprasala licencia a oni pri jej predlzeni nedodrzali nejake formality. Teraz poziadali o znovuudelenie svojich povodnych frekvencii, ale nedostali ani jednu. Tu silnejsiu dostalo radio Okey, lebo sefstvo tohoto radia ma asi veeelmi dobrych kamaratov v Rade a tu druhu ani neviem kto. Inak odporucam pozriet forum na www.radioflash.sk Su tam dost zaujimave prispevky aj od byvalych zamestnancov radia.
Nemysle som konkretne teba, okrem toho s tymi frekvenciami to je velmi diskutabilne. A ak sa nemylim, tak radio Flash zaniklo.
A ty co, uz nie si (pravy)? Ono v podstate je jedno, ci si pravy, alebo lavy, neprecital si si moje prispevky dost pozorne. Pomoc od statu si nepredstavujem tak, ze stat da 10 milionov a radio si s nimi bude robit co chce. Stat by mohol pomoct napriklad tak, ze by pri udelovani frekvencii uprednostnoval regionalky. Aby sa nestavali take veci ako teraz, ze sa odobrala frekvenicia radiu Flash a dostalo ju absolutne zle a zbytocne radio Okey, ktore neprinesie nic zaujimave.
Vacsina regionalok neprezije jednoducho preto, lebo Slovensko je male. Tak neviem co tu vsetci riesite podporu regionalnych radii(podotykam komercnych) od statu. Vacsiu blbost som davno nepocul.
To asi nie je nahoda, ze zaniklo tak vela regionalnych radii, takze asi to nebude len v neschopnych majiteloch. Preto si myslim, ze by stat naozaj mal zabezpecit take prostredie, aby tieto radia mohli prezit. A ako som uz napisal, nemusi to byt prave financna pomoc, lebo to by sa asi dost zneuivalo. A ze ta regionalky kulturne neobohacuju? Ja za kulturu povazujem aj moznost vyberu. A tu ja urcite nemam, pretoze na Slovensku je iba jedno radio, ktore sa da normalne pocuvat a aj to je statne. Samozrejme, ze obcas pocuvam aj ine radia (iba blavacke celoplosky, lebo okrem Kissu tu ine radia ani nie su), ale tie za vela nestoja.
Nexapem, preco by mal stat podporovat male regionalne radia, ktore su v problemox hlavne vdaka ix nesxopnym majitelom... a zeby ma regionalky nejak kulturne obohacovali??? No ja ten pocit teda nemam, na kulturu tu mame SRo a ostatni nex si vysielaju podla svojho uvazenia, co uznaju za vhodne...
Prečo zabíjajú hypermarkety malé obchodíky ???? - lebo dnes je taka doba.
... nielen v hudobnej dramaturgii ...
Ako nápad - tá dotácia zo štátu - je síce pekný, ale ruku na srdce, ako by to dopadlo na Slovensku? Peniaze by nakoniec nešli tam, kam majú, ale do vrecák podnikateľov vlastniacich dané lokálne / regionálne rádio. Je to aj o tom, ako napísal Kexxx, že lokálky sa často hrajú na celoplošky, pričom svojim rozpočtom na to nemajú a potom to tak vyzerá. Podstatou je vytvoriť niečo originálne, čo dokáže upútať poslucháčov, aby to počúvali napriek tomu, že to nie je celoploška. Svojho času sa to podarilo pražskému Limonádovému Joe-mu, ale to je zase o inom ... (iné prostredie + konflikt majiteľov). Chce to zmenu nielen v hodbnej dramaturgii ale aj v celkovom obsahu a ponímaní LOKÁLNEHO / REGIONÁLNEHO rádia.
Presne tak, zakony. Rada by mohla mat pravo urcit prave volnu frekvenciu pre regionalny program. Mohol by ju ziskat aj doterajsi velky hrac, ale s programom urcenym pre dany region - financne by to skor utiahol. Pomer multiregionaliek k regionalnym/lokalnym radiam je na slovensku jedinecny. Ktora krajina sa nam v tomto vyrovna? Ma to byt regulovane.
Ja vidim problem v ekonomickej situacii. Je tu niekolko radii, ktore maju bohatych majitelov a ti sa snazia zozrat kazdu konkurenciu. Lokalky nemaju moznosti na to, aby mohli ponuknut to, co celoplosky a tak musia krachnut. Ja si myslim, ze male radia by mali byt nejakym sposobom podporovane aj statom, lebo samotny trhovy mechanizmus je slepy a vedie k jednotvarnosti a kulturnej chudobe. Ta pomoc od statu by nemusela byt priamo financna, ale prostrednictvom zakonov by mohli byt chranene regionalne radia a mohol by sa podporovat aj vznik novych. Napriklad tu na Vychode je len velmi malo regionalnych radii.
Nikto nic nezabija. Lokalky sa zabijaju samy, tym ze xcu bud hrat pre vsetkyx -a tym padom hraju aj pre nikoho- alebo tym, ze sa hraju na celoplosky...
Treba si tu aj uvedomiť,čo dorábali niektorí majitelia s lokálkami/regionálkami,ktoré vlastnili.Veď ako sa mohlo stať,aby išli ku dnu aj tak silné lokálky/regionálky ako DCA alebo REBECA či VÝCHOD?Veď mali celkom slušnú počúvanosť.
ze preco ich zabijaju? Je to jednoduche,dobre to vystihol Anonym.Ja len doplnim,ze mozno keby sme mali minimalne tak silny ekonomicky trh ako napr.v Nemecku,tak potom by nebolo problem uzivit aj 100 lokalok
Akcionári celoplošiek, ktorí sa starajú o zveľaďovanie svojich staníc,lebo len hlupáci nechajú ísť svoju firmu ku krachu.Ak aj oni sa starajú tak budú mať výsledky. Ja to praca ako každá iná. Z popularity sa nedá žiť.
...kazdy je v dosahu nejakej lokalky a pocuvanost kopiruje ich uroven castokrat. Je to realita.
Mili moji zlati!
Nase skvele celoplosaky, ktore sa tvaria ako najserioznejsie a najprogresivnejsie / to, ze su komercne netvrdia / rozsiruju frekvenciu za frekvenciou! Kto bude prvy, co ukaze dalsie meranie pocuvanosti, kto bude mat najvyssie odmeny, kto koho kupi....??? Treba mi napisat este jedno! Ti z Vas, ktori ste v dosahu lokalnych radii kdekolvek na Slovensku, pocuvajte prave tie co najviac! Vzdy si tam najdete tiez relaciu, moderatorov, ktori dokazu byt povznesenejsi ako tzv. celoplosacky! / i ked aj medzi nimi sa najdu taki, ktori hviezdne maniere nemaju! /
Kto je za vsetkym tym, aby padli nase lokalky a preco???
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň