Diskusia k téme Sporadická vrstva ES

akym sposobom prijimate televizie pri sporadickych vrstvax? mate nejake speci antenku na to alebo ako to je? dix za odpoved. lebo ja co som spominal o tej HRT1, tak som mal obycajnu izbovu antenu hama s dipolom a zosikom

ja som asi pred 5 rokmi chytal rusku stanicu TV 6 MOCKBA,a teray dost casto chytam rumunsku verejnopravnu RTV 1

Mne sa pred par rokmi v lete ukazovala na 1 k. nejaka ruska TV, uz neviem nazov, malo to obcas i farbu... Na obycajnu polsku sietovu antenu...

Teraz je ES vrstva skoro každý deň...
Chytili ste niečo aj v TV?

taketo veci ako sporadicke vrstvy es a prijem vzdialenych stanic celkovo a gsm, tv a r vysielace/vykrivace ma uplne fascinuju, asi som daky posuk alebo co :o) :o) :o)

Predvčerom som chytil o pol piatej francúzske a španielske rádiá. Ale s RDS mi išlo iba 93,2 - EUROPE 1.
Zaujímalo by ma, ako je táto vrstva veľká a či v tú istú chvíľu je možné počúvať napr. francúzske stanice po celom Slovensku.

Od 3. júna ide sporadická ES takmer každý deň alebo každý druhý deň a to nielen popoludní ale aj ráno a neskoro večer. Od 3. júna dodnes sa ozývali FM stanice z Anglicka, Francúzska,Talianska, Turecka, Grécka,Cypru, Španielska,Irska, Tunisu,Ruska, Libanonu a Alžírska. Viackrát to trvá aj 5 hodín a krajiny sa striedajú. Vyjadrím sa k dátumom v prípevkoch predo mnou.3.6. hralo veľa staníc z Grécka, Turecka,Cypru a boli tam aj nejaký arabi.vyskytovalo sa to popoludní a trvalo 4 hodiny.12.6. bola sporadická Es ešte silnejšia skončila po 23. hodine a trvala približne 4 hodiny.Dali sa zachytiť rádiá z Anglicka, Irska,Španielska a Francúzska. V obidvoch prípadoch som zachytil asi 50 staníc. Dnes ráno sa dali tiež zachytiť rádia z Grécka ale trvalo to len 30 minút. Boli to signály z vysielača v meste Pátra na Apeninskom Polostrove. Čo sa týka rádií , ktoré zachytil Lubo, Maxima FM ma tuto frekv. pridelenú v Barcelone.

Včera po 21:00 som na chvíľu zachytil mimo iného 2 rádiá s tanečnou hudbou. Na 104,2 Maxima FM a na 93,4 Segre-FM. Naskočilo aj RDS.

tiez mam bohate skusenosti z ES vrst. neskor doplnim aj zoznam toho co som minuly vikend chytil vacsinou turecke radia

ja som zasa na mojej chate v Pezinku na Babe - mam najvyssiu chatu tam v lesiku nad jazerom, podarilo isty cas chytat chorvatsku stanicu HRT 1. Najskor som tiez nechapal, ale to asi nikto, kto to vidi prvy raz :)) a btw. tam z toho miesta je neuveritelne kvalitny prijem na kadejake stanice, nic pred sebou nemam a vyhlad je priamo na madarsko, takze sa tomu chorvatsku ani nejak nedivim uz dneska :) ale teletext som nechytil heh

Pred piatimi rokmi sa mi o takomto čase podarilo na Liptove v aute zachytiť niekoľko BBC radií z Anglicka, tuším to boli BBC 1, BBC 3, BBC4 a tiež BBC Scotland, všetko aj s RDS. Bol som vtedy úplne mimo, o sporadickej vrstve som ani nechyroval :)

Škoda, že teraz nemám tak možnosť sa pohrať s rádiom, pretože ho mám pokazené, na ňom som toho chytil veľmi veľa, ale nemá RDS. Na autorádií sa mi však minulý rok podarilo chytiť tieto francúzske stanice aj s RDS - 87.8 INTER, 88.9 SKYROCK - hudba, 90.4 NOSTALGI, 90.5 R MANCHE, 89.4 MUSIQUES - klasická hudba, 89.0 RF 1, 87.6 MERCURE - hudba, 89.2 COCKTAIL-hudba, 88.8 EUROPE 2, 93.2 ORANGE, 92.8 ERA, 92.6 BEST 926, 91.6 ERANET a tanečné skladby hrali na 88.6 a 88.9, ale to išlo bez RDS.

Prave pred chvilou mi islo na 95.0 nejake turecke radio MERHUR a este dajaky srbi na 94.8 ale to nevyhodilo RDS

Minulý rok toho bolo veľmi veľa čo som takto chytil. Takáto vlna trvala aj 40 minút. Podarilo sa mi už zachytiť talianske, francúzske, anglické, turecké rádia. Nemám teraz veľa času, ešte napíšem.

Je obdobie keď sa dajú chytiť rádiá ktoré bežne nepočuť Dnes sa kôli tomu počúvali horšie naše vzdialené vysielače. Trvá to len chvíľku,keď niečo zachytíte aj s RDS, napíšte frekvenciu, názov rádia a prípadne čo to rádio vysielalo a ak to bude trvať dlhšie tak aj ako dlho.
podiel [%] celkovej počúvanosti
3. + 4. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň