Diskusia k téme Rádiá vs. TV
K streamovacím službám asi toľko, že ak nejaký človek bude chcieť sledovať nejaký zaujímavý video obsah, bude musieť mať predplatených asi 8 služieb. Pre bežného smrteľníka je to príliš. Takže toto bežnej televízii ešte dlhý čas konkurovať nemôže. Čo sa týka včerajšieho zápasu Slovana, dávala ho bežná televízia Nova Sport 6 a VOYO to prinášalo práve z tejto televízie. Takže zase má televízia stále navrch. No a k audiu, tam je situácia predsa len iná, či má človek Spotify, Dezzer, Amazon Music, Tidal a neviem čo všetko ešte existuje, nájde svoj obsah v ktorejkoľvek službe. Plus má v nich podcasty. Ale rádio je v reálnom čase, tam sa o existenciu rádia nebojím. Aj keď, mladí ľudia povedzme do 14 rokov si rádio nepúšťajú takmer vôbec, uvidíme či tento ich zvyk vydrží povedzme 10 rokov. Človek však časom bude okrem hudby potrebovať aj informácie a preto verím že dnešné 14 ročné deti, ktorým dnes stačí hip-hop plný vulgarizmov čo ponúka napríklad Separ, budú mať časom dôvod hľadať informácie, kde rádio je skvelá forma, lebo pri práci, šoférovaní či inej činnosti bude úplne nepraktické hľadať informácie na webe
Má pravdu, už aj šport sa presúva na stream, však aj včerajší futbalový zápas Slovana v Lige majstrov sa dal sledovať cez stream na Voyo, Voyo tento zápas vysielalo v balíčku za približne 13 eur mesačne. Vela ludí sa stažovalo, že len minimum ludí si ten zápas mohlo pozrieť. Neviem prečo Markíza ten zápas neodvysielala aj na jednom zo svojich kanálov. Nova sport ten zápas dal na ich šiesty kanal, ktorý je v tom najdrahšom balíčku, približne za 20 eur mesačne, ale Spartu dávali na dostupnom NOVA SPORT 3.
Definuj čo to znamená "TV čoskoro skončí". Bude to budúci rok, o 5 rokov, o 10 rokov?
Rádio je jedinečné práve tým že ponúka mix informácií a hudbu. Ak toto rozdelíme na hudobný stream, dopravný stream, spravodajský stram, nedajbože informačný stream ako budeš prepínať medzi nimi? Ako budeš pri počúvaní hudby vedieť, že na spravodajskom streame ide práve niečo dôležitejšie? Nie každý chce počúvať v kuse hudbu zo Spotify.
Možno v budúcnosti budeš mať platené rádio, za určitý poplatok budeš počúvať svoje obľúbené rádio, s obľúbenými moderátormi a reláciami - bez reklamy samozrejme. Tie rádiá, ktoré budú ponúkať nudný obsah a moderátori sa budú sprosto rehotať na hlúpostiach jednoducho zaniknú....
Internet časom dosiahne takú technologickú úroveň (možno to bude 7G alebo 9G), že za dobrú cenu (napríklad 20€) budeš mať garantovanú rýchlosť 1000MBit/s s neobmedzenými dátami a 100% pokrytím územia Slovenska, takže budeš môcť počúvať svoje obľúbené rádio / hudbu kdekoľvek, kedykoľvek - otázne je či mobily budú také, aby to bolo aj vo vysokej kvalite. Aj v autách budeš mať autorádiá, kde vložíš/nahráš sim kartu a tiež tam bude vysokorýchlostný neobmedzený internet.....
Ale vyzerá to tak že TV asi čoskoro skončí a obzvlášť najmä tematicky zamerané TV stanice, ale aj ostatné postupne, nakoľko všetok prechádza na VOD streamovacie služby, z ktorých nie som nadšený. Najskôr kvôli YouTube pomaly končí MTV, neskôr už sa presúvajú aj filmy a seriály na streamovacie služby a čoskoro vraj bude cez stream primárne fungovať aj šport, aj verejnoprávne stanice postupne prechádzajú na stream, napríklad myslím aj BBC redukuje alebo bude redukovať TV okruhy. Ostane možno len 24-ka s aktuálnymi správami a to bude všetko. Ďalej nepáči sa mi a to nie len u nás prechod TV na model platenej televízie. Markíza odišla z DVB-T zatiaľ čo dlhé roky išla bezplatne analógovo a neskôr DVB-T a teraz síce je v DVB-T ale ako platená TV a podobne aj TA3 ktorá ale aspoň nemala históriu celoplošného šírenia v analógu na rozdiel od markízy a navyše aj v DVB-T začala neskôr ako sa to riadne prešlo z analógu. Postupne Markíza zanikne v prospech Voyo, JOJ v prospech joj play a podobne. Rádia síce majú podcasty ale vzhľadom na pomerne zlé možnosti internetu v autách a celkovo na cestách a kvôli dopravným správam ešte dlho budú fungovať oproti TV hoci digitál sa bude realizovať no stále to na rozdiel od streamovacích služieb bude lineárne na rozdiel od TV, hoci tiež sa budú relácie redukovať najmä tie ktoré môžu byť robené ako podcast ale rádií ostane viacero aj STVR ale aj nejaké súkromné budú na rodlzidel od TV. Aj keď možno v budúcnosti tiež zaniknú no ešte dlhú dobu v autách bude problém mať aktuálne správy cez streamovacie služby alebo čítať počas jazdy na webe na rozdiel od toho ako je to možné doma a teda kým nebudú plne autonómne autá tak rádiá ešte budú na rozdiel od TV. Ale aj TV ešte zatiaľ stále funguje, otázne, do kedy.
to si potom nepocul diskusiu erica whistlera s tonnym curry na rti pred dakym mesiacom.preto som daLA tuto temu,lebo ma zaujimalo co na to moj poddany lud.cau lubosss.nemala som to z prsta a taka sibnuta tema to nieje.there s nothing more to say.fuck off
nemyslim si ze moje temy su az tak sibnute ,sorry a bavi ma to lubossss lebo sa vyznam v mediach lepsie ako oni sami.nenutim nikoho sa nasilu vyjadrovat a a hlupe reci nech si daju vyhybku na fora o zvyseny polatkov za fora.dikkky lubos a pepo.som mila....viem
(ne)mila Anjelska Princezna, prosim prestan zakladat taketo sibnute temy........
Touto otazkou sa ludia zaoberali niekedy pred tridsiatimi rokmi. Teraz to uz nie je velmi aktualne, lebo aj radia aj televizie si nasli svoje miesto.
Princeznička milá, keď Ťa už baví zakladať toľko tém, tak aspoň do tejto Ti prispejem. A napíšem asi toľko, že budú aj rádiá, v autách, pri nejakej činnosti kde sa ľudia sústredia viac na ňu a budú aj televízie. Najmä vtedy keď si chce človek doma oddýchnuť. Určite obe médiá budú ešte dlho existovať.
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň