Diskusia k téme Rádio FM 105.4 MHz Banská Bystrica, Laskomer 630 metrov
Zrejme kvôli údržbe..
Asi odstávka, údržba, alebo výpadok elektrickej energie alebo trasy, satelitu alebo porucha...
nešlo FM-ko z Laskomera, ani Devín a Expres, nevie niekto prečo ? Potom som skúšal až po 10:30 a už to išlo.
Fajn, môžem potvrdiť navýšenie výkonu FM, RDS je tiež OK. Došlo k nemu medzi 13:30 a 14:30, presne to neviem, vysielanie sa neprerušilo, no viem, že o 13:30 to ešte nebolo.
Prevadzkovatel vysielaca dnes realizuje navysenie vykonu. A to este nie je koniec decembra :-)
Už je 12.12. a ešte doteraz nebol navýšený výkon FM-ka na 105.4 MHz pre BB, som zvedavý, že či sa to vôbec stihne do konca decembra, tak totiž bolo prisľúbené. :-)
Už začínam byť ohľadne navýšenia výkonu skeptický, sľuby, sľuby a efekt žiadny, bude to vôbec do konca roka ? Už boli minimálne 2 termíny a nič, kde to väzí ?? :-)
Takže aký je nový termín, opäť sme sa nedočkali, malo to teraz byť do 15.11.2007 :-|
Samozrejme, že tam malo byť najneskôr, ospravedlňujem sa.
Tak uvidíme, že kedy navýšia ten výkon, malo by to byť najskôr do 15.11.2007 ;-)
Gustáv Kazimír Zechenter LASKOMERSKÝ :-)
Ide to pomaly, no predsa a tesim sa za tyx, ktori efemko cakaju i v ZA a inyx mestax. Tak doladenia!
105,4 MHz Banska Bystrica-Laskomer, 617 m, ma schvaleny zvyseny vykon na 2 kW ERP (TU SR schvalil 31. maja 2007). Definitivnu bodku za schvalenim dala Rada pre vysielanie a retransmisiu na zasadnuti 03/07/2007. Tak a hor sa do realizacie... (... po nadobudnuti vykonatelnosti rozhodnutia RVR)
Dnes som pisal na nasu stranku www.peticiafm.szm.sk info ohladom odovzdavania peticie za dokrytie signalom Radia FM na uzemiach, kde po januari 2007 stratili posluchaci moznost jeho prijmu. Vsetko sa docitate prave tam!FM FOREVER!!!
Ako nám povedal predseda Rozhlasovej rady Vladimír Talian do jedného mesiaca bude zvýšený vyžiarený výkon 80W vysielača v Banskej Bystrici, pravdepodobne dosiahne 1kW. Na košickom vysielači sa podobný krok zatiaľ podľa našich informácii kvôli obmedzenosti frekvenčného spektra nechystá.
Bolo to uverejnené 8.2.2007
PS: Zatiaľ žiadne navýšenie výkonu na 1kW sa nekonalo. :-|
To nie že je zbytočné. Pre Babky ktoré používajú kadejaké UNITRY a TESLY C 100. Vieš tie majú tie pásma FM od 50 do 70 MHz. Teda jedine AM (Amplitúdová Modulácia) a nie to ešte FM (Frekvenčná Modulácia) - VKV (veľmi krátke vlny). Takže patria AM to ešte ujde. Ale Regina ide len cez FM /VKV/. A AM vysielač by neuniesol ani jednu FM anténu do 10 Wattov a nie to 500 wattov. (Keby to dakto urobil, AM vysielanie by bolo rušené /ZEM/ a To rušenie by pohltilo FM vlny. Takže mislím že by to asi k ničomu neviedlo. (SNP vysielač je možnmo už s tými ochranami, takže neviem)
To je pravda, že ide o odlišnú konštrukciu, i keď si myslím, že pár antén by to unieslo. AM vysielanie je naozaj už zbytočné pre naše pomery. Treba uznať, že by to niekto rád počúvať aj v zahraničí ale kvalita je proste slabá... Každopádne ďakujem za vysvetlenie....
Sucha hora - stoziar, ktory vysiela VKV (FM, stanice v rozsahu 87,5 do 108,0 MHz)
Laskomer - stoziar, ktory vysiela stredne a dlhe vlny (teda radio Patria, asi aj regina a kadejake zahranicne radia, akoze slobodna europa) tieto vlny sa zaobluju so zemskym povrchom, a kedysi sa vysielalo len na nich (casy ked hrali strechy na domoch :-) ).
a radio patria vysiela ako si Lalo na uvod spravne napisal na AM:
http://www.slovakradio.sk/inetp ortal/index.php?page=patria-new&refP age=noRightNav&predajPrenaj=true
Dopočul som sa že odtiaľ vysiela Patria na AM. Neviem či je to pravda ale asi hej. No mne sa skôr zda že patria vysiela so Suchej hory.
fixto, akoby som ti to...
je sice pravda, ze vysielanie na AM vlnach je prezitok spred 89, ale jednoducho nemozes povesat na dipol FM vysielace, lebo by si ho spojil so zemou a tym by stratil svoju funkciu (ak ste na obchodnej akademii mali fyziku tak vies o com hovorim...). A okrem ineho nemyslim si, ze Laskomersky velky vysielac je konsrtukcne urceny na vysielanie FM. Myslim tym, ci by vydrzal tiaz tolkych anten, ako by sa robil servis, kabelaz a pod. Ved si provnaj napr. Skalku (Suchu horu) a Laskomer - konstruckne absolutne rozdielne stoziare.
Preco by aj potom pred par rokmi pribudol na Laskomeri dalsi mensi vysielac, ktory zabezpecuje prave vysielanie VKV.
Ale skor si myslim, ze by sme sa mali vratit k teme. Ja osobne skutocne vyjadrujem suhlas, ze _FM je po technickej stranke nepocuvatelne: pocas starej struktury SRo si pamatam, ze _FM som chytal na mojom i-riveri kdekolvek v byte a v akejkolvek polohe a na regine (ked som si ju obcas z recesie zapol) som musel vykrucat sluchadla (sluzia ako antena) v takych krcoch :-D a teraz je to naopak.
No koniec koncov nemyslim si, ze ta frekvencia je vobec dobra - bije sa to s Vivou, Okeyom, obcas aj s FUNom... Neviem si predstavit ako sa da vyriesit sucasna situacia...
No to viem to je v poriadku, ale to je v podstate nepotrebne ... Ide o to, že by odtiaľ mohli vysielať aj FM???
Ten velky vysielac je dipol, teda zabezpecuje prenos AM vln...
to sice neodpovedalo na tvoju otazku naco stoji, ja len aby bolo vsetko jasne
Rádiá vysielajú totiž z Laskomera len zo strechy tej spodnej budovy a nie z vrchu vysielača... to je tá najväčšia srana. Lebo keď sa ďalekohľadom pozriem na ten vysielač nie je tam hore nič. Len na spodku digitálne vysielanie TV... Tak načo potom taký vysielač stojí...
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň