menu
predchádzajúce
nasledujúce
spustiť rotovanie
zastaviť rotovanie

Rozhlasová rada zatiaľ vypočula 6 kandidátov na šéfa SRo

| SITA

Rozhlasová rada dnes podvečer dokončila vypočúvanie prvých šiestich kandidátov na post generálneho riaditeľa Slovenského rozhlasu. Boli medzi nimi Ján Udič, Marián Šinkovič, bývalý podpredseda licenčnej rady, divadelný dramaturg Peter Kováč, vysokoškolský pedagóg a mediálny analytik Andrej Školkay, Roland Keťko a šéfdramaturg Dvojky STV Ľuboš Machaj.

Jedným z najhorúcejších kandidátov na tento post, ako to aj naznačil jeden z členov rady Peter Michalica, bol Ľuboš Machaj. Medzi jeho prednosti patrilo to, že spomedzi všetkých kandidátov má najväčšie skúsenosti s prácou v rozhlase. Bývalý programový riaditeľ Rádia Twist, dlhoročný pracovník Slovenského rozhlasu a šéfdramaturg Dvojky STV by ako riaditeľ chcel presadiť hneď po nástupe do funkcie finančný, právny a personálny audit. Podobne ako ostatní kandidáti by chcel docieliť vyrovnané hospodárenie a zbavenie sa dlhov Slovenského rozhlasu. Machaj sa spolieha na to, že parlament koncom roka prijme nový zákon o Slovenskom rozhlase, ktorým by sa zvýšili príjmy z koncesionárskych poplatkov. Ak by sa tak nestalo, je podľa neho ohrozená existencia tejto inštitúcie. Ďalším podstatným bodom Machajovej koncepcie je zlúčenie a eliminovanie niektorých okruhov SRo. Podľa jeho predstavy by vznikli tri okruhy, ktoré by boli z hľadiska pokrytia a programovania rovnocenné. Rádio Slovensko by bolo spravodajské a súčasné, Rádio Devín by bolo obohatené o programové prvky Rádia FM a tretím okruhom by bolo Rádio Regina, ktoré by spájalo regionálne a národnostné vysielanie. Rádio Regina by od Rádia Devín získalo niektoré frekvencie.

Na dnešnom vypočúvaní rady zazneli rôzne návrhy a vízie kandidátov. Roland Keťko z Komárna napríklad uviedol, že za jeho šéfovania by sa Slovenský rozhlas stal symbolom napredovania a prosperity Slovenska. Riaditeľ rozhlasu by podľa neho mal pôsobiť ako vizionár a organizátor. Vyrovnané hospodárenie by chcel zabezpečiť vďaka piatim zložkám: príspevkami od štátu, koncesionárskymi poplatkami, predajom reklamy, speňažením vlastnej tvorby a prostriedkami z Európskej únie. Jeho cieľom by bolo posilniť systém kontroly a právnej ochrany a tiež zreálniť platy, keďže podľa neho "straty stúpajú, aj platy stúpajú."

Dopoludnia členov rady najviac prekvapil kandidát Ján Udič. Stručne načrtol svoju predstavu o fungovaní rozhlasu, pričom nevyčerpal ani vyhradených 30 minút. Navrhol do programu vniesť "viac znesiteľnej pikantérie" a rozšírenie žánru "rádionovely." Pri otázke, či by mohol charakterizovať jednotlivé okruhy rozhlasu a zhodnotiť ich kvalitu, odpovedal: "Nemohol." S touto odpoveďou sa členovia rady nechceli uspokojiť a začali sa zaujímať, či kandidát vôbec vie, aké okruhy rozhlas má. Udič však naďalej odmietal odpovedať a povedal, že on v aute počúva Slovenský rozhlas, ktorý vysiela na frekvencii 96.6 MHz. Zároveň priznal, že "štatút Slovenského rozhlasu nemá podrobne preštudovaný," na čo mu členovia rady vysvetlili, že rozhlas nemá štatút, ale riadi sa zákonom o Slovenskom rozhlase.

Vypočúvanie zvyšných troch kandidátov na riaditeľa rozhlasu bude pokračovať v stredu od 9:00. Členovia rady si vypočujú projekty riadenia a rozvoja rozhlasu v podaní hovorcu ministerstva zdravotníctva a bývalého šéfredaktora Rádia Slovensko Karola Farkašovského, bývalého šéfa STV Milana Materáka a Michala Durilu.

Verejné vypočutie sa koná v sídle rozhlasu na Mýtnej ulici v Bratislave. Na verejnom vypočutí predstavujú kandidáti svoj projekt bez prítomnosti ďalších záujemcov. Každý má na svoju prezentáciu pol hodinu, po ktorej nasledujú otázky členov rady. Po vypočutí posledného uchádzača otvára predseda rady rozpravu bez účasti kandidátov. Hlasovať sa bude v termíne, ktorý určí rada, najskôr ale deň po skončení funkčného obdobia terajšieho generálneho riaditeľa SRo Jaroslava Rezníka, čo bude 7. októbra.

O generálnom riaditeľovi rozhoduje 15-členná Rozhlasová rada. Ak na prvom hlasovaní nezíska ani jeden z uchádzačov aspoň desať hlasov, do druhého kola voľby postúpi každý, kto získa minimálne tri hlasy. Pokiaľ sa rada na novom generálnom riaditeľovi nedohodne, rozhlas bude riadiť ekonomická riaditeľka Hilda Gajdošová.

pridať príspevok  Diskusia k článku: žiadny príspevok

K tomuto článku zatiaľ nie je žiadny diskusný príspevok.
Pridajte prvý príspevok!

Aktuálne články

Počúvanosť
pondelok, 15.7.2024
1.
21,12%   - 0,33%
2.
18,92%   + 4,00%
3.
10,55%   + 4,69%
4.
9,34%   - 1,54%
5.
7,56%   + 1,82%
Počúvanosť cez web a aplikáciu Radia.sk - 15.7.2024
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
1.
15,90%   - 0,17%
2.
13,48%   - 0,58%
3.
9,99%   + 0,14%
4.
8,77%   + 0,25%
5.
7,42%   - 0,20%
MEDIAN SK - Market & Media & Lifestyle - TGI
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
III. - V. etapa 2024
1.
31,0%   - 0,1%
2.
22,2%   + 0,1%
3.
21,4%   - 0,1%
4.
18,7%   + 0,2%
5.
16,0%   ± 0,0%
MEDIAN SK, RADIOPROJEKT, III.-V./2024
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň
Hranosť
28. týždeň 2024 08.07.2024 - 14.07.2024
1.
Album
Imagine Dragons
Eyes Closed
2.
Album
Artemas
I Like The Way You Kiss Me
3.
Album
Cyril
Stumblin' In
4.
Album
Dasha
Austin
5.
Album
Benson Boone
Beautiful Things
34. týždeň 2019 26.08.2019
1.
Album
Shawn Mendes & Camila Cabello
Señorita
2.
Album
Daddy Yankee & Katy Perry Feat Snow
Con Calma
3.
Album
Billie Eilish
Bad Guy
4.
Album
Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus
Old Town Road
5.
Album
Katy Perry
Never Really Over