menu
predchádzajúce
nasledujúce
spustiť rotovanie
zastaviť rotovanie

V manažmente RTVS by mal byť Machaj, Vašinová a Ondro

| SITA

Kto obsadí vedenie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) nechce nová šéfka RTVS Miloslava Zemková konkretizovať. Oficiálne to zverejní, až keď to oznámi Rade RTVS, ktorá bude schvaľovať okrem iného aj organizačnú štruktúru inštitúcie. Na dnešnom brífingu po štvrtkovom zvolení do funkcie však generálna riaditeľka RTVS menovala medzi ľuďmi, s ktorými chce spolupracovať - Ľuboša Machaja, ktorý je programovým riaditeľom SRo a zastupujúcim generálnym riaditeľom STV, Danielu Vašinovú, ekonomickú riaditeľku SRo a zastupujúcu riaditeľku SRo a Petra Ondra, bývalého krízového manažéra Penty. Podľa Zemkovej k nim patria aj "ďalší dvaja ľudia, ktorí žiaľ pre nemožnosť ich normálneho odmeňovania mi odmietli nástup vzhľadom k tomu, že by išli výrazne dole oproti súčasnému stavu".

Manažérske pozície RTVS by mali obsadiť "ľudia, s ktorými som pracovala na projekte, respektíve, ktorí boli konzultantmi projektu a naozaj s nimi počítam na riadiace pozície," doplnila Zemková. Svoj projekt riadenia a rozvoja RTVS na päťročné funkčné obdobie konzultovala s ekonómami, právnikmi a odborníkmi na program.

Podľa informácií Mediálne.sk bude RTVS "stáť na piatich manažéroch riadiacich päť sekcií - ekonomiky, programu, techniky, reklamy a obchodu. Poslednou bude sekcia generálnej riaditeľky. Sekciu ekonomiky bude riadiť pravdepodobne Peter Ondro, donedávna krízový manažér Penty, kde bol manažérom v stredoeurópskom holdingu výrobcov mäsa pod názvom Carnibona".

Zemková verí, že spolupráca s Radou RTVS bude fungovať. Rada tvorí s jej pozíciou generálnej riaditeľky vedenie nového verejnoprávneho média. Rozdelenie deviatich členov rady do štyroch oblastí - na odborníkov na televízne a rozhlasové vysielanie, ekonomiku a právo považuje za dobrý systém. Osobne pozná troch - štyroch členov a myslí si, že sú to kvalitní ľudia, ktorí pôsobili buď na pôde Slovenskej televízie, alebo na pôde Slovenského rozhlasu. Parlament do rady zvolil za rozhlasovú oblasť - Ildikó Nagyovú, Vladimíra Slováka a Vladimíra Taliana a za televíznu oblasť - Milana Antola, Dóru Hushegyiovú a Andreja Miklánka. Dve pozície v rade za ekonomiku reprezentujú Martin Kabát a Miroslav Kollár a právnu oblasť zastupuje Michal Jesenko.

RTVS podľa Zemkovej v súčasnosti prehodnocuje všetky zmluvy, ktoré má uzavreté. Medzi nimi tiež s externými spolupracovníkmi. Nie je to jednoduché, lebo zmlúv je približne 40-tisíc ročne. "Znižujem ich už teraz, je to samozrejme vec dohody, pretože na niektorých ľuďoch, na niektorých výkonoch nám veľmi záleží. A tí ale chápu situáciu, v akej RTVS momentálne je," informovala Zemková. Vedenie RTVS sa s nimi snaží dohodnúť. Dočasné vedenie spravodajstva STV dnes oznámilo, že diskusné relácie STV už nebudú moderovať externí spolupracovníci, ale iba interní zamestnanci televízie.

Zemková tvrdí, že nikoho by nepotešilo, ak by mu znížili plat o tisíc eur. Reagovala tak na fakt, že poslancom Národnej rady SR sa tento týždeň nepodarilo zvýšiť plat šéfovi RTVS. Namiesto navrhovaných vyše päťtisíc eur mesačne sa tak bude musieť Zemková uspokojiť s platom približne tritisíc eur. Pritom v pozícii generálnej riaditeľky SRo zarábala približne štyritisíc eur.

RTVS nie je ziskový projekt a peniaze, ktoré získa, musí používať na tvorbu programov, zdôraznila historicky prvá šéfka RTVS. K posunu v tvorbe programu podľa nej príde, no nebude to okamžite. "Skôr si myslím, že bude musieť dôjsť najprv k redukcii a ozdraveniu, až potom ku kvalitatívnemu a možno mierne kvantitatívnemu rozvoju," dodala Miloslava Zemková. Verejnoprávne médiá na Slovensku majú podľa nej zmysel. Ak im však nepomôže štát, hrozí im zánik. Dlh RTVS je k dnešnému dňu 18 miliónov eur a strata, bez strát dcérskych spoločností, dosahuje 43 miliónov eur. RTVS zároveň hrozí exekúcia zo sporu s Omega plus, začiatkom januára dosahovala výšku 5,918 milióna eur.

Dočasnú riaditeľku RTVS a bývalú šéfku SRo Miloslavu Zemkovú zvolili vo štvrtok 10. februára za historicky prvú generálnu riaditeľku RTVS poslanci Národnej rady SR vo verejnej voľbe na funkčné obdobie päť rokov. V 2. kole voľby za Zemkovú hlasovalo 80 zo 137 prítomných zákonodarcov, jeden bol proti a nikto sa nezdržal. Protikandidát na post šéfa RTVS, generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník získal jeden hlas, 56 bolo proti a 24 sa zdržalo. V prvom kole hlasovalo za Zemkovú 75 poslancov zo všetkých 150 zákonodarcov, ktorí sa zúčastnili na voľbe. K zvoleniu v prvom kole jej chýbal len jeden hlas. Za Jaroslava Rezníka hlasovalo v prvom kole osem poslancov.

pridať príspevok  Diskusia k článku: žiadny príspevok

K tomuto článku zatiaľ nie je žiadny diskusný príspevok.
Pridajte prvý príspevok!

Aktuálne články

Počúvanosť
utorok, 16.7.2024
1.
21,20%   + 0,08%
2.
18,32%   - 0,60%
3.
10,54%   - 0,01%
4.
9,43%   + 0,09%
5.
7,39%   + 0,19%
Počúvanosť cez web a aplikáciu Radia.sk - 16.7.2024
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
1.
15,90%   - 0,17%
2.
13,48%   - 0,58%
3.
9,99%   + 0,14%
4.
8,77%   + 0,25%
5.
7,42%   - 0,20%
MEDIAN SK - Market & Media & Lifestyle - TGI
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
III. - V. etapa 2024
1.
31,0%   - 0,1%
2.
22,2%   + 0,1%
3.
21,4%   - 0,1%
4.
18,7%   + 0,2%
5.
16,0%   ± 0,0%
MEDIAN SK, RADIOPROJEKT, III.-V./2024
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň
Hranosť
28. týždeň 2024 08.07.2024 - 14.07.2024
1.
Album
Imagine Dragons
Eyes Closed
2.
Album
Artemas
I Like The Way You Kiss Me
3.
Album
Cyril
Stumblin' In
4.
Album
Dasha
Austin
5.
Album
Benson Boone
Beautiful Things
34. týždeň 2019 26.08.2019
1.
Album
Shawn Mendes & Camila Cabello
Señorita
2.
Album
Daddy Yankee & Katy Perry Feat Snow
Con Calma
3.
Album
Billie Eilish
Bad Guy
4.
Album
Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus
Old Town Road
5.
Album
Katy Perry
Never Really Over