menu
predchádzajúce
nasledujúce
spustiť rotovanie
zastaviť rotovanie

Dočasné vedenie RTVS sľubuje podpisovať iba nutné zmluvy

| SITA

RTVSTransparentné nakladanie s financiami a podpisovanie len pre chod Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) nevyhnutných zmlúv sľubuje dočasné vedenie RTVS. Do zvolenia nového generálneho riaditeľa RTVS povedú verejnoprávne médium ekonomická riaditeľka RTVS Daniela Vašinová (SRo) a poradca generálnej riaditeľky RTVS pre strategické a investičné projekty Peter Ondro (STV). Podpisovať sa podľa Ondra budú len najnevyhnutnejšie zmluvy, ktoré súvisia s vysielaním. "Budú sa realizovať len tie zmluvy alebo verejné obstarávania, ktoré zo zákona musíme vykonávať, len tie najnevyhnutnejšie verejné obstarávania, ktoré by mohli ohroziť chod RTVS alebo bezpečnosť," konštatoval Ondro na dnešnom mimoriadnom rokovaní Rady RTVS po utorkovom odvolaní Miloslavy Zemkovej.

"Konáme spoločne vo všetkých veciach, v ktorých konala doteraz generálna riaditeľka, ostatné podpisové oprávnenia na nižších úrovniach zostávajú v platnosti," doplnila Vašinová. Podľa nej sa zabezpečia zmluvne iba tie veci, aby bol chod inštitúcie bezproblémový. Zástupcovia šéfa RTVS zaistia zverejnenie výzvy o voľbe šéfa RTVS vo vysielaní. Ako uviedol Ondro, RTVS pokračuje v súťaži na predloženie ponúk na prenájom priestorov pre mediálny komplex, ktorá bola dôvodom na odvolanie Zemkovej. "Súťaž bude pokračovať v zmysle pravidiel tak, ako bola vyhlásená. To znamená do 16. júla sa majú prihlásiť uchádzači, potom budú otvorené obálky, kde je nominovaný aj zástupca rady a po otvorení obálok nastáva technické vyhodnotenie ponúk," konštatoval Ondro s tým, že postup verejného obstarávania nebol právne spochybnený. Výsledok nevie predpokladať, no vyhlásenie výsledkov súťaže sa predpokladá okolo 15. augusta, teda pravdepodobne už po zvolení nového šéfa verejnoprávneho telerozhlasu.

Rada RTVS dnes vzala na vedomie uznesenie Národnej rady SR o odvolaní generálnej riaditeľky RTVS Miloslavy Zemkovej z 26. júna. Zároveň priznala obom zástupcom šéfa RTVS - Vašinovej aj Ondrovi mesačnú odmenu za zastupovanie. Každému pripadne polovica mesačnej mzdy generálnej riaditeľky RTVS, ktorá je štvornásobkom priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky zverejnenej Štatistickým úradom SR za predchádzajúci kalendárny rok. Je to približne 3 100 eur.

Podľa výzvy pre uchádzačov o post generálneho riaditeľa RTVS, ktorú vo štvrtok 28. júna schválil Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá, by národná rada mohla nového riaditeľa RTVS voliť už začiatkom augusta. Uchádzači o tento post sa môžu prihlásiť do výberového konania do 17. júla. Mediálny výbor 18. júla otvorí obálky s prihláškami a oboznámi sa s kandidátmi. Verejné vypočutie záujemcov o post šéfa RTVS bude 30. júla. Do dvoch pracovných dní od verejného vypočutia posledného kandidáta predloží výbor národnej rade návrh na voľbu generálneho riaditeľa RTVS so svojím stanoviskom.

Miloslavu Zemkovú 26. júna po necelom roku a pol vo funkcii prvej generálnej riaditeľky spojeného verejnoprávneho média odvolala Národná rada SR. Za jej odvolanie sa v tajnom hlasovaní vyjadrilo 82 z 85 prítomných poslancov, dvaja boli proti a jeden sa zdržal. Miloslava Zemková si prevzala uznesenie NR SR o odvolaní v deň odvolania. "Vzápätí podala sťažnosť na Ústavný súd SR pre nezákonnosť odvolania," informoval hovorca RTVS Richard Šümeghy. Výpoveď z pracovného pomeru bude musieť Zemkovej dať nový generálny riaditeľ RTVS.

Zemková od apríla 2006 viedla SRo, na čelo RTVS bola zvolená 10. februára 2011 hlasmi 80 poslancov na päťročné funkčné obdobie. Nové médium RTVS vzniklo 1. januára 2011 zlúčením Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu. Dovtedy volili generálnych riaditeľov STV a SRo členovia rád STV a SRo.

Dôvod na hlasovanie parlamentu o odvolaní Zemkovej dal 19. júna Výbor NR SR pre kultúru a médiá, keď schválil návrh uznesenia na odvolanie generálnej riaditeľky RTVS. Za uznesenie hlasovali všetci siedmi poslanci za vládnu stranu Smer-SD, všetci opoziční boli proti. Podľa mediálneho výboru dôvodom na odvolávanie je, že Zemková 3. apríla 2012 zverejnila výzvu na predloženie ponúk na prenájom priestorov pre mediálny komplex, ale vopred o tom písomne neinformovala Radu RTVS, čím podľa predsedu mediálneho výboru Dušana Jarjabka (Smer-SD) porušila zákon. Podľa Jarjabka zverejnenie výzvy možno považovať za konanie smerujúce k vstupu do zmluvného záväzku a Zemková podľa Jarjabka porušila zákon. Zemková však tvrdí, že vedenie RTVS by Radu RTVS informovalo po vyhodnotení súťaže, ak by priniesla vhodné riešenia a vzišiel by z nej zmluvný partner.

Pred oficiálnym začiatkom rokovania sa poďakoval predseda Rady RTVS Miroslav Kollár ex-generálnej riaditeľke RTVS za vykonanú prácu a dal jej kyticu. Bývalá šéfka a členovia rady si podali ruku, následne Zemková z mimoriadneho rokovania rady odišla. Kollár radu informoval, že pred začiatkom rokovania sa aj s ďalšími zástupcami RTVS stretol s predsedom parlamentného mediálneho výboru Dušanom Jarjabkom (Smer-SD), ktorý mu odovzdal znenie výzvy na voľbu nového šéfa RTVS.

Súvisiace články

pridať príspevok  Diskusia k článku: žiadny príspevok

K tomuto článku zatiaľ nie je žiadny diskusný príspevok.
Pridajte prvý príspevok!

Aktuálne články

Počúvanosť
pondelok, 15.7.2024
1.
21,12%   - 0,33%
2.
18,92%   + 4,00%
3.
10,55%   + 4,69%
4.
9,34%   - 1,54%
5.
7,56%   + 1,82%
Počúvanosť cez web a aplikáciu Radia.sk - 15.7.2024
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
1.
15,90%   - 0,17%
2.
13,48%   - 0,58%
3.
9,99%   + 0,14%
4.
8,77%   + 0,25%
5.
7,42%   - 0,20%
MEDIAN SK - Market & Media & Lifestyle - TGI
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
III. - V. etapa 2024
1.
31,0%   - 0,1%
2.
22,2%   + 0,1%
3.
21,4%   - 0,1%
4.
18,7%   + 0,2%
5.
16,0%   ± 0,0%
MEDIAN SK, RADIOPROJEKT, III.-V./2024
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň
Hranosť
28. týždeň 2024 08.07.2024 - 14.07.2024
1.
Album
Imagine Dragons
Eyes Closed
2.
Album
Artemas
I Like The Way You Kiss Me
3.
Album
Cyril
Stumblin' In
4.
Album
Dasha
Austin
5.
Album
Benson Boone
Beautiful Things
34. týždeň 2019 26.08.2019
1.
Album
Shawn Mendes & Camila Cabello
Señorita
2.
Album
Daddy Yankee & Katy Perry Feat Snow
Con Calma
3.
Album
Billie Eilish
Bad Guy
4.
Album
Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus
Old Town Road
5.
Album
Katy Perry
Never Really Over