menu
predchádzajúce
nasledujúce
spustiť rotovanie
zastaviť rotovanie
Pestré Vianoce s Rádiom Slovensko

Pestré Vianoce s Rádiom Slovensko

| RTVS , Tlačová správa

Vianočné sviatky s Rádiom Slovensko – najpočúvanejšou rozhlasovou programovou službou RTVS – budú tradične pestré. Vo vysielaní nebudú chýbať vianočné zvyky a tradície, zaujímaví hostia a priehrštie dobrej hudby. Neopomenieme aj meditatívny a kresťanský rozmer najkrajších sviatkov roka, ktorým dominuje láska, pokoj, harmónia a spolupatričnosť.

Zo štedrej vianočnej ponuky vyberáme:

Predvečer Štedrého dňa

Ona je Slovenka, on Japonec. Stretli sa však na neutrálnej pôde – v Austrálii. S Marikou Gombitovou si Masahiko ešte nemal príležitosť zaspievať, so svojou manželkou Oľgou si však spievajú často. Herečka Oľga Belešová a jej japonský manžel Masahiko Shiraki budú hosťami Vlada Franca v programe Túto hudbu mám rád 23. decembra o 10.05 h.

„Ježiško zvoní, otvorte!" – veta, ktorá sa spája s Vianocami na Slovensku, ale aj názov vianočnej hry Stanislava Štepku. Vianočný príbeh, ktorý sa môže odohrať v hociktorom paneláku. Obyčajné stretnutia so susedmi, ktorí niekedy o sebe nevedia skoro nič. Stanislav Štepka ako Ježiško sa ozve z Rádia Slovensko krátko po 11.00 h.

Chladnokrvný, starý chamtivec, ktorého sa každý bál a nik ho na ulici nepozdravil. Ešte aj na Štedrý deň pracoval v studenej kancelárií... Nechcel totiž míňať peniaze na uhlie. Taký bol Ebenezer Scrooge z Vianočnej koledy Charlesa Dickensa. Klasické podobenstvo o sile vianočného času, ktorý má moc premieňať ľudí, v spracovaní Jána Bábika uvedieme v predvečer štedrého dňa po 20.00 h.

Krátko po 21.00 h odvysielame sviatočne ladený magazín Cesty. Okrem želaní viacerých spolupracovníkov náboženského vysielania Slovenského rozhlasu si budete môcť vypočuť unikátny zvukový záznam. Presne pred rokom 23. decembra 2011 bol hosťom Pavla Gabriša v Nočnej pyramíde Ernest Weidler. Aj keď tento dlhoročný rozhlasový redaktor už nie je medzi nami, časť Nočnej pyramídy o službe kresťana, o hľadaní pokoja či tvorivého nepokoja, si v Cestách môžete vypočujete.

O 22.27 h. sa začne ďalšie z vydaní filozofickej Nočnej pyramídy Igora Haraja. Vo svojej najnovšej knihe „Ježiš Nazaretský" pápež Benedikt XVI. tvrdí, že nie všetky ľudové predstavy o Ježišovom narodení a o vianočnom príbehu zodpovedajú skutočnosti. Kedy a kde sa teda podľa súčasných vedeckých poznatkov Ježiš Kristus narodil, aké mal detstvo a čo najviac ovplyvnilo jeho myšlienkový svet. Aj o tom bude hovoriť biblický archeológ Jozef Jančovič.

Štedrý deň

Nechceme Vás budiť. Ale ak nebudete spať, Štedrý deň na Rádiu Slovensko sa začína už o polnoci! Roráty, Vianoce na dedine, v domoch, na dvoroch i v kostoloch, spomienky starých materí na vianočné tradície a zvyky. To všetko a oveľa viac v Noci na Slovensku z 23. na 24. decembra.

Vianoce, to je aj spoločný stôl, stretnutie rodiny, blízkych a príjemné rozhovory. Počúvajte naše rozprávania pri Vianočných stoloch počas celého Štedrého dňa: Ako trávia Vianoce manželia Stražanovci? Katka Koščová koncertuje po celom Slovensku, ale najradšej je doma. Aké sú Vianoce v spomienkach Milky Zimkovej? A zavedieme vás aj k rozprávkovému stolu princeznej Arabely!

Zvyky, tradície, vianočné obrady, výzdoba domácností – to všetko malo na Slovensku rôznu podobu. Napriek regionálnym rozdielom Vianoce vždy voňali, stoly boli štedré, rodina spolu a piesne veselé! Rádio Slovensko svojim poslucháčom postupne predstaví Vianoce v historických regiónoch Slovenska – aké boli na Orave, Kysuciach, v Liptove, na Spiši? Aké boli šarišské, či zemplínske Vianoce? A ako vyzerali tradičné Vianoce v Bratislave?

Večer po 18.00 h ponúkneme poslucháčom Vianoce s Naďou Hejnou, slovenskou herečkou a spoluzakladateľkou Slovenského komorného divadla v Martine. Ako vyzerali Vianoce po vojne, v starom Martine alebo na Bystričke? Dozviete sa z archívneho rozprávania Nade Hejnej a zo spomienok jej kolegýň: Elišky Nosáľovej, Marice Bálintovej a Heleny Sudickej.

O 19.30 uvedieme Portrét Alojza Tkáča. Spolupracoval na otvorení a udržiavaní Kňazského seminára v Spišskej Kapitule, pokračoval v opravovaní košickej katedrály, dal vybudovať diecézny kňazský domov vo Veľkom Šariši, znovu otvoril Kňazský seminár v Košiciach, zriadil karmelitánsky kláštor v Košiciach, nové farnosti a ešte veľa ďalšieho. Emeritný arcibiskup košickej rímskokatolíckej arcidiecézy Alojz Tkáč, ktorý si kvôli svojim názorom a postojom vyskúšal aj prácu vodiča električky, či prácu v štátnych lesoch.

V mimoriadnom vydaní relácie Túto hudbu mám rád, na Štedrý večer po 21.00 h, privíta Vlado Franc matku ôsmich synov, lekárku z Kliniky detskej psychiatrie na bratislavských Kramároch, MUDr. Annu Kováčovú. Napriek náročnej práci na klinike, dokázala vždy „udržiavať oheň" aj v rodinnom krbe, a to nielen na Vianoce.

O polnoci prinesieme priamy prenos z Polnočnej omše z Dómu sv. Martina v Bratislave.

Prvý a druhý sviatok vianočný

Po 9.00 h Rádio Slovensko prinesie priamy prenos zo slávnostnej vianočnej omše z Katedrály sv. Františka Xaverského v Banskej Bystrici a o 11.50 h odvysielame pápežské posolstvo mestu a svetu – Urbi et orbi z Vatikánu.

Jedna z prvých herečiek slovenského divadelného, filmového, televízneho i dabingového neba. Umelkyňa, ktorú predchádza povesť skutočnej profesionálky, známej povestnou precíznosťou v práci. Predstaviteľka postáv, ktorá sa z istotou pohybuje na hranici medzi smutným a smiešnym, dobrým a zlým. Ambasádorka projektu Európsky rok aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami 2012. Ale aj úspešná podnikateľka, autorka básničiek pre deti i vášnivá kuchárka. Zita Furková príde do Vianočného štúdia Katy Martinkovej na Prvý sviatok vianočný o 18.10 h.

Aj tí, ktorých piesne si v týchto dňoch hráme a spievame, majú Vianoce. Timkovci, Pavel Hammel, Lucie Bílá, Lanek Ledecký, Maťo Ďurinda, Karel Gott a ďalší. Hudobné legendy Vianoc – ich piesne, ale i spomienky ponúkneme poslucháčom 26. decembra po 11.00 h.

Najskôr bol vychyteným a dravým politickým redaktorom a moderátorom Rádia Twist. Prichytil na hruškách nejedného vtedajšieho slovenského politika, za čo si už vo veľmi mladom veku vyslúžil všeobecné uznanie. Neskôr však vyštudoval Teologickú fakultu Univerzity Karlovej v Prahe a stal sa premonštrátskym kňazom. Dnes má svoju farnosť, hlása Kristovu náuku a stará sa o svojich farníkov. Okrem toho píše básne. Karol Lovaš príde porozprávať o viere, o živote, o ľuďoch i o svete do Nočnej pyramídy Katy Martinkovej na druhý sviatok vianočný o 22.04 h.

Súvisiace články

Súvisiace rádiá

pridať príspevok  Diskusia k článku: žiadny príspevok

K tomuto článku zatiaľ nie je žiadny diskusný príspevok.
Pridajte prvý príspevok!

Aktuálne články

Počúvanosť
pondelok, 15.7.2024
1.
21,12%   - 0,33%
2.
18,92%   + 4,00%
3.
10,55%   + 4,69%
4.
9,34%   - 1,54%
5.
7,56%   + 1,82%
Počúvanosť cez web a aplikáciu Radia.sk - 15.7.2024
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
1.
15,90%   - 0,17%
2.
13,48%   - 0,58%
3.
9,99%   + 0,14%
4.
8,77%   + 0,25%
5.
7,42%   - 0,20%
MEDIAN SK - Market & Media & Lifestyle - TGI
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
III. - V. etapa 2024
1.
31,0%   - 0,1%
2.
22,2%   + 0,1%
3.
21,4%   - 0,1%
4.
18,7%   + 0,2%
5.
16,0%   ± 0,0%
MEDIAN SK, RADIOPROJEKT, III.-V./2024
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň
Hranosť
28. týždeň 2024 08.07.2024 - 14.07.2024
1.
Album
Imagine Dragons
Eyes Closed
2.
Album
Artemas
I Like The Way You Kiss Me
3.
Album
Cyril
Stumblin' In
4.
Album
Dasha
Austin
5.
Album
Benson Boone
Beautiful Things
34. týždeň 2019 26.08.2019
1.
Album
Shawn Mendes & Camila Cabello
Señorita
2.
Album
Daddy Yankee & Katy Perry Feat Snow
Con Calma
3.
Album
Billie Eilish
Bad Guy
4.
Album
Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus
Old Town Road
5.
Album
Katy Perry
Never Really Over