menu
predchádzajúce
nasledujúce
spustiť rotovanie
zastaviť rotovanie

VIDEO: Verejné vypočutie žiadateľov o voľné FM frekvencie - jún 2023

V aktuálnom výberovom konaní bolo zaradených trinásť voľných frekvencií na terestriálne rozhlasové vysielanie. Do výberového konania sa prihlásilo sedem vysielateľov.
VIDEO: Verejné vypočutie žiadateľov o voľné FM frekvencie - jún 2023
zdroj: Pexels.com

Do výberového konania sa neprihlásil žiaden nový vysielateľ. Zo siedmich prihlásených vysielateľov o frekvencie pre dve svoje programové služby žiadal len jediný z nich, a to Marek Petráš pre Rádio Košice a Detské rádio. Spolu sa tak o frekvencie uchádzalo osem rozhlasových staníc.

Najväčší záujem bol o frekvencie 87,8 MHz Nitra a 93,2 MHz Snina. Zoznam všetkých frekvencií ako aj všetkých uchádzačov o ne si môžete pozrieť v samostatnom článku.

Verejné vypočutie žiadateľov, ktoré tradične predchádza rozhodnutiu Rady pre mediálne služby o pridelení frekvencií, sa konalo online prostredníctvom platformy Zoom a bolo tiež naživo prenášané prostredníctvom youtube kanála Rady, ako aj na Radia.sk.

Záznam prenosu z verejného vypočutia:

Rovnakým spôsobom bude realizované aj nadväzujúce rozhodovanie Rady o pridelení frekvencií na jej zasadnutí v nasledujúci deň, v stredu 21. júna 2023, ktorého prenos bude na youtube kanále Rady a na Radia.sk dostupný od 9:30 hod. Po skončení rozhodovania o pridelení frekvencií bude na uvedenom mieste k dispozícii aj záznam z tohto online prenosu.

Približný časový harmonogram dnešných ústnych pojednávaní:

  • 09:30 - D.EXPRES, k. s., Bratislava
  • 09:50 - SUB FM s. r. o., Bratislava
  • 10:10 - Rádio Vlna, s.r.o., Bratislava
  • 10:30 - RADIO a.s., Bratislava
  • 10:50 - Nitrianske rádio s.r.o., Zbehy
  • 11:10 - POWER DEVELOPMENT s. r. o., Michalovce
  • 11:30 - Marek Petráš, Košice

Ako sa jednotliví uchádzači na vypočutí prezentovali?

Europa 2

Zástupcovia slovenskej Bauer medie, si podali žiadosť o dve frekvencie, 98,5 MHz v Tvrdošíne a 93,2 MHz v Snine. Obe žiadali pre rádio Europa 2. Vedenie spoločnosti vyzdvihlo dobré výsledky stanice, podľa ktorých sa znížil náskok Europy 2 voči jej najväčšej konkurencii - Fun rádiu. Technický riaditeľ František Maron podrobne vysvetlil, ako postupne rozvysielali všetky pridelené frekvencie v menších mestách. A tiež vysielač Bardejov presunuli na Stebnickú maguru, na ktorú bola frekvencia 107,1 MHz pôvodne medzinárodne koordinovaná.

Frekvenciou v Tvrdošíne by vyplnili medzeru medzi Námestovom a Bardejovom. Frekvencia v Snine by bola "osamotená", keďže v lokalite severovýchodného Slovenska nemá Europa 2 vôbec žiadne pokrytie. Vedenie Bauer medie chce postupne dokryť aj toto územie, podľa toho, aké budú možnosti. Europa 2 je podľa nich dôležitá stanica. František Maron doslova vyzdvihol, že "pre budúcnosť rádia su mladí poslucháči kľúčoví".

Člen rady Pavel Izrael pripomenul menšie prehrešky voči zákonu, keď sa do vysielania dostali vulgárne výrazy. A tiež program Tri prasiatka, ktorý sa pohybuje na tenkom ľade vzhľadom na svoj obsah. Programový riaditeľ Rasťo Bečaver vysvetlil, že tento program sa vysiela po 22-hodine, keď zákon umožňuje vo vysielaní aj pikantnejšie témy, okorenené štipľavejšími výrazmi.

SUB FM

Alternatívne rádio SUB FM prišlo na radu so žiadosťou o 3 frekvencie. V Leviciach žiadali o 104,2 MHz, kde nemajú vôbec žiadne pokrytie. V Nitre si podali žiadosť o 87,8 MHz, ktorá sa uvoľnila po rádiu Melody. Požiadali aj o veľké sústo, Suchú horu 87,7 MHz, čo je 10 kilowattová frekvencia. Pravdepodobne si prepočítali náklady na túto frekvenciu, a tak sa tejto žiadosti nakoniec vzdali. V Nitre už majú rozvysielanú frekvenciu 105,9 MHz, avšak kvôli kolízii s iným vysielačom z Maďarska by radšej prešli na uvoľnenú 87,8 MHz.

Člen rady Ivan Bindas spomenul prebiehajúce správne konanie voči vysielateľovi, keď sa v Piešťanoch ozval vysielač na frekvencii 105,9 MHz s programom SUB FM. Zástupcovia rádia priznali, že vysielač zapli oni. Vysvetlili, že sa jednalo len o testovacie vysielanie, ktorým chceli vyskúšať dosah a prípadnú kolíziu s iným vysielačom. Podľa slov Erika Petláka bol vysielač zapnutý len 2 hodiny. Zákon však nedovoľuje kedykoľvek zapnúť vysielač, bez platných povolení, hoci len na krátky čas, na testovacie účely.

Zástupcovia stanice nevedeli vysvetliť, že ak by získali novú frekvenciu v Nitre, či by tú terajšiu vrátili, alebo by si ju nechali. Možno by si nechali obe a jednu by prekoordinovali inde. Avšak premyslené to ešte v tejto chvíli nemali.

Rádio Vlna

Zástupcovia celoplošného Rádia Vlna požiadali o stredoslovenskú ženevskú frekvenciu, 87,7 MHz, čím by doplnilo svoju vysielaciu sieť, pozostávajúcu už aj doteraz z viacerých vysokovýkonných frekvencií. Desaťkilowattový vysielač by im pomohol značne rozšíriť vysielanie na strednom Slovensku. Ak by im ju licenčná rada pridelila, vrátili by terajšiu 106,6 z Panského Dielu a 92,0 zo Žiaru nad Hronom.

Fun rádio

Najstaršie súkromné rádio na Slovensku má aj dodnes niekoľko nepokrytých miest v krajine, jedným z nich je aj horná Orava. Fun rádio preto požiadalo o frekvenciu 98,5 MHz v Tvrdošíne. Programový riaditeľ Marek Mikúšek zhrnul všetky doterajšie úspechy, a tiež vyzdvihol bezproblémové fungovanie stanice. Pripomenul, že Fun rádio je zabehnutá značka so známymi moderátorskými menami, pričom dávajú priestor aj novým hlasom.

Rádio v Nitre

Známy nitriansky rozhlasák Michal Kožuch už nejaký čas prevádzkuje svoj projekt Rádio v Nitre na frekvencii 105,4 MHz. Tentokrát požiadal o ďalšiu nitriansku frekvenciu 87,8 MHz ako aj o Zlaté Moravce 91,9 MHz a Levice 104,2 MHz. Na vypočutí vysvetľoval, že jeho rádio nie je iba hudobnou samohrajkou - náhradou za MP3 prehrávač. Podľa jeho slov je dôležité, aby rádio prinášalo aj informácie. A s týmto cieľom chce preniknúť aj do ďalšich miest v Nitrianskom kraji.

Prevádzkovať vysielače nie je lacná záležitosť, najmä pre malého vysielateľa, čo nadhodil aj radný Ivan Bindas. Mnoho iných malých rádií nedokáže rozvysielať pridelené frekvencie, čo im potom prináša problémy s licenčnou radou kvôli nevyužívaniu frekvencií. Michal Kožuch však upozornil, že on to má zabezpečené a frekvencie dokáže rozvysielať a prevádzkovať. V prípade pridelenia nitrianskej 87,8 by si naďalej nechal aj doterajšiu 105,4 MHz.

Na otázku, koľko ľudí počúva Rádio v Nitre, Kožuch uviedol, že čísla terestriálnej počúvanosti nepozná, keďže agentúra Median SK počúvanosť malých rádií nemeria. Avšak pripomenul, že "v digitále", čím mal na mysli pravdepodobne počúvanosť online, má 10 až 12-tisíc poslucháčov. Streamovací server však ukazuje úplne iné čísla: Napríklad v utorok 20.6. v poludňajších hodinách sa číslo "počúva práve teraz" pohybovalo od 25 do 30 poslucháčov. A a "špička" v tomto čase ukazovala 77 poslucháčov.

Majiteľ Rádia v Nitre tiež povedal, že na Facebooku zasahuje cca 40-tisíc ľudí. Tu tiež treba pripomenúť, že facebooková stránka Rádio v Nitre v tom istom čase ukazovala "4 792 ľudí sa to páči" a "Sleduje to 5 300 ľudí".

Rádio Šírava

Východoslovenská regionálka Rádio Šírava má stále záujem rozširovať svoje vysielanie na území východného Slovenska. Na licenčnú radu prišli so žiadosťou o novú frekvenciu 93,2 MHz v Snine a tiež v 99,5 MHz v Prešove, kde doteraz nemajú pokrytie. Stanica by chcela získať aj frekvenciu 95,7 MHz v Košiciach, kde už ale Šírava jeden vysielač má. Konateľ rádia Štefan Pokoželec vysvetlil, že tá doterajšia 93,1 je veľmi slabá a pokrýva len časť mesta. Ďalšia 95,7 by im veľmi pomohla pokryť nepokryté časti Košíc a okolia.

Rádio Košice a Detské rádio

Vysielateľ Marek Petráš na vypočutí zastupoval 2 rádiá, Rádio Košice a Detské rádio. Pre svoje "hlavné" rádio žiadal len o jednu frekvenciu 93,2 v Snine, kde Rádio Košice doteraz nemá pokrytie. Svoju druhú stanicu, Detské rádio, chce rozšíriť do Nitry na 87,8 a Rožňavy na 95,3 MHz. Pre Detské rádio chce takisto získať frekvencie 95,7 MHz v Košiciach a 99,5 MHz v Prešove, pričom v týchto dvoch mestách už má pokrytie. Detské rádio je filantropický projekt, ktorý je súčasťou Rádia Košice.

Súvisiace články

Súvisiace rádiá

pridať príspevok  Diskusia k článku: 8 príspevkov

Vysielac
Vysielac
21.06.2023 00:29
0
2

vysielali ste pred vianocami po veceroch a po vikendoch niekolko tyzdnov. Ste trapni, kes na vypocuti poviete, ze ste vysielali 2 hodiny a testovali. zaujimave testy, zrovna pocas vasich relacii a topolcany ste vtedy zapinali tiez.

Thom
Thom
21.06.2023 00:07
0
0

Co si ty vyviedol, ked ta Danovy urad nevie zastihnut?
Rastislav Čankov, bytom mestká časť Lamač - Bratislava, 841 03
https://www.lamac.sk/files/documents/uradna-tabula…

Jazz_Laco
Jazz_Laco
20.06.2023 20:42
3
2

Našťastie sa tej Ženevy vzdali v prospech Vlny....

Oj, ale majú niektorí ľudia dobré srdce....

forneus1
forneus1
20.06.2023 19:47
4
2

Ved sa priznajte, aky investor za vami stoji, ked si fakt myslite ze dokazete uzivit Zenevu 87,7 :)

Lebo robit sukromne alternativne radio na Slovensku v roku 2023 je cista utopia a pokial nemate vybudovane meno po Slovensku ako ma Radio_FM, tak naozaj neviem ako to chcete financovat. Sa poucte ako dopadlo Radio Ragtime, a to malo silne meno a bol rok 1999 (este roky ked mladi ludia radio realne pocuvali) a aj tak to nedokazali uzivit.

A ked sme pri tom Radiu_FM, uz sa medzi zamestnancami RTVS suska, ze _FM bude do najblizsich rokov cisto digitalne radio a na FM vlnach skonci, lebo rozhlas ho nezvlada zivit. Takze tak.

SUB FM
SUB FM
20.06.2023 15:56
2
2

Neviem kde kto klamal, ale RPMS bol odoslany oficialny list, kde bolo napisane pravdivo prečo bol spusteny vysielac, nikde sme neklamali. Jasne vedenie odpovedalo, že bol spusteny vysielač len za účelom merania interferencii, kôli koordinacii o nič iné nešlo, veď každý vieme, že bez povolení sa vysielať nesmie a, že je treba požiadať o testovacie vyielanie regulačný úrad. Takže asi tak, za túto nepríjemnosť sme sa ospravedlnili. Tie ďaľšie prípady (iné frekvencie) bolo závadzanie diskutujúcich v diskusii na radia.sk.

Aktuálne články

Počúvanosť
pondelok, 15.7.2024
1.
21,12%   - 0,33%
2.
18,92%   + 4,00%
3.
10,55%   + 4,69%
4.
9,34%   - 1,54%
5.
7,56%   + 1,82%
Počúvanosť cez web a aplikáciu Radia.sk - 15.7.2024
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
1.
15,90%   - 0,17%
2.
13,48%   - 0,58%
3.
9,99%   + 0,14%
4.
8,77%   + 0,25%
5.
7,42%   - 0,20%
MEDIAN SK - Market & Media & Lifestyle - TGI
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
III. - V. etapa 2024
1.
31,0%   - 0,1%
2.
22,2%   + 0,1%
3.
21,4%   - 0,1%
4.
18,7%   + 0,2%
5.
16,0%   ± 0,0%
MEDIAN SK, RADIOPROJEKT, III.-V./2024
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň
Hranosť
28. týždeň 2024 08.07.2024 - 14.07.2024
1.
Album
Imagine Dragons
Eyes Closed
2.
Album
Artemas
I Like The Way You Kiss Me
3.
Album
Cyril
Stumblin' In
4.
Album
Dasha
Austin
5.
Album
Benson Boone
Beautiful Things
34. týždeň 2019 26.08.2019
1.
Album
Shawn Mendes & Camila Cabello
Señorita
2.
Album
Daddy Yankee & Katy Perry Feat Snow
Con Calma
3.
Album
Billie Eilish
Bad Guy
4.
Album
Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus
Old Town Road
5.
Album
Katy Perry
Never Really Over