menu
predchádzajúce
nasledujúce
spustiť rotovanie
zastaviť rotovanie

RTVS si v rozhlasovom vysielaní pripomenie 79. výročie začiatku SNP aj Deň Ústavy SR

| RTVS , Tlačová správa
Významné výročia budú počas posledného prázdninového týždňa rezonovať aj v rozhlasovom vysielaní RTVS. V bohatej programovej ponuke pripravila pre poslucháčov množstvo priamych prenosov, zaujímavých rozhovorov, ale aj hudobných programov, fíčrov a rozhlasových hier.
RTVS si v rozhlasovom vysielaní pripomenie 79. výročie začiatku SNP aj Deň Ústavy SR
zdroj: RTVS

Rádio Slovensko

Počas oboch sviatkov – na výročie SNP 29. augusta aj Deň Ústavy SR 1. septembra - bude Rádio Slovensko v správach a aj v Rádiožurnáloch aktívne informovať o priebehu osláv a prinesie z regiónov aktuálne vstupy. Téme SNP sa bude venovať aj publicisticky - v prúdovom vysielaní v rannej a popoludňajšej téme sa poslucháčov opýta, ktoré miesta v ich okolí im pripomínajú Slovenské národné povstanie. S reportážnym mikrofónom Hana Beranová navštívi Múzeum SNP v Banskej Bystrici, vojenský publicista Miroslav Minár sa zameria na odkaz SNP v súčasnej Armáde SR.

Deň Ústavy SR Rádio Slovensko zaznamená aj prostredníctvom aktuálnej tematickej výstavy v priestoroch Bratislavského hradu.

Rádio Devín

V deň výročia SNP, 29. augusta, odvysiela Rádio Devín už ráno o 07.15 h pásmo o významnej osobnosti povstaleckej armády Rudolf Viest – veliteľ Slovenského národného povstaniaO 10.00 h relácia Ars musica s tematickým konceptom ponúkne výber z tvorby svetových ako i domácich skladateľov (Hector Berlioz, Francis Poulenc, Juraj Beneš, Charles Ives, Ladislav Burlas). Poludňajší koncert o 12.00 h načrie do histórie Suchoňovej protivojnovej tvorby (Prielom, Neznámemu hrdinovi SNP, Metamorfózy). 79. výročiu SNP bude popoludní o 14.00 h venovaný hodinový fíčer Ľudovít Petraško – Okamih pravdy. Dominantou popoludňajšieho vysielania o 16.00 h bude Hudobná mozaika, ktorá ponúkne diela reprezentujúce odvahu (Joseph Haydn: Symfónia č. 59 A dur "Oheň"; Dezider Kardoš: Symfónia č. 7 "Balada o sne"; Mauro Giuliani: Sonata Eroica).Večer o 20.00 h v rámci Dramatického Rádia Devín sa poslucháči môžu tešiť na tri rozhlasové hry od spisovateľa Jána Pappa. Pokolenie večných je dielo o dopade SNP na obyčajných ľudí; Kruté svetlo je hras témou výbuchu atómovej bomby a dej hry Hlas rozhodnutia zavedie poslucháča do obdobia konca júla a do augusta 1944, keď sa pripravovalo vysielanie Slobodného slovenského vysielača. Neskoro večer o 22.30 h v odznie premiérovom vydaní predposledná 10. časť svetoznámeho diela L. N. Tolstého Vojna a mier.

V Deň Ústavy SR, 1. septembra, budú v Rádiu Devín znieť diela našich literárnych klasikov – o 15.00 h Lajčiak/Zakuťanská: Slovensko a kultúra, o 21.00 h v relácii Naša zabudnutá klasika: Dúbravský/Mihálová – Bohyne zo Žítkovej a premiéra Hana Gregorová – Prvá obeť, o 22.30 h v relácii Čítanie na pokračovanie: Ján Botto: Margita a besná.

Rádio Regina

Rádio Regina bude v utorok 29. augusta na všetkých troch okruhoch naživo vysielať z osláv 79. výročia Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici.

29. augusta bude o hodinu viac, už od 10.00 h, program osláv 79. výročia SNP naživo na vlnách Rádia Regina Stred. Stredoslovenskí moderátori živého vysielania Katarína Košíková a Marcel Páleš prinesú priamo z areálu Múzea SNP rozhovory s viacerými hosťami, ktorí sa zúčastnia na centrálnych oslavách SNP v srdci Slovenska. Výnimočným hosťom a spolukomentátorom živého vysielania bude veterán vysielania bude priamy účastník SNP pán Vladimír Strmeň z Banskej Bystrice. Históriu vypuknutia SNP z 29. 8. 1944, ako aj aktuality z Múzea SNP priblíži historik Juraj Lepiš. O vojenskej technike v čase Povstania a v súčasnosti budú hovoriť zástupcovia Klubov vojenskej histórie i Ozbrojených síl SR. Súčasťou vysielania budú aj umelci – hudobníci a speváci, ktorí vystúpia na oslavách SNP v kultúrnom programe. O organizácii tohtoročných osláv a programe pre verejnosť bude informovať zástupca riaditeľa Múzea SNP Dalibor Lesník. O význame SNP a jeho odkaze pre súčasnosť povie historik a riaditeľ Múzea SNP Marian Uhrin. Živé vysielanie obohatí aj reportáž z turčianskej obce Sklabiňa, ktorá sa stala súčasťou dôležitých udalostí Slovenského národného povstania v roku 1944.

Rádio Regina Západ v deň osláv výročia SNP o 12.30 h odvysiela pásmo Andrey Eliášovej Cesta do hlbín reštaurátorskej duše. V takmer polhodinovej relácii sa vydá autorka s popredným slovenským reštaurátorom Jurajom Puškárom a jeho kolegom Jánom Hromadom do komárňanskej baziliky sv. Ondreja, ktorá prežila požiar i zemetrasenie a ktorej cez jej obnovu pomáhajú zaskvieť sa nanovo. Z Komárna zamieria do neďalekých Patiniec, malej dedinky so starobylým kostolíkom svätého Vendelína, kde archeológov a reštaurátorov ohromili vzácne a nečakané nálezy z doby rímskej.

Rádio Regina Západ pozvalo na Deň Ústavy SR o 12.30 h do štúdia hosťa hydrogeológa Igora Muchu. Významné boli jeho práce súvisiace s vodnými zdrojmi pre Bratislavu. Venoval sa aj odvodňovaniu banských diel i stavebných jám pre bratislavskú rýchlodráhu. Výraznými boli jeho aktivity v oblasti riešenia problematiky vodného diela Gabčíkovo.

Historickým udalostiam spred 79 rokov sa bude venovať počas 29. augusta aj Rádio Regina Východ. Predpoludňajšie prúdové vysielanieod 09.05 h ponúkne okrem iného pohľad na Cestu hrdinov SNP. Prinesie ho rozhovor s 19-ročnou Vranovčankou Dominikou Bodorovou. Popoludní po 15.05 h si poslucháči na východnom Slovensku budú môcť vypočuť rozhlasovú hru Slovenský raj autorskej trojice: Jozef Palaščák, Peter Kočiš, Jana Wernerová. Zavedie ich do sveta počítačových hier, ktorý zlákal nejedného tínedžera.

Rádio Regina Východ 1. septembra o 9.00 h vovedie poslucháčov do historickej budovy Ústavného súdu v Košiciach a jej zákutí v predpoludňajšom Magazíne. Prinesie v ňom aj rozhovor s predsedom Ústavného súdu Ivanom Fiačanom, ktorý porozpráva o svojej sudcovskej ceste.

Rádio Patria sa bude venuvať obom výročiam nielen v rámci denného spravodajstva rozšírenými a sviatočne zameranými reláciami Rádionoviny (ukrajinské, rusínske) a Rómske slovo (rómske). V rómskom vysielaní rezonuje téma SNP od konca júla – v nadväznosti na Pamätný deň rómskeho holokaustu (2. augusta), koniec augusta je istým vyvrcholením témy SNP, u Rusínov je to zase začiatok, pretože táto téma potom pokračuje až do októbra (výročie karpatsko-duklianskej operácie). V národnostnom publicistickom vysielaní na Regine v rómskom jazyku 31. augusta si poslucháči môžu vypočuť reláciu Lav laveha (slovo ku slovu): Rómovia a SNP (v kontexte holokaustu Rómov, postavenia Rómov v Slovenskom štáte).

Rádio Patria - maďarské vysielanie

Počas utorka 29. augusta bude Rádio Patria vysielať prúdovo predpoludním a blokovo popoludní, pričom v živom vysielaní zachytí informácie o aktuálnom sviatočnom dianí – udalosti, podujatia, oslavy na vidieku. V piatok 1. septembra vysielanie Rádia Patria pripomenie dôležité udalosti, ktoré sa s prvým septembrovým dňom historicky spájajú. Odznie publicistika o začiatku 2. svetovej vojny, o schvaľovaní slovenskej Ústavy a venovať sa bude aj začiatku školského roka na Slovensku.

Rádio_FM bude oba sviatočné dni reflektovať v rámci štandardného spravodajstva a pozvánok na akcie venované sviatkom, napr. Bratislava bez náckov a pod.

Radio Slovakia International

Sviatok výročia SNP a Deň Ústavy SR bude v šiestich jazykoch (Slj, Anj, Frj, Nj, Ruj, Špj) rezonovať v rozhlasovom priestore aj za hranicami našej krajiny, prostredníctvom internetového a satelitného vysielania programovej služby Radio Slovakia International.

V utorok 29. augusta ponúkne vo vysielaní:

  • SNP – tri písmená odboja – pohľad na Povstanie s historikom Ivanom Kamencom a Petrom Šumichrastom z Vojenského historického ústavu, zaznejú aj archívne rozhlasové nahrávky;
  • Guvernér Imrich Karvaš - publicistický materiál s autorom biografie guvernéra Slovenskej národnej banky I. Karvaša spisovateľom Ľubom Olachom a Ľudovítom Hallonom z Historického ústavu SAV prinesie aj informácie o vklade prvého bankového guvernéra k Povstaniu;
  • Who were General Viest and General Golian? – anglicky hovoriacim poslucháčom predstaví generálov Viesta a Goliana cez odborný výklad Martina Poscha z Historického ústavu SAV a tiež rozhovor s Branislavom Tvarožkom, asi posledným žijúcim členom Vysokoškolského strážneho oddielu;
  • Miesto SNP v dejinách - rozhovor s predsedom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov V. Longauerom o význame SNP v dejinách Slovenska, o vzniku partizánskeho hnutia, o taktike boja s Nemcami, o 59. prechode SNP Nízkymi Tatrami, o medzinárodnej spolupráci s veteránskymi a mimovládnymi organizáciami;
  • Za slobodu - rozhovor s dr. L. Skrakom – predsedom Klubu výtvarných umelcov a teoretikov SZPB, spoluautorom stálej expozícii v stredisku SZPB v Bratislave, autorom výstavy Za slobodu! venovanej významným osobnostiam, ktoré bojovali za nezávislosť a slobodu slovenského ľudu (od štúrovcov do Dubčeka);
  • SNP na Prašníku - 79. výročie - rozhovor s 95-ročnou pamätníčkou Alžbetou Zollerovou, o živote partizánov a partizánskom odboji v lokalite Prašníka, A. Zollerová mala vtedy 16 rokov. Jej rodičia poskytli ubytovanie 4 partizánom a partizána si aj vzala za manžela;
  • Ján Paľovský – rádiotelegrafista, ktorý vymyslel pre povstalcov šifrovací kód;
  • Učitelia vo vojne - ako prebiehalo počas SNP vyučovanie v dotknutých regiónoch a ako sa doň zapojili aj učitelia;
  • „Mojich 100 rokov“- Alexander Bachnar sa narodil v chudobnej židovskej rodine. Kvôli svojmu pôvodu nemohol ukončiť štúdium na pedagogickej akadémii a následne bol odvlečený do pracovného tábora v Novákoch, kde učil židovské deti na tamojšej základnej škole, kde sa stal aj jej riaditeľom. V SNP bojovala aj čisto Židovská jednotka, ktorá sa skladala práve z chlapcov z Nováckeho tábora a mala asi dvestopäťdesiat členov. Alexander Bachnár v nej pôsobil ako veliteľ čaty. Po skončení vojny napísal knihu spomienok „Mojich 100 rokov“.

V piatok 1. september ponúkne vo vysielaní:

  • O dňoch, keď sa tvorila a prijímala Ústava SR - spomienky vtedajších poslancov NR SR Milana Kňažka a Františka Mikloška;
  • Deň Ústavy SR si pripomenú aj v Chorvátsku - s Hanou Kováčovou, veľvyslankyňou SR v Záhrebe o slávnostnom spomienkovom podujatí ako aj o vzťahoch medzi našimi krajinami;
  • Autonehoda Alexandra Dubčeka - 1. september je spojený aj s touto udalosťou, spomínajú Milan Kňažko a František Mikloško;
  • História ústavy - Ústava ako najvyššie postavený právny predpis platný v Slovenskej republike – história a okolnosti jej vzniku;
  • Čo nám priniesla - historik Juraj Marušiak o tom, čo znamená Ústava pre Slovákov;
  • Štátne symboly - s heraldikom Ladislavom Vrteľom o heraldike a štátnych symboloch;
  • Čestná stráž prezidentky Slovenskej Republiky;
  • Introduction to Ústava – základné fakty o slovenskej ústave pre anglicky hovoriacich poslucháčov vysvetľuje ústavný právnik Radovan Procházka;
  • Do children in Slovakia have a clue about its constitution? – anketa s anglicky hovoriacimi žiakmi ZŠ o tom, čo vedia o Ústave SR.

Súvisiace články

Súvisiace rádiá

pridať príspevok  Diskusia k článku: žiadny príspevok

K tomuto článku zatiaľ nie je žiadny diskusný príspevok.
Pridajte prvý príspevok!

Aktuálne články

Počúvanosť
pondelok, 15.7.2024
1.
21,12%   - 0,33%
2.
18,92%   + 4,00%
3.
10,55%   + 4,69%
4.
9,34%   - 1,54%
5.
7,56%   + 1,82%
Počúvanosť cez web a aplikáciu Radia.sk - 15.7.2024
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
1.
15,90%   - 0,17%
2.
13,48%   - 0,58%
3.
9,99%   + 0,14%
4.
8,77%   + 0,25%
5.
7,42%   - 0,20%
MEDIAN SK - Market & Media & Lifestyle - TGI
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
III. - V. etapa 2024
1.
31,0%   - 0,1%
2.
22,2%   + 0,1%
3.
21,4%   - 0,1%
4.
18,7%   + 0,2%
5.
16,0%   ± 0,0%
MEDIAN SK, RADIOPROJEKT, III.-V./2024
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň
Hranosť
28. týždeň 2024 08.07.2024 - 14.07.2024
1.
Album
Imagine Dragons
Eyes Closed
2.
Album
Artemas
I Like The Way You Kiss Me
3.
Album
Cyril
Stumblin' In
4.
Album
Dasha
Austin
5.
Album
Benson Boone
Beautiful Things
34. týždeň 2019 26.08.2019
1.
Album
Shawn Mendes & Camila Cabello
Señorita
2.
Album
Daddy Yankee & Katy Perry Feat Snow
Con Calma
3.
Album
Billie Eilish
Bad Guy
4.
Album
Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus
Old Town Road
5.
Album
Katy Perry
Never Really Over