menu
predchádzajúce
nasledujúce
spustiť rotovanie
zastaviť rotovanie

Slovenský rozhlas predstavuje svoju jesennú programovú ponuku a SOSR pozýva priaznivcov hudby na fenomenálne živé koncerty

| STVR , Tlačová správa
Slovenský rozhlas pripravil pre svojich poslucháčov počas tejto jesene bohatú ponuku vo svojich programových službách, z ktorej si môže vybrať naozaj každý. V rozhlasovom éteri odznejú viaceré novinky, premiéry rozhlasových hier, prenosy koncertov, rozhovory s inšpiratívnymi ľuďmi a množstvo informácií z regiónov.

Rádio Slovensko ponúkne od septembra svojim poslucháčom v rannom vysielaní počas pracovných dní krátke poviedky. Tie napíše umelá inteligencia na základe desiatich poslucháčskych pojmov a hlasovo ich bude interpretovať herečka Lucia VráblicováNedeľné večery po 19.00 h budú tradične patriť Rozhlasovej hre na nedeľu. Éter Rádia Slovensko tak obsadia výnimočné archívne diela slovenskej a svetovej klasiky v podaní nezabudnuteľných výkonov Karola Machatu, Štefana Kvietika, Jozefa Kronera, Emila Fila, Emílie Vášáryovej a ďalších.

Na novú premiérovú sériu televíznej vedomostnej šou Čo ja viem nadviaže aj rozhlasová. Televízni diváci si v piatok pozrú reláciu Čo ja viem a v nasledujúcom týždni sa niektoré z otázok objavia vo vysielaní Rádia Slovensko. Rozhlasoví poslucháči majú možnosť získať zaujímavé knižné ceny a víťaz aj poznávací zájazd. Športovú redakciu Rádia Slovensko čaká bohatá športová jeseň. Koniec leta a začiatok školského roka je v znamení Paralympiády z Paríža, nasledovať budú rôzne športové duely a Európska futbalová klubová jeseň.

Rádio Regina Západ prinesie na jeseň premiérové vydania svojich tradičných relácií. Obľúbený program Zvony nad krajinou v premiére každú nedeľu o 11.00 h ponúkne unikátne informácie o histórii, súčasnosti, osobnostiach pamätihodnostiach, prírodných a kultúrnych zaujímavostiach slovenských obcí a regiónov. 15. septembra to bude obec Oslany6. októbra obec Sľažany a 27. októbra obec Ostrov. V rámci tohto cyklu ponúkne Rádio Regina Západ rozhovory s významnými osobnosťami, ktoré často nie sú známe z „titulných strán časopisov“, ale svojou činnosťou presahujú rámec regiónu a ich rozprávanie je dôležité uchovať v rozhlasovom archíve.

Túto jeseň Rádio Regina ponúkne zvukové portréty osobností. Napríklad Simony Jurčovej zo Západoslovenského múzea v Trnave, ktorá je autorkou viacerých kníh o Trnave a Trnavčanoch. Taktiež Anny Zúrikovej, ktorá sa narodila na Gemeri, vyštudovala hru na organe a ako koncertná umelkyňa pôsobila v zahraničí. Bola sólistkou Slovenskej filharmónie, pedagogičkou hry na organe i teoretických predmetov a veľmi rada hrala na historických organoch po celom Slovensku. Slovenský rozhlas eviduje 120 jej nahrávok. K jeseni už tradične patrí vinobranie. Redaktori Rádia Regina Západ pripravia sériu reportáží priamo z vinobraní, ale aj zo sprievodných kultúrno – spoločenských podujatí.

Z vinobrania v Modre, 7. septembra ponúkne Rádio Regina Západ svojim poslucháčom trojhodinový priamy prenos. Poslucháčom vo vysielaní prinesie aj reportáže z otvorenia Divadla Aréna, Bratislavského bábkového divadla a tiež Synagógy v Senci. Okrem iného vysielací tím tejto regionálnej rozhlasovej služby pripraví pre poslucháčov živé vysielanie z Dopravného podniku mesta Bratislavy a zo Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove. Nevynechá ani medzinárodný festival „Takí sme“ a poslucháčom sa v septembri prihlási z Hontianskej Vrbice s Festivalovými pozdravmi. Tento festival je jedným z mála na Slovensku, ktoré sa organizujú pod hlavičkou a so statusom C.I.O.F.F.

Rádio Regina Stred prinesie na jeseň do svojho prúdového vysielania novinku. Pôjde o cyklus živých vstupov z miest, z ktorých po vypuknutí SNP vysielal Slobodný slovenský vysielač. Práve ten počas SNP zohral výnimočnú a strategickú úlohu. Redaktori v cykle Po stopách Slobodného slovenského vysielača navštívia letisko Tri duby, Zvolenský zámok, vrch Laskomer i Donovaly. Okrem toho Rádio Regina Stred čaká už tradične príťažlivé trojhodinové vysielanie z hôr. Vyberie sa pod masív Ľubietovského Vepra, ktorého kóta Hrb je označená za geografický stred Slovenska. V sobotu 21. septembra bude Rádio Regina Stred vysielať z Chaty pod Hrbom, ktorá bola počas Povstania vypálená a otvorená bola opäť až po 2. svetovej vojne, 28. mája 1950. V spolupráci s Rádiom Slovensko predstaví Rádio Regina Stred poslucháčom Rádiovíkendu príťažlivú oblasť pre turistov, cyklistov i milovníkom histórie.

Rádio Regina Východ bude na jeseň pokračovať s obľúbenými folklórnymi programami a okrem populárnej relácie Zahrajte mi túto, prinesie aj záznam z 50. ročníka folklórnych slávností v Redovej a zo 40. ročníka Ceny Janky GuzovejOktóber bude už tradične patriť aktuálne jedinej pesničkovej súťaži na Slovensku - Košickému zlatému pokladu26. októbra sa uskutoční jeho jubilejný 40. ročník, ktorý prinesie aj viaceré dramaturgické zmeny a pripravené sú aj piesne zložené špeciálne k tomuto výročiu. Na finálovom koncerte sa predstavia štyria finalisti tejto obľúbenej súťaže Tomáš Buranovský, Zuzana Mikulcová, skupina Iconito a skupina Mukatado. Okrem spomenutých vystúpia aj Beáta Dubasová a Igor Timko.

Výročie Slovenského národného povstania si bude v nadväznosti na 80. výročie Karpatsko-duklianskej operácie pripomínať mimoriadnymi aktivitami. Po súťaži Moje SNP, ktorej súťažná časť vyvrcholí začiatkom septembra, bude Rádio Regina Východ pokračovať v druhej polovici septembra pochodom - Košickí rozhlasáci na Ceste hrdinov SNP, počas ktorej prejdú účastníci formou štafety najdlhšou slovenskou turistickou magistrálou od Dobšinského kopca až na Duklu, teda zhruba 300 kilometrov. Počas novembra si históriu 1. svetovej vojny pripomenie publicistickou sériou s názvom Po stopách vojakov I. svetovej vojny.

Rozhlasoví bakalári si tento rok pripomínajú 20. výročie a práve na jeseň začne Rádio Regina Východ vysielať nové premiérové časti tohto literárneho programu. Okrem toho sa poslucháči môžu tešiť na novembrovú premiéru novej rozhlasovej hry Mojmíra Grolla - Impérium. Jeseň na Rádiu Východ bude patriť aj verejným nahrávkam Úsmevníka a novej zábavnej-diskusnej relácie Tak Ti poviem, ale taktiež priamym prenosom zo zaujímavých miest východného Slovenska, napr. aj z Lomnického štítu.

Rádio_FM zostáva verné svojmu zameraniu na nezávislú, alternatívnu hudobnú scénu a podpore slovenských, ale aj zahraničných nezávislých umelcov. Poslucháči si tak v jeho éteri nájdu indie rock, dubstep, hip-hop, world music, metal, tanečnú elektronickú hudbu, ale aj rôzne žánre, ktoré sa bežne neobjavujú v komerčných rádiách. Nebudú chýbať exkluzívne živé koncerty z vlastných štúdií. Aj túto jeseň bude svojim poslucháčom prinášať témy a zaujímavý pohľad na dianie v spoločnosti cez vlastnú publicistiku.

Jesenná programová ponuka zahŕňa hudobné relácie, kultúrne magazíny, rozhovory s umelcami a live sety DJ-ov3. novembra oslávi Rádio_FM svoje 20. narodeniny a pri tejto príležitosti sa poslucháči môžu tešiť na špeciálny celodenný program. Relácie ako Pohoda_FM Live, Hudba sveta_FM a Ráno na eFeMku zostávajú vo vysielaní Rádia_FM ako nemenná, veľmi obľúbená klasika.

Rádio Devín ponúkne v pondelky o 19.00 h Koncerty zo sveta, kde vyberie z hudobnej ponuky EBU záznamy z veľkých letných festivalov ako napríklad - BBC Proms, Salzburger Festspiele, Festival Styriarte, Dni starej hudby v Utrechte a Amsterdame, Festival v Luzerne a mnoho ďalších. Vďaka týmto podujatiam budú mať poslucháči možnosť spoznať nových sólistov, dirigentov a orchestre. Počas pracovných dní o 10.00 h sa relácia Ars musica zameria na Veľké slovenské hudobné festivaly ako Konvergencie, ktoré oslavujú 25 rokov, Bratislavské hudobné slávnosti, City Sounds Festival a Melos-Étos. Ponúkne taktiež novú sezónu všetkých slovenských orchestrov a operných scén ako sú SOSR, SF, ŠfK, ŠKO, SKO, SND, Štátna opera Košice, Banská Bystrica a iných.

Koncerty v rámci všetkých spomínaných festivalov Rádio Devín, v rámci dlhoročnej spolupráce, aj nahráva. Odvysielané budú v soboty o 15.30 h v relácii Festivalové reminiscencie a relácii Koncertné Rádio DevínSoboty o 18.00 h budú patriť fíčrom Hudobnom vrstvení a poslucháči si budú môcť vychutnať nasledovné premiéry: od Rasťa Andrisa História v piesňach, kde autor skúma historické udalosti, ktoré inšpirovali vznik konkrétnych piesní, a overuje ich pravdivosť, od Pavla Smolíka Osobnosti Opery Slovenského národného divadla, kde sa poslucháči Rádia Devín majú možnosť dozvedieť viac o významných slovenských divadelných umelcoch a o ich inšpirujúcej práci. Autor predstavuje najmä tvorcov inscenácií a interpretov, ktorí v Opere SND pôsobia či pôsobili dlhší čas a zanechali v nej výraznú ľudskú a umeleckú stopu.

V novembrové soboty o 19.00 h v Opernom Rádiu Devín si bude Rádio Devín pripomínať 100 rokov od úmrtia Giacoma Pucciniho. Na jeseň vstúpi do nedeľného formátu o 17.00 h s názvom Hudba o piatej Zuzana Adamkovičová, ktorá obohatí zostavu tvorcov a raz mesačne pripraví poslucháčom svoj hudobný pohľad na svet word music, etno a rôzne presahy tohto žánru.

V segmente literárno-dramatických programov sa v jesennej štruktúre bude Rádio Devín venovať výročiam viacerých významných spisovateľských osobností, ponúkne premiéry rozhlasových hier, čítaní na pokračovanie a audiodokumentov. V septembri si pripomenie deväťdesiat rokov spisovateľa Rudolfa Dobiáša a od 18. septembra začne postupne uvádzať rozhlasové hry pre mládež. 18. septembra o 20.30 h to bude Viliam KlimáčekKoľajnice na slobodu – životopisná hra o Rudolfovi Dobiášovi, 21. septembra o 13.00 h Rudolf DobiášMotýle, 25. septembra o 20.30 h Rudolf Dobiáš: Dni trávy a 28. septembra o 13.00 h Rudolf DobiášRozlúčka s bratom.

Špeciálne vydanie literárnej talkšou k výročiu Rudolfa Dobiáša Medzi hlasmi pripraví na 28. septembra o 22.30 h aj Dušan TaragelSto rokov od narodenia Antona Habovštiaka si Rádio Devín pripomenie sériou rozprávok v relácii Ranníček od 23. do 27. septembra po 7.00 h. Tento vysielací okruh zameraný na umenie a kultúru odvysiela 27. septembra o 20.00 h premiéru rozhlasovej hry Maliti Fraňovej Anička Jurkovičová, ktorou sa zároveň vráti k 200. výročiu narodenia tejto slovenskej ochotníckej herečky a nepriamo zareaguje aj na vyhlásený Rok žien v národnom hnutí, ktorý vyhlásila Matica slovenská pre tento kalendárny rok.

Dominantou októbra bude rozsiahla séria programov k 150. výročiu narodenia spisovateľa a dramatika Jozefa Gregora Tajovského, z ktorých Rádio Devín 15. októbra o 20.00 h pozýva vypočuť si premiéru rozhlasovej hry Hrdina. Táje adaptáciou päťdejstvovej drámy Jozefa Gregora Tajovského, ktorou zavŕšil tému národnooslobodzovacích bojov.

Na november je okrem troch častí z cyklu Naša zabudnutá klasika plánovaná aj premiéra rozhlasovej dramatizácie prózy Vladimira Sorokina Telúrsko z tvorivej proveniencie Mareka Kundláka a režiséra Adama HanuljakaOd 21. októbra do 20. decembra bude v cykle Parnas uvedené premiérové komentované čítanie zo Strateného raja Johna Miltona. Z jesenných čítaní na pokračovanie stoja za zmienku tituly Pisárov dlhý zápis Ladislava Balleka, Vivat Akadémia, zbohom Čechov Jozefa Puškáša a Siroty Ondreja Štefánika.

Radio Slovakia International zaradilo do svojej jesennej vysielacej štruktúry seriál rozhovorov s úspešnými ženami vo vede, ktoré sú známe aj za hranicami našej republiky. Poslucháči RSI sa dozvedia akú mali cestu k úspechu prof. Silvia Pastoreková, prvá slovenská vedkyňa v špičkovej organizácie EMBO, či astrobiologička Michaela Musilová alebo Barbora Eckerová, časticová fyzička z CERNu. Redaktorov zaujímali ich vzory, motivácia, ale aj to aké sú ich súčasné životné méty. Cyklus bude dopĺňať obraz života na Slovensku, ktorý sprostredkúva Radio Slovakia International najmä krajanom žijúcim v zahraničí a poslucháčom na celom svete.

Rádio Junior oslavuje začiatkom školského roka svoje narodeniny. Tento rok už štrnáste,a preto si pripravilo pre poslucháčov súťaž o 14 krásnych kníh. Dôležité bude pozorne počúvať vysielanie Rádia Junior v prvý septembrový týždeň. Ten dostal prívlastok Týždeň začiatkov a do vysielania sa vrátia Osmijankove rozprávky o zvieratkách či dobrodružný seriál Päť týždňov v balóne. Pokračovať budú aj príbehy náčelníka Apačov Winnetoua či Legendy starovekého Ríma.

Po letnej prestávke sa v programe detského rádia objavia aj Správy Rádia JuniorLenka Leláková a Lucia Šaráková budú dvakrát týždenne prinášať tipy na dianie vo svete umenia a kultúry, či pozoruhodné udalosti zo sveta detí. Premiéry správ prinesú vždy v utorok a piatok. Po letných prázdninách prichádzajú aj nové časti publicistickej relácie pre deti Čo by bolo, keby... a od 20. septembra, v jej prvom jesennom vydaní, zavíta Rádio Junior na detský a detinský festival Infantum v Banskej Štiavnici, odkiaľ si redaktori priniesli pútavé zvuky a príbehy miestnej krajiny, ktoré nahrali účastníci podujatia.

Rádio Litera ponúkne od jesene svojim poslucháčom nové pokračovania pôvodných relácií – esejistickú päťminútovku V skratke a polhodinové pásma Z tvorivej dielne Rádia LiteraOd októbra poteší poslucháčov úplne novým komentovaným Čítaním na pokračovanie. Päťdielne pásmo o novej hodnotnej literatúre pripraví autor Martin Šenc. Rádio Litera sa vo svojom programe podrobnejšie zameria aj na témy podujatí, pre ktoré sa stala partnerom. V septembri to bude Medzinárodný filmový festival Cinematik Piešťany a v októbri literárna cena Anasoft Litera.

Vo vysielaní tohto digitálneho rádia zameraného na slovné a umelecko-dramatické programy budú rezonovať aj archívne relácie zaradené v príležitosti 100. výročia narodenia Ladislava Ťažkého, či 150. výročia narodenia Jozefa Gregora Tajovského. Okrem iného si pripomenie aj nedožité osemdesiatiny Mariána Labudu st.

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu otvorí 96. koncertnú sezónu v piatok 6. septembra o 19.00 h otváracím koncertom, na ktorom zaznie monumentálna Symfónia č. 8 Es dur Gustava Mahlera,ktorá je známa aj ako Symfónia tisícov. Predstavia sa poprední slovenskí i zahraniční hostia: Maida Hundeling, Mária Porubčinová, Marianna Prievozníková Geleneky, Jana Sýkorová, Veronika Hajnová, Pavol Bršlík, Aleš Jenis, Ondrej Mráz, Marek Štrbák v sprievode renomovaných zborových telies ako Český filharmonický sbor Brno, Slovenský filharmonický zbor, Detský a dievčenský spevácky zbor SRo. Dirigovať bude Ondrej Lenárd. Otvárací koncert Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu sa uskutoční vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu a naživo si ho budú môcť vypočuť aj poslucháči vo vysielaní Rádia Devín.

24. a 25. októbra pozýva SOSR priaznivcov speváka Mira Žbirku na exkluzívne koncerty Miro Žbirka Symphonic Night, na ktorých zaznie hudba tohto populárneho speváka tak, ako ju nikdy nepočuli. Veľké hity Mira Žbirku ako Balada o poľných vtákoch, Atlantída, Len s ňou, Múr našich lások, Zažni, Čo bolí, to prebolí a ďalšie zaznejú v unikátnom spracovaní od osvedčených i uznávaných aranžérov v Bratislave a v podaní Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu pod taktovkou dirigenta Adriána Kokoša. Exkluzívnymi hosťami budú husľový virtuóz Jaroslav Svěcený, svetovo uznávaná slovenská sopranistka Adriana Kučerová, violončelistka Terézia Kovalová a Detský a dievčenský spevácky zbor Slovenského rozhlasu.

Súvisiace články

Súvisiace rádiá

pridať príspevok  Diskusia k článku: žiadny príspevok

K tomuto článku zatiaľ nie je žiadny diskusný príspevok.
Pridajte prvý príspevok!

Aktuálne články

Počúvanosť
sobota, 7.9.2024
1.
20,87%   - 0,25%
2.
14,33%   - 4,13%
3.
11,14%   + 1,62%
4.
7,06%   - 4,81%
5.
6,38%   - 0,86%
Počúvanosť cez web a aplikáciu Radia.sk - 7.9.2024
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
1.
15,90%   - 0,17%
2.
13,48%   - 0,58%
3.
9,99%   + 0,14%
4.
8,77%   + 0,25%
5.
7,42%   - 0,20%
MEDIAN SK - Market & Media & Lifestyle - TGI
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
V. - VII. etapa 2024
1.
30,4%   - 0,2%
2.
21,7%   - 0,3%
3.
21,3%   - 0,1%
4.
18,8%   ± 0,0%
5.
15,7%   - 0,2%
MEDIAN SK, RADIOPROJEKT, V.-VII./2024
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň
Hranosť
35. týždeň 2024 26.08.2024 - 01.09.2024
1.
Album
Glockenbach & Chris De Sarandy
Magic Moment
2.
Album
Imagine Dragons
Eyes Closed
3.
Album
Dasha
Austin
4.
Album
Artemas
I Like The Way You Kiss Me
5.
Album
Cyril
Stumblin' In
34. týždeň 2019 26.08.2019
1.
Album
Shawn Mendes & Camila Cabello
Señorita
2.
Album
Daddy Yankee & Katy Perry Feat Snow
Con Calma
3.
Album
Billie Eilish
Bad Guy
4.
Album
Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus
Old Town Road
5.
Album
Katy Perry
Never Really Over