menu
predchádzajúce
nasledujúce
spustiť rotovanie
zastaviť rotovanie

Licenčná rada vypočula žiadateľov o voľné frekvencie

Rada pre vysielanie a retransmisiu na pondelňajšom verejnom vypočutí vyspovedala spolu 14 žiadateľov, ktorí majú záujem o niektoré z 11-tich voľných FM frekvencií. Následne v utorok rada rozhodne, či budú na Slovensku vysielať nové rozhlasové stanice ako Rádio Hey!, Rádio Groove, Rádio Time, Rádio Go Deejay alebo unikátna dvojstanica Galaxy - Visio. O frekvenciu 93.2 MHz neprejavil záujem nikto. Čo ponúkli záujemcovia o voľné frekvencie pred licenčnou radou?

:: Rádio Expres
Zástupcovia stanice predstúpili pred RVR ako prví. Skoordinovali si a chcú spustiť svoj v poradí už 32. vysielač. Podľa slov Róberta Bartoša, ktorý prezentoval technickú časť žiadosti, frekvencia v Brezne 93.0 MHz s výkonom 1 kW bude pokrývať oblasť od Slovenskej Ľupče, cez Brezno, až po Telgárt, pričom zdôraznil horský priechod Čertovica, čo by bolo plusom pre vodičov. Vysielač chcú spustiť už do Vianoc. Zástupcovia Expresu nezabudli pripomenúť svoju pozíciu na trhu vďaka dopravnému servisu, krátkym správam, či pevne definovanému hudobnému formátu. Na margo prezentácie generálny riaditeľ Václav Mika poznamenal, “Byť v popredí neznamená byť so sebou spokojný.”

:: Rádio Flash
Predstavitelia stanice vysielajúcej z Prešova žiadajú o kompletnú sieť frekvencií po Hviezde FM, pričom deklarovali záujem ostať sídliť v tomto meste aj v prípade ich získania. Zatiaľ však nevedeli, či by stavali vlastné vysielače, alebo využili služby Rádiokomunikácií. Na otázku financií šéf Flashu odpovedal, že aj napriek nedávnym ekonomickým stratám majitelia vedia, že rozšírenie stojí peniaze, a sú na to pripravení. Zmeny programu neplánujú, ponúkajú “ozdravujúci, vtipný prístup k poslucháčovi.“ Ftipné rádio, ako znie slogan, odvysiela mesačne 1200 vtipov a v tomto trende by chceli pokračovať. Do budúcnosti plánujú cezhraničnú spoluprácu a výmenu vtipných poviedok.

:: Rádio Hey!
Pred členov rady predstúpili zástupcovia spoločnosti GES, Vašo Patejdl [údajne budúci riaditeľ rádia], Radim Pařízek a Oľga Štefucová, ktorá pôsobila v Slobodnej Európe a je dlhé roky novinárkou. Ponúkli to, čo už niekoľkokrát predtým - rádio hrajúce československú hudbu od 80-tych rokov po súčasnosť na všetkých frekvenciách po Hviezde FM. Hlavnou cieľovou skupinou sú pre nich ľudia vo veku 25-45 rokov, ale veria i v úspech u starších, ale aj mladších. Ako uviedol Pařízek, nemajú záujem brať poslucháčov iným rádiám, no získajú nových, ktorí doposiaľ rádio nepočúvali. Vo vysielaní by nemala chýbať kultúra, šport, doprava, ale aj komunálna politika, či regionálne spravodajstvo. To chcú zabezpečiť lokalizáciou programu podľa jednotlivých vysielačov - odpájaním od centrálneho vysielania. Na začiatok majú vyčlenených 30 miliónov korún a štart predpokladajú v marci.

:: Rádio Groove
V prezentácii spoločnosti Internetmedia.sk bol predstavený projekt alternatívneho Rádia Groove pre Bratislavu. Okrem informácií, ktoré sme už zverejnili, zástupcovia spomenuli vysokú počúvanosť cez internet [denne 3500 návštev]. Programovú štruktúru vytvárali aj na základe e-mailovej komunikácie s poslucháčmi, či ankety v kluboch. Hudobný formát reprezentanti Groove-u definovali ako AMS [alternative music station] s presahom do EHR [european hit radio]. Moderované vysielanie by začínalo denne už od 5:00 ráno. Ak získajú licenciu, v buduúcnosti plánujú aj výmenu programov s podobne zameranými rádiami v zahraničí. Počiatočnú investíciu zaplatí spoločnosť AB Radio, čo je nadnárodná spoločnosť prevádzkujúca asi 60 internetových rádií a internetové televízie. Majú už zmluvu o mediálnom zastúpení so spoločnosťou Internetmedia.cz, ktorá im garantuje 400 tisíc Sk mesačne bez ohľadu na to, či sa im podarí reklamu v tomto objeme predať. Dušan Kalný prezentáciu ukončil slovami “Bratislava si Groove Radio zaslúži.“

:: Rádio Go Deejay
Marián Dokupil za spoločnosť Doko Media odprezentoval nízkorozpočtovú stanicu Go Deejay, ktorá by chela osloviť vekovú kategóriu 14-45 rokočných. Okrem Trenčína chcú pokryť SR a ČR v káblových rozvodoch a ak bude záujem, vybudovať nízkovýkonné vysielače aj v ďalších mestách. Vysielanie by mali tvoriť DJ´s, ktorí by sa takto prezentovali vo vysielaní. Členovia Rady pre vysielanie a retransmisiu im vytkli chybu v projekte, kde uvádzali až 50-percentný podiel programov vo verejnom záujme. Chcú robiť aj živé prenosy z klubov cez internet a tiež šíriť svoje vysielanie v obchodných domoch po Slovensku.

:: Rádio Max
Už dávnejšie v rozhovore na našom webe malo rádio záujem pokryť Nitru, a teraz sa to stáva realitou. Sami si skoordinovali 100-wattovú frekvenciu 101.0 MHz, ktorú spustia s vertikálnou polarizáciou možno už v decembri tohto roku. Dvaja páni Vincze a Harvan spomenuli, že vysielač bude na 85-metrovom komíne spoločnosti Ferrenit v Nitre. Už teraz môžeme spomenúť záujem Rádia Max presťahovať sa neskôr do Nitry.

:: Rádio Okey
Generálny riaditeľ rádia Michal Arpáš vyslovil nádej, že nitrianskou frekvenciou po Hviezde FM zalátajú dieru v pokrytí. No tú žiada veľa vysielateľov i nových záujemcov. Istú však majú vlastnú individuálne koordinovanú frekvenciu v Martine 93.5 MHz, ktorou už čoskoro zlepšia pokrytie na severe.

:: Rádio Lumen
Zástupcovia cirkevného rádia žiadajú o pridelenie individuálne koordinovaných kmitočtov v Martine 89.4 a Bardejove 99.1 MHz. Ide skôr o malé mestské vysielače. Nitriansku frekvenciu po Hviezde FM žiadajú napriek tomu, že nedávno v tomto meste spustili svoj vlastný vysielač. Podľa slov technického riaditeľa Jána Krausa, momentálne síce koordinujú aj Topoľčany, Trnavu a Piešťany, ale namiesto viacerých malých vysielačov by radšej privítali ten v Nitre, čo je pre nich prioritou.

:: Fun Rádio
Frekvencie v Nitre a Ružomberku chcú, ako povedal riaditeľ Milan Králik, použiť na skvalitnenie signálu, kde je už dlhodobo veľkým problémom hlavne Nitra. Spomenul tiež jedinečnú technológiu spracovania zvuku na každom vysielači. Vysielanie na nových frekvenciách by realizovali, tak ako doteraz, cestou Rádiokomunikácií.

:: Rádio b1
Prezentácia Tomáša Zubáka bola hlavne o zlepšení a rozšírení pokrytia, do ktorého sú majitelia ochotní investovať. Rozhlasová stanica pre vekovú kategóriu od 29 rokov by tak získala druhý vysielač v Nitre.

:: Rádio Time
Predstavitelia spoločnosti RT Konzult na vypočutí spomenuli, že vysielačmi v Bratislave, Nitre, Banskej Bystrici a Ružomberku by chceli osloviť 300 tisíc obyvateľov a v prieskumoch dosiahnuť 6-7. miesto. Výsledkom vlastných prieskumov bude rádio, v ktorom budú dominovať informácie zo športu, cieľom je šíriť osvetu a výchovu hlavne v tomto smere. Vo vysielaní by mali byť propagované i minoritné športy, športovci, športové podujatia a cieľovou skupinou budú hlavne muži vo veku 14-49 rokov. Nízkonákladová stanica chce zároveň ponúknuť aj najnižšiu trhovú cenu za oslovenie jedného poslucháča - muža. Pre zaujímavosť, medzi prezentujúcimi bol aj Vlastimil Bača [exriaditeľ Rádia Rebeca].

:: Rádio SiTy
Žiadosť o bratislavskú frekvenciu 100.3 po Hviezde FM boli odprezentovať Rastislav Lehotský a Peter Zaťko. Ak by ju získali, vysielač sú ochotní spustiť okamžite ako im to dovolia úrady. Zároveň spomenuli pripravovanú spoluprácu s rádiami z hlavných miest okolitých štátov, či pripravované non-stop dopravné správy. Slabú frekvenciu 107.0 FM by v prípade pridelenia 100.3 vrátiť nechceli. V budúcnosti by chceli na 100.3 šíriť program Rádia SiTy a na 107.0 urobiť alternatívny program.

:: Rádio Hit FM
Záujem rozšíriť svoje pokrytie o nitriansku frekvenciu 88.8 po Hviezde FM má aj Rádio Hit FM z Partizánskeho. V prípade získania frekvencie by signálom zabezpečili už celé Ponitrie.

:: Rádio Galaxy - Visio
Projekt spoločnosti Virtual Radio Network predstavili Renáta Názlerová, Otto Macháč, Milan Kičín a Jozef Dráb. Ide o unikátnu a u nás jedinečnú dvojstanicu Galaxy - Visio so systémom vysielania SCA, ktoré umožňuje súbežné šírenie dvoch samostatných staníc na jednej frekvencii, pričom tú hlavnú bude môcť poslucháč prijímať bežným tunerom a tú druhú špeciálnym SCA prijímačom. Poslucháč stanice Galaxy má byť minimálne 40 rokov starý a mal by začať pracovať pred rokom 1989. Pararelná stanica Visio je rádio určené pre zdravotne hendikepovaných, najmä však slabozrakých a nevidiacich, ktorí v SR tvoria asi tri percentá obyvateľov. Vďaka SCA prijímaču by mohli počúvať svoje rádio, adekvátne k ich špecifickým potrebám, s vysokým - až 54-percentným podielom hovoreného slova. Moderátor Galaxy bude profesionálny, humorný, duchaplný, priateľský, spíker programu Visio bude z radu zdravotne hendikepovaných. Na príprave Visia budú spolupracovať aj s rôznymi organizáciami nevidiacich. Obe stanice budú nízkonákladové s technikou od Broadcast Electronics, vrátane odbavovacieho software Vault Express. Precízny výber technológie, digitálna distribúcia signálnu cez satelit a vlastné vysielače, majú zabezpečiť pri minimalizácii nákladov maximálnu efektivitu. Na úvod chcú pokryť 53 percent obyvateľstva. V prípade úspechu budú ďalej zvyšovať pokrytie individuálne [napr. Levoča], s perspektívou na DVB-T vysielanie. Projekt rozbehnú z úveru a okrem reklamy plánujú zisk aj z predaja SCA prijímačov nevidiacim. Dve stanice na jednej frekvencii, tak to tu ešte nebolo ...

pridať príspevok  Diskusia k článku: žiadny príspevok

K tomuto článku zatiaľ nie je žiadny diskusný príspevok.
Pridajte prvý príspevok!

Aktuálne články

Počúvanosť
pondelok, 15.7.2024
1.
21,12%   - 0,33%
2.
18,92%   + 4,00%
3.
10,55%   + 4,69%
4.
9,34%   - 1,54%
5.
7,56%   + 1,82%
Počúvanosť cez web a aplikáciu Radia.sk - 15.7.2024
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
1.
15,90%   - 0,17%
2.
13,48%   - 0,58%
3.
9,99%   + 0,14%
4.
8,77%   + 0,25%
5.
7,42%   - 0,20%
MEDIAN SK - Market & Media & Lifestyle - TGI
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
III. - V. etapa 2024
1.
31,0%   - 0,1%
2.
22,2%   + 0,1%
3.
21,4%   - 0,1%
4.
18,7%   + 0,2%
5.
16,0%   ± 0,0%
MEDIAN SK, RADIOPROJEKT, III.-V./2024
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň
Hranosť
28. týždeň 2024 08.07.2024 - 14.07.2024
1.
Album
Imagine Dragons
Eyes Closed
2.
Album
Artemas
I Like The Way You Kiss Me
3.
Album
Cyril
Stumblin' In
4.
Album
Dasha
Austin
5.
Album
Benson Boone
Beautiful Things
34. týždeň 2019 26.08.2019
1.
Album
Shawn Mendes & Camila Cabello
Señorita
2.
Album
Daddy Yankee & Katy Perry Feat Snow
Con Calma
3.
Album
Billie Eilish
Bad Guy
4.
Album
Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus
Old Town Road
5.
Album
Katy Perry
Never Really Over