menu
predchádzajúce
nasledujúce
spustiť rotovanie
zastaviť rotovanie

Do Expresu nastupujú noví majitelia

| TREND

Okrem investičných fondov zo skupiny Európskej banky pre obnovu a rozvoj, ktoré sú spolumajiteľom Rádia Expres, sú všetci ostatní vlastníci slovenských rádií doteraz domáci. V budúcom roku to už nebude pravda. Na spadnutie je predaj všetkých akcií Expresu zahraničnému mediálnemu investorovi. Okrem toho na trh prichádza Rádio Hey českej skupiny Ges Holding. Naopak, slovenských vlastníkov bude mať naďalej Rádio Twist. Z príchodu amerického investora ohláseného ešte v minulom roku totiž nebude nič, spolu s Andym Hrycom by v Twiste mala podnikať skupina Františka Alexandra Zvrškovca.

Líder na predaj

Akcionári slovenskej komerčnej jednotky Rádia Expres sa pre hľadanie kupca rozhodli vo februári tohto roka. Medzi oslovenými nebol ani jeden slovenský subjekt. Podľa predsedu predstavenstva spoločnosti Václava Miku sa až k due dilligence dostali traja mediálni investori. Rokovania s posledným z nich sú vo finálnej fáze, meno budúceho vlastníka zatiaľ nezverejnil. Predpokladá však, že budúci rok sa už bude zodpovedať novým majiteľom. V. Mika je síce jedným z terajších akcionárov, no dohoda o predaji rádia predpokladá, že spoločnosť povedie „v záujme kontinuity naďalej“. Sieť vysielačov si terajší vlastníci ponechajú. Vysielanie Expresu s novým vlastníkom na terajších vysielačoch zabezpečí dlhodobá zmluva, ktorá je takisto súčasťou dohody o predaji rádia. Cena, za ktorú bude Expres predávaný, V. Mika neprezradil. Obraz o nej si možno urobiť napríklad z faktu, že rádio je ziskové, príjmy mu rastú, tento rok prekročí aj hladinu 150 miliónov korún. Na otázku, či sa akcionárom vrátia ich doterajšie investície [vyše štvrť miliardy korún], odpovedá V. Mika nepriamo: „Počúvanosť aj hospodárske výsledky budú rásť naďalej, investor nebol nevyhnutnosťou, terajší akcionári teda neboli pod tlakom predať za akúkoľvek cenu.“

Fun a Okey

Zmena nastala aj v druhej príjmami a počúvanosťou najväčšej skupine na trhu rádií. O kontrolu nad druhou najpočúvanejšou komerčnou stanicou Fun Rádio a regionálnymi – bratislavským B1 a východoslovenským Rádiom Východ sa bude podnikateľ Boris Kollár deliť s Petrom Struhárom, ktorému predal 49–percentný podiel. Hľadať súvislosť medzi angažovanosťou P. Struhára vo Fun Rádiu s tým, že jeho partner z biznisu Ladislav Rehák podiel v Rádiu Expres predáva, podľa B. Kollára netreba. „Je to viac menej náhoda,“ hovorí. Spolu s novým spoločníkom by do Fun Rádia nemali prísť ani žiadne výrazné zmeny. „Pôjdeme smerom, ktorý sme si vytýčili pred dvoma rokmi, keď sme zastavili prepad počúvanosti,“ hovorí B. Kollár. Myslí tým predovšetkým na spôsob výberu hudby, ktorú rádio vysiela. Zmenu prístupu vysvetľuje zjednodušene tým, že rádio nemá mať ambíciu tvoriť hudobné trendy a hity, ale ich akceptovať a vysielať. Ako hitové rádio sa profiluje aj Rádio Okey, jeho stratégia je však cez Jána Kováčika spojená s vydavateľstvom hudby Forza, ktorého produkty sa tak jednoduchšie etablujú v éteri. Okey naďalej využíva aj možnosť jednoduchšieho prístupu k reklame v televízii Markíza, tak či tak podľa aktuálnych výsledkov výskumov je na tom horšie ako Fun.

V Twiste smutno

Najmenej dôvodov na spokojnosť má Rádio Twist, ktoré stráca na trojici Expres, Fun a Okey už štvrtý rok. Podľa posledných dát Market & Media & Lifestyle, ktoré sú pre zadávateľov reklamy rozhodujúce, stratil Twist výrazne aj v regióne Bratislavy, doteraz preň takom silnom. Ohlasovaný americký investor do Twistu neprišiel, pri podpise zmluvy o budúcej zmluve však rádiu pomohol aspoň finančnou injekciou, ktorá bola podmienkou ďalších rokovaní o možnom vstupe. Definitívny koniec rokovaní s Američanmi priznal generálny riaditeľ rádia Andrej Hryc v septembri. Zároveň však oznámil, že Twist bude mať iného investora a predstavil aj budúcich nových členov vedenia firmy. Predsedom predstavenstva sa mal stať Bohumír Zvrškovec, A. Hrycovi mala ostať funkcia podpredsedu. Povolenie na vstup nového akcionára však licenčná rada doteraz nevydala, v žiadosti jej chýbali napríklad výpisy o akcionárskej štruktúre z Centrálneho depozitára cenných papierov. A. Hryc na ďalšie otázky TRENDU týkajúce sa vlastníckych zmien a hospodárenia rádia neodpovedal.

GES je už tu

Slovenská rada pre vysielanie a retransmisiu udelila Rádiu Hey povolenie využívať štyri frekvencie, na ktorých donedávna vysielalo nitrianske rádio Hviezda FM. Vďaka ním môže nové rádio patriace českej mediálnej skupine GES Holding pokryť oblasť Bratislavy, Banskej Bystrice, Nitry a Ružomberka. Frekvencií sa spoločnosť Rádio Nitra, ktorú spoluvlastnil poslanec parlamentu a podpredseda HZDS-ĽS Ján Kovarčík, vzdala po tom, ako pre dlhy nedokázala ďalej zabezpečiť chod vysielanie. Spolu s dvoma ďalšími frekvenciami v Poprade a Rimavskej sobote, ktoré už GES Slovakia získala, môže svojím vysielaním pokryť viac ako dve tretiny obyvateľov Slovenska. Na koordinácii ďalších frekvencií GES podľa šéfa slovenského projektu Radima Pařízka pracuje. Predpokladá, že rádio sa bude snažiť vybudovať si aj vlastnú sieť vysielačov. O presnom formáte rádia sa podľa R. Pařízka zatiaľ iba uvažuje, riaditeľom Hey bude hudobník Václav Patejdl. Veľkosť investície, ktorú GES na Slovensko do budovania celoplošného rádia vloží, bude podľa R. Pařízka viac ako tridsať miliónov korún. GES, ktorý v Česku vlastní napríklad televíziu Prima či sieť regionálnych rádií Hey, sa o získanie frekvencií rádia Hviezda pokúšal už pred pol rokom, keď uvažoval o odkúpení nitrianskeho rádia. Frekvencie by tak získal bez výberového konania. Transakcia sa napokon zabrzdila v mestskom zastupiteľstve Nitry, ktoré odstúpilo od pôvodnej dohody s GES Slovakia. Podľa nej mal mestu Nitra GES zaplatiť približne dva milióny korún. Zvyšných necelých deväť miliónov korún dlhov mesto spoločnosti Rádio Nitra odpustila. „Celková výška záväzkov Rádia Nitra bola vyššia ako šesťdesiat miliónov korún,“ spomína na nevydarenú transakciu R. Pařízek. [fm]

Konštantín Čikovský, TREND, 5.11.2004

pridať príspevok  Diskusia k článku: žiadny príspevok

K tomuto článku zatiaľ nie je žiadny diskusný príspevok.
Pridajte prvý príspevok!

Aktuálne články

Počúvanosť
pondelok, 15.7.2024
1.
21,12%   - 0,33%
2.
18,92%   + 4,00%
3.
10,55%   + 4,69%
4.
9,34%   - 1,54%
5.
7,56%   + 1,82%
Počúvanosť cez web a aplikáciu Radia.sk - 15.7.2024
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
1.
15,90%   - 0,17%
2.
13,48%   - 0,58%
3.
9,99%   + 0,14%
4.
8,77%   + 0,25%
5.
7,42%   - 0,20%
MEDIAN SK - Market & Media & Lifestyle - TGI
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
III. - V. etapa 2024
1.
31,0%   - 0,1%
2.
22,2%   + 0,1%
3.
21,4%   - 0,1%
4.
18,7%   + 0,2%
5.
16,0%   ± 0,0%
MEDIAN SK, RADIOPROJEKT, III.-V./2024
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň
Hranosť
28. týždeň 2024 08.07.2024 - 14.07.2024
1.
Album
Imagine Dragons
Eyes Closed
2.
Album
Artemas
I Like The Way You Kiss Me
3.
Album
Cyril
Stumblin' In
4.
Album
Dasha
Austin
5.
Album
Benson Boone
Beautiful Things
34. týždeň 2019 26.08.2019
1.
Album
Shawn Mendes & Camila Cabello
Señorita
2.
Album
Daddy Yankee & Katy Perry Feat Snow
Con Calma
3.
Album
Billie Eilish
Bad Guy
4.
Album
Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus
Old Town Road
5.
Album
Katy Perry
Never Really Over