Diskusia k článku BBC končí vysielanie po slovensky
Tak, a je po tom. BBC posledný krát odvysielala svoj program po slovensky, slovenčina na vlnách BBC je už minulosťou.
Už sa nebudem ráno budievať pri Dobrom ráne z Londýna 1, už nebudem počúvať dookola tú istú vetu - "počúvate vysielanie BBC" alebo "Tu je BBC Londýn, kdekoľvek na svete Ste, BBC je s Vami"
Vyvoláva to u mňa istú nostalgiu, smútok, ale na 2. strane, ako už bolo povedané, je to dobrá správa pre Slovensko, že už je plnodemokratickou republikou a štafetu demokratizovania a rozvoja je treba posunúť ďalej, na východ.
V srdci mi až do konca života ostanú posledné slová po slovensky na vlnách svetoznámej BBC patriace riaditeľke slovenskej sekcie BBC, pani Terézii Javorskej: "Nech sa Slovensku darí" . Potom už nasledovala len zvučka a o 22:00 už nie správy po slovensky, ako som dúfal (ale nakoniec som rád, že sa tak nestalo, potom by už rozlúčka nemala svoje čaro) a nasledovalo ticho. o 22:00 sa ohlásila známa zvučka BBC, ale už nie patriaca slovenskej redakcii BBC a ozval sa britský hlásateľ správ.Túto poslednú reláciu mám celú nahratú na kazete a tak sa k nej možem vracať aj 100 krát za deň. No to čaro, čo mala táto relácia naživo, už nikdy nedosiahnem. Pamatám si, ako sa od ohlásenia vedúceho dňa Jána Košču pomaly míňal ten čas, čas patriaci posledný krát slovenčine na vlnách BBC, ako som si hovoril v duchu : ešte 28 minút, ešte 15 minút, ešte 5 minút, ... až nakoniec všetko stíchlo, aj zvučka patriaca Slovenskej redakcii BBC a slovenčina sa stala jazykom, ktorý už do éteru BBC nepatrí, už je minulosťou.
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň