Diskusia k článku Towercom a RTVS štartujú novú éru digitálneho rozhlasového vysielania
Ahoj. Od DAB vysílání si neslibujte žádný zázrak, budete totiž později zkalmaní stejně tak, jako my v ČR!
Plechový zvuk špatého kodování a přenosové rychlosti okolo 64 kbps které jsou u nás k mání asi nikoho moc nenadchnou. Navíc DAB signál mizí za každou sebemenší překážkou a řekněte sami - co je lepší - občasné pošumění a zapraskání v rádiu, nebo plechový zvuk a co chvíli ticho!?
Už pochopte, že od "testovacieho" po reálne vysielanie je dlhá cesta a vy zoderiete ešte po dva stereosystémy, pokým na Slovensku vypnú FM pásmo! Ako sa ľudia bránili LED technológii a ajhľa, každý máme po dva TV! Tak podobne to bude aj s tými rádiami a pochybujem, že pri kvalite dnešnej (aj značkovej) techniky vydrží väčšina viac ako 10 rokov :))
Znamena to, ze sa blizi zase doba, ked budeme tak ako sme pred 2 ci 3 rokmi vyhadzovali televizory do kontajneru vyhadzovat radia a tranzistory? rovno mozem pribalit vsetky yktore su uz asi 10 rokov na povale, lebo nemali pasmo UHF..je to tu "pekna" krajina!
v nedelu podvecer DAB znova isiel...
128 kbps by malo byť OK. Ja počúvam 192 kbps MP3 (pre mňa dostatočné), tipujem kvalitu rovnakú a možno lepšiu. To _FM by som rád počul cez DAB. Keď to vypinajú a na diaľnici to ešte nieje, tak nieje kam ponáhlať.
pekne mi to hralo na digitale, dokonca _FM malo aj vyssi zdvih...malo...od piatka poobedia mi to nehra...
Všetky štyri rádiá vysielajú stereo a s dátovým tokom 128 kpbs. Audio kodek je použitý HE-AAC.
Ak to niekto počúva, aký bit rate majú ? Majú aspoň AAC+ v 128 kbps ?
700€ pýta Škoda Auto príplatok za DAB tuner do auta. Sorry, ale to sa mi nechce rozbiť celé auto na digital, aby som za 700€ počúval SRo1 v AAC+, keď SRo1 pri 100kW mám všade na Slovensku cez FM a aj tak SRo1 málo počúvam.
Mám mobil Android s internetom v zapalovači a bohate stači a neže mi tak baterku v aute.
je aj pražský Žižkov..čiže tam je DX-ing prakticky znemožnený.
Ak to necvrčkuje Nórom, nám by to tiež nemuselo. A ten prechod nebude zas taká rýchlovka, nemajte obavy.
Nemám motiváciu, pokiaľ bude FM ostanem až nevypnú. Aj tak od T-DAB rozhodnú výrobcovia aut a autorádií. Netuším, ako bude fungovať T-DAB na hornatom Slovensku, tu bude samé "cvrčkovanie".
...ale aj táto veta:
"Poslucháčom prinesie digitálny rozhlas najmä lepšiu kvalitu a príjem rádia Junior, ktoré sa inak pozemne nevysiela."
To o čom blúznia, veď Junior ide cez DVB-T a DVB-T sa vysiela pozemne...
ved ked sa postupne vypne analog, tak co budes ladit? "kockatejuci sa" zvuk? :-) ...
...ale veta "...aby sme poslucháčom aj vysielateľom sprostredkovali dokonalý zvukový zážitok" pri 128kbps AAC mi príde dosť zvrátená.
Tak táto veta zabila: "Príjemným bonusom pre majiteľov digitálneho rádia je aj možnosť cezhraničného príjmu digitálnych rozhlasových programových služieb z Rakúska." Len škoda, že sa sa nespomenul bonus zo Slovenskej strany DAB+. Z článku som sa nedočítal, ani aké info budú vysielať.
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň