Diskusia k téme Mobilné siete
NB: https://ibb.co/LJYsnRQ (452 Mbit..)
LV: https://ibb.co/YTpqhkq (312 Mbit..)
Napr. je v pláne Žiar nad Hronom.
Digi je v podstate Telekom, vlastní celý podiel. Ja to beriem ako takú low cost verziu, čo sa týka satelitu, ponúka všetko to čo má Telekom. Takže počet zákazníkov je spolu Digi + Telekom....
UPC má veľmi nekvalitnú sieť a tie investície na opravu by boli veľké, otázne je či sa im to ekonomicky vyplatí. Príbeh UPC mi pripomína Slovanet, ktorý kúpil regionálneho poskytovateľa siete Internito v okrese Nové Zámky a problémy s nekvalitnou sieťou riešil vyše tri roky pričom ešte stále sú tam problémy. Podobne by dopadol aj Orange.....
A čo sa týka O2, nezabúdaj že má množstvo frekvencií, ktoré ostanú po vypnutí 3G, takže časť sa využije na zlepšenie pokrytia 4G a časť na 5G
Orangeu klesaju neustale zakaznici s tv. Ma ich len nejakych 115 tisic. Upc ma 165 tisic. 165 + 115 = 280. Mali by cca 280 tisic zakaznikov s tv. To je celkom fajn. Inac telekom nema 670 tisic zakaznikov s tv, oni do toho rataju aj digi. Digi ma cca 400 tisic. Vyse 300 tisic su satelit, kablovka a internetova je podla mna cca 50 tisic. Cize telekom ma ako magio len cca 300 tisic. A kym 5g nebude mat aspon 50% aktivnych zakaznikov, tak si myslim ze by sa mali zameriat aj na 4g. Predsa len v horach je tazke a prilis nakladne 5g, 4g az tak velmi nie. To mas ako 100kw a 10kw frekvenciu. Je menej nakladna a pokyje podobne uzemie. 4g je lacnejsie a je o stvrtinu pomalsie…
5G je perspektívnejšie a už sú na trhu aj lacné mobily s 5G, najlacnejší model sa dá kúpiť už za 120€. Však Slováci sa radi zadlžujú a nakupujú na splátky.....
UPC generuje stratu, ich sieť je väčšinou koaxiál, neviem či by priniesli niečo nové pre Vodafone/Orange, snáď jedine zákazníkov, ale aj tých by bolo dosť málo, na Telekom by aj tak nemali.....
Keby prisiel nahodou vodafone na slovensko, tak okrem orangeu by mohli kupit aj upc…
Preco by mali investovat do 5g? Maju uz 80%, chvilku pauza. 5g zariadenia ma iba 30% zakaznikov, tak preto. Ale so znackou ciastocne suhlasim.
Keď už investovať, tak do 5G. A aj značka je dôležitá, ľudia už majú v hlave zafixované O2 ako poskytovateľ mobilných služieb, akýsi yettel by bol pre nich mätúci. Kým by si navykli na novú značku, mohli by stratiť zákazníkov a aj rebranding stojí nejaké milióny, tam ide o zmenu celého vizuálu predajní.....
Ale oveľa lepšie by bolo, keby Vodafone kúpil Orange.....
Radsej by mohli zainvestovat do dobrej 4g siete, ako platit za znacku… ved ludom je jedno sko sa to vola
Zaujimalo by ma, ako to, ze stale sa o2 vola o2. Pokial viem, tak v roku 2014 telefonica predala o2 ppf, s tym, ze logo a znacku mozu pouzivat este 4 roky. Ale 4 roky uz davno ubehli a k nim aj dalsich 6. Cudne je, ze nepresli rebrandom na znacku yettel, ktora rovnako patri ppf.
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň