Diskusia k téme AM
1143 khz sa mi podarilo ešte v minulom roku zachytiť na starý Vef 206 a zdá sa mi , že signál bol lepší ako 1089 khz . A ešte mám otázku @ Robert Ba - písali ste aj príjmovú správu keď ste počúvali 1089 khz ? Ževraj budú posielať aj QSL z vysielacieho centra .
O tych ruskych testoch na 1143 a 549 kHz z Kaliningradu som cital, ale nepodarilo sa mi nic zachytit ani na WebSDR v Polsku a Bielorusku. Predvcerom 2.2. som este raz skusil 999 aj 1089 kHz. Na 999 kHz ide Radio Rossii z Podnesterska, pomaly tak dobre ako Vesti FM na 1413 kHz z tej istej lokality. Radio Sputnik na 1089 kHz z Krasnodarska je citelne slabsie, ale stale pocuvatelne. Bristsky Talksport sa do toho vobec nemiesal.
Včera som si to tiež skúšal naladiť ale na feritku je signál podľa mňa nič moc (polovicu času to prebíjalo Talksport z Anglicka na tej istej frekvencii). Ale čo viem tak Rusi testujú aj na 1143 a 549 khz ale to už ide z vysielača Boľšakovo ( Kaliningrad).
A preco by mali ostat AM??
Doba sa posuva .a super za spravu
O ukr radiach. ..co vysielaju hudbu
Ci spravy a pod???;cauko..
Zda sa, ze sa nam v eteri opat rozhorieva studena vojna. Tu v Bratislave je vecer a v noci dobre pocutelne radio Vesti FM na 1413 kHz z Podnesterska, ktore sa odtial vysiela pre Ukrajinu. Vcera rano zacali testy na 1089 kHz vykonom 1,2 MW z Krasnodarska. Vysielaju Radio Sputnik. Zrejme tie namierene na Ukrajinu, ktora musi byt velmi dobre pokryta, kedze aj tu v Bratislave to velmi dobre pocut. Vcitane dalsieho kmitoctu 999 kHz, na ktorom tiez testuju.
Tento moment som si nenechal ujsť , posledné minúty som počúval na starej Rige 103. Taliani mi budú na stredných vlnách chýbať , veď každý večer sa dali celkom čisto počúvať na niekoľkých frekvenciách . Síce ešte zostali nejaké nízkovýkonne súkromné stanice ale za bežných okolností ich asi nezachytím. Čo už ,štátny rozhlas na Am bude už v celej Európe minulosťou. Ešte zostáva BBC , španielsky rozhlas , Rumuni , Maďari , Poľsko aspoň na dv ,ale BBC už má tiež stanovený dátum ,tak uvidíme...
Vypínanie AM...
Ivano Fossati - Una Notte in Italia ... https://www.youtube.com/watch?v=9Q33jws0-Z8 a talianska hymna odzneli ako posledné...
od Vebsternu som mal kedysi prenosné kazetové stereo rádio s dvoma teleskopickými anténami a malo to výborný príjem, ale daroval som ho niekomu, lebo mi začalo zavadzať.
Môžem pouvažovať a ďakujem za tipy.
Nakoniec to teda asi vyzerá tak, že budem aj tak musieť zohnať viac typov :-D
Podla mojich informacii Filharmonie bol jediny luxusny stolovy elektronkovy prijimac od Tesly, ktory umoznoval FM aj AM prijem, aj ked ruku do ohna za to nedam. V luxusnej triede nebyva az taka silna konkurencia a ak niekomu nevyhovovala Filharmonie, tak mohol volit napr. uz spominane Stradivari III. Z uvedenych dvoch prijimacov, ktore su po kvalitativnej stranke porovnatelne, davam jednoznacne prednost Stradivari III. Pokial netrvas na znacke Tesla, silne odporucam. Na Tesle Filharmonie sa mi nepacia vlnove rozsahy - SV su tam uplne zbytocne rozdelene az na dva rozsahy a naopak KV len na dva rozsahy. Stradivari III ma logickejsie delenie na jeden strednovlnny rozsah a tri kratkovlnne rozsahy, pricom kazdy kratkovlnny rozsah zahrna dve susedne kratkovlnne pasma. Aj tak ladenie stale vyzaduje dost presne nastavenie.
Tesla vyrabala este jeden luxusny prijimac a to Festival, ktory umoznoval len prijem AM, ale pokryval vsetky kratkovlnne pasma. Ma dokonca ladeny VF zosilnovac, ktory nie je beznym stanadardom u AM prijimacov, takze na AM pasmach by mohol prekonat aj uvedene luxusne prijimace. Tesla Festival sice mam, ale zatial som ho nesprevadzkoval, takze neviem poskytnut skusenosti z prvej ruky.
Aj toto nemecké rádio Prominent De Luxe má perfektný zvuk. Má len VKV 1, ale zrkadlovo ide na ňom aj VKV 2 od 87,5 do 95 MHz:
Ja mam take podlhovaste drevene radio Saturn MR423 este po manzelkinej babke,ale ten zvuk je pecka,naladim na nom radia od 87,5 do 95 FM
na preladenie by som si následne zbastlil toto https://www.gme.sk/stavebnice-flajzar-kf323-konver…
a teda, nechcem gramorádio, ani nič obdobné - iba čisto rádioprijímač ma zaujíma.
Ahojte a ďakujem za rýchle reakcie.
Teslaton som riešiel len z nostalgie, lebo som zažil časy bratislavskej Elektroakustiky v Dúbravke, ale skôr sa obzerám po jednom prijímači - zas nechcem byť, ako vo vetešníctve.
Re: Robert_BA
o počte okruhov viem, a kedysi som mal gramorádio Tesla 1028A Stereo Rytmus, no hľadám niečo, čo by bolo so "starým" vzhľadom, a zároveň čo najkvalitnejšími parametrami. A práve v tomto som sa nejak stratil, no vyšla mi tá Filharmonia - je od toho ešte niečo lepšie, ak chcem ten starý dizajn?
Re: Robert_BA, curbes
prelaďovanie budem riešiť až po tom, keď vôbec niečo žozeniem... :-)
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň