Diskusia k téme AM
Už nie, už sa tam stavajú nové domy.
https://zbgis.skgeodesy.sk/mkzbgis/?bm=orto&z=17&c… ,49.426356#
Peťo, ten pozemok s vysielačom na sídlisku v Čadci je voľný - iba je zrušený stožiar?
To o DRM je iba okopírované z článku. Tak či onak, DRM na stredných vlnách v našich podmienkach je iba vlhký sen pár DXerov.
HD radio môžeme odpískať rovno. Na FM nie je miesto (pretože ako IBOC vyžaduje 400 kHz kanály, čo funguje možno v USA s ich 200 kHz rastrom, ale v Európe ani náhodou). Na AM dostaneme úžasné digitálne rádio, ktoré vypadne vždy, keď sa zablysne. To chceš.
https://www.youtube.com/watch?v=szd7lzGcyLU
...existuje niekolko prototypov DRM vysielacov...
spravne ma byt: PRIJIMACOV
sorry za chybu.
Citat xixo:
" Pokiaľ takýto stredovlnný NAUTEL NX vysielač začne vysielať v digitálnom móde – DRM, HD Radio, tak na jednom kmitočte môže odvysielať súčasne aj 4 rôzne samostatné rozhlasové kanály + RDS"
Fakty: DRM umoznuje sucasne odvysielat aj 4 kanaly, ale v pasme FM, ktore ma sirku 100kHz, takze na 1 kanal je 25kHz. Xixi hovori o stredovlnnom vysielaci, kde je pasmo siroke len 9kHz, takze je skor zazrak, ze existuje kodek, ktory pri tak nizkom datovom toku (12kbps - 16kbps) funguje - o deleni na viac kanalov vsak nemoze byt ani rec.
Citat xixo:
" Prijímače DRM sú dostupné už aj na Slovenskom trhu za slušnú cenu."
Fakty: Existuje niekolko prototypov DRM vysielacov, ale jedine, co sa aj vyrabaju su od indickej firmy Avion a s postovnym ta tento zazrak vyjde na cca 120 EUR. Este je tu aj moznost pouzit SDR a pocitac. Vsetko o DRM je tu:
https://www.drm.org/
Zaver: Ak sa mylim, poprosim linky, ktore dokazuju, ze nemam pravdu.
Pri AM prevádzke prevádzkovateľ uvádza po výmene vysielača cca 2-násobne väčšie pokrytie územia a značnú úsporu spotreby elektrickej energie. Pokiaľ takýto stredovlnný NAUTEL NX vysielač začne vysielať v digitálnom móde – DRM, HD Radio, tak na jednom kmitočte môže odvysielať súčasne aj 4 rôzne samostatné rozhlasové kanály + RDS, ... . Prijímače DRM sú dostupné už aj na Slovenskom trhu za slušnú cenu.
Ten vysielač zvládne DMR, tak by som to nezavrhoval.
Vzhľadom na to, že poslucháčov frekvencie 1098 khz by ste narátali na svojej ruke je to bez pochyby dobrá investícia......
Tak údajne počas roka sa menil stredovlnný vysielač v Nitre a nový sa musel doviezť z USA, pretože v Európe ich už nikto nevyrába. Hlavne, že nemáme peniaze na rozvoj DAB+.
Na slovensku ešte ide devín od 18 do 6:00 a patria (zvyšný čas) ale len košice, Rimavská sobota a nitra a aj to so slabým výkonom, ale v noci zachytiteľné aspoň 1098 nitra aj na celom slovensku.
Slovenské ide na:
702
1098
1521
V noci su AM pasma stale dost plne a poskytnu dost zabavy, ale vaznym problemom je rusenie v mestach, hlavne vnutri budov. Obcas si vyjdem na nocnu prechadzku po Ruzinove s vreckovym radiom a som prekvapeny, ako dobre to stale ide. Najlepsi prijem je mimo mesta, kde sa daju zachytit naozaj slabe signaly.
Velmi dobry web na hranie sa s AM prijmom:
Prejdi si AM pásmo okolo 22-hej večer.
Dneska som naschvál prešiel po jednom všetky frekvencie AM pásma len tak zo zvedavosti. Iba jedno jediné rádio som našiel a to maďarské Kossuth Rádio nič viac. Ale aj to je tam zbytočné, keď to môžem počúvať aj cez FM a ešte k tomu v lepšej kvalite. Z času na čas si naladím AM. Minulý rok ešte tam boli aj iné stanice ale ja si myslím, že okrem spomenutého rádiá sa sem-tam dajú naladiť aj iné príležitostne. Slovenské stanice AM pravdepodobne vôbec nevyužívajú.
je tam rušivosť v signály z extérnych vplyvov.
to zerie obrovske mnozstvo energie a prijmaju to uz len starsi ludia a nadsenci.
Bola výhoda v pokrytí. Keď človek išiel po Európe, kamionisti alebo na dovolenku, bolo fajn si naladiť napr. v Chorvátsku SRO v aute. Donedávna tak šiel aj Český Radiožurnál, predtým ako znížili výkon. Doteraz idú silno Poliaci a cez deň Maďari. Na noc po západe sa začnú u nás objavovať AM zo zahraničia, z Balkánu, Španielska, Talianska, Francúzska, Anglicka, ale aj zo Severnej Afriky.
AM skoro nikto nepocuva, lebo tam nic nevysiela. A ten pripadny jeden, alebodva vysielac su identicky hnoj, ktory vysiela i na FM. Ty si asi pomerne mlady clovek....Ehm, zakladna vyhoda AM vysielania kedysi bola, ze svet bol odolnejsi voci medialnej manipulacii a demagogii. Tvoja miestna kmenova totalitna oligarchia ta nedrzala informacne tak pod krkom, ako pri kratkych UKW vysielacoch (kratky dosah...).Ak si ovladal saspon nejaky iny jazyk ako rodny, najlepsie (pre AM) jazky nejakeho suseda, mohol si bez problemov pocuvat ORF, Wroclaw, Budapest, Bukurest, alebo Muenster...MAL SI ALTERNATIVY!!! Dnes na FM nemas, lebo taky vysielac nema dosah vaecsi ako 100 km (v priemere). Ak byvas pri hranicicah, mas alternativu...jednu
Počúva vôbec niekto AM? Lebo ja osobne nie. Nemá to kvalitný zvuk. AM sa mi zdá zbytočný v dnešnej dobe. Alebo sa mýlim? A sú vôbec nejaké slovenské AM stanice?
Najviac mi chyba toto:
1521 kHz Kosice - Cizatice 200 kW BBC Slovakia
1521 kHz Nitra - Jarok 50 kW BBC Slovakia
1521 kHz Rimavska Sobota - Uzovska Panica 14 kW BBC Slovakia
...v tomto rozhlasovom zahnojenom eteri...sudobom
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň