Diskusia k téme DVB-T na Slovensku
Kopce DVB-T až tak nevadia, keď takú 10 kW Makovicu prijímajú za niekoľkými kopcami v Širokom pod Braniskom alebo v Šarišských Dravciach za Lipanami, čo je cez 50 km od Makovice (pozri mapu). Prípadne v Prešove v časti Nižná Šebastová, čo je v nadmorskej výške cca len 280 m a je doslova vsunutá pod vrch Stráž 740 m a aj tak ľudia chytia 40 km vzdialený a 8,5 kW Bardejov - Magura. Tak si myslím, že tie kopce ani tak nevadia. Keď spustia všetky vysielače na plný zväčša 50 kW výkon signál bude všade!!! Len nezabúdajte pri príjme DVB-T dať ľahnúť anténu na bok (90° nakloniť doprava alebo doľava:o), aby direktory boli zvislo (okrem vysielača Zvolen - Malá Stráž, ten je H).
Dátum spustenia jednotlivých vysielačov (keď to nevedia ani v T.com) nevie ani Pán Boh :o) Ale že vraj niečo na jar, ale na ktorú... o:) Ale po 2015 určite bude všetko na plné obrátky (dúfame všetci:o)
pre урвек& #116:
Podľa údajov TÚ SR ide TV Poprad 52. k z vykrývača na Dubine, ten 3. Tebou spomínaný nejvýchodnejší stožiar je GSM, pokiaľ viem...
ok, to je fajn, ze to je vhodnejsie, len ze ci na to ti soudruzi z ndr mysleli, ked dizajnovali to auto, ze ci tam dali aj H aj V antenu. ale asi ano... ak nie, tak potom ho uz len vykotit nabok do jarku a telku pozerat tam.
V je pre mobilny prijem lepsie ako H
poradi niekto?
mam dvb-t tuner v aute (mpeg2) a neviem, ci mi pobezi "ostre" vysielanie (test siel v pohode) prave kvoli V orientacii. vsade v europe mi to slo, tak neviem, ci vsade vysielaju H a preto to slo, alebo je to tomu tuneru jedno - resp. ma to auto dve anteny.. ?
zatial to vyskusat neviem, lebo sa valam na chate v dolinach stredneho slovenska a som lenivy vydolovat auto spod snehu a ist do najblizsieho mesta to vyskusat.
pred chatou zatial analog ide (aj ked len stv1, zrno stv2, joj len zvuk a inak nist)
ad mpeg2: suhlas, ze je to krok spat, no aspon nemusim kupovat nove auto kvoli kodeku ;-)
dik.
kolko poschodovy je tvoj blok
analog nasmerovany na lokalny vykrivac co je na BB
velka javorina sa neda chytat kvoli inovcu :(
otazka je nateraz odkial beriete analog. signat vo valaskej. Ak z miestneho vykryvaca tak dvb-t nepojde, ak z krizavy a podobne tak by to mohlo ist, ale aj tak je predcasne nieco skusat. Ludia maju problemy aj v rovinatych oblastiach, nie este v kopcovitom terene, treba cakat na doladenie vykonu,...
prosím Vás je pokrytá aj táto lokalita resp sa mi jedná o dedinku medzi horami Valaská Belá
TVP2 s przehyby na c39 som chytal
ak som mal umiestnenu antenu na streche obraz bol velmi slusny trochu zasumeny momentalne TVP2 nechytam
nezrozumitelnych ma byt nezrozumitelny
este si pamatam ze som chytal velmi slabe tvp 1 a tvp 2 ale zvuk sustal a trocha bolo pocut ked sa niekto rozpraval jednoducho nezrozumitelnych
towercom ti vsetko kompletne utaji chytas doma analog z velkej javoriny alebo radia
este sa ta chcem opytat ci chytas doma analog z przehyby
podla http://www.mapavysilacu.cz/mapdistance.html je jediny schopny vysielac zobor (pekny vyhlad), inymi smermi su kopce
Musi byt vyhlad na vysielac na prijem signalu, respektive vadia mu tie kopce moc?
a da sa niekde zistit datum spustania jednotlivych vysielacov?
tv poprad 52. kanal nie je na zamcisku na zamcisku je iba hey! 107,3 MHz 2,00 kW V ked sa v poprade postavis s priamym vyhladom na juh uvidis tri stoziare prvy od zapadu je zamcisko druhy je dubina a z tretieho vysiela tv poprad dakujem ti za informacie pretoze o porad sa zaujimam nakolko som tam 12 rokov byval na banickej ulici mal som tam antenu sito so zosilovacom a chytal som tam toto pri otoceni anteny na tatry C 26 odrazovy rtl klub pri otoceni na kotnik C 27 stv 2 vynikajuce C 44 markiza vynikajuca pri otoceni na kralovu holu C 30 stv 2 mierny odraz a niekedy praskanie zvuku C 42 markiza mierny odraz C 47 stv 1 mierny odraz pri otoceni anteny na velku C 50 joj vynikajuce C 55 tv poprad vinikajuce bandscan je z roku 2004
Má niekto skúsenosti s príjmom DVB-T v Košickej kotline (medzi Košiacami a Prešovom) z vysielačov Tokaj (63, 68 H) a Kékes (44, 69 H)? Kde najvzdialenejšie na sever od maďarských hraníc ste zachytili signál v Košickej kotline a na Zemplíne? V Košiciach je vraj možný príjem z Tokaja...
Na niektorých diskusiách som našiel, že 64 V Košice - Makovica je prijímaný až v Šarišských Dravciach za Lipanami a v Širokom pod Braniskom. Na sídlisku Sekčov v Prešove je okrem Makovice prijímaný aj signál zo 62 V Bardejov - Magura (čo sa týka Sekčova tak dotyčný napísal, že signál 80 %, kvalita 80 %).
Bánovce nad Bebravou sú medzi vrchami, ale vyskúšaj natočiť anténu na západ (jemne severozápad) na Veľkú Javorinu (69 V) alebo na severovýchod na Krížavu (68 V) a výnimočne, o čom pochybujem, juhozápadne na Kamzík (66 V). Prípadne si musíš počkať, kým nespustia vysielač Uhrovec - Ostrý vrch - Mux 1 - 69 V, Mux 2 - 52 V a Mux verejnoprávny - 57 V, prípadne Nitru - Zobor (ale tá nateraz nemá pridelený Mux 1).
vie mi niekto poradit, kde mam natocit antenu z banoviec nad bebravou (priamo z mesta)?
Tak to se omlouvám. Spletl mě ten nadpis "dvb-t Poprad" ;) To je to kouzlo DVB vysílání, že není tolik náchylné na chyby v šíření a daleko lépe odolává.
pisem tu teraz o
príjme analogoveho signalu z kralovej holi !Na moju antenu chytam dvb-t signal a tv poprad K52 zo zamčiska tak sa vola kopec na ktorom je vysielac pre tv poprad Ten obraz na K52 je ok. Prijem dvb-t je O.K
Tak to nepříjmáš DVB-T. V DVB vysílání se prostě duchové vyskytovat nemůžou !!!
Obraz z Kráľovej hole je nesledovateľný, rozmazaný, samí duchovia.
a v tej istej polohe anteny mas aku kvatilu analogu z kralovej hole pripadne radii to ze mas okno na severozapad je pri prijme v poprade z kralovej hole velka vyhoda
a nechapem este jedno preco ta aplikacia neobsahuje aj ukrajinske dvb-t vysielace ked obsahuje vsetky dvb-t vysielace a dvb-t vykravace vsetkych sesednych statov ceska aj slovenska okrem ukrajiny a este aj dvb-t vysielace slovinska tam su
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň